Koje su najmoćnije putovnice na svijetu – znate li u koliko zemalja možete s hrvatskom?

Indeks putovnica koji se prati i mjeri od 2006. prati u koliko zemalja s nekom putovnicom možete putovati bez vize. Londonska tvrtka Henley & Partner je istraživanje provela na temelju podataka  dobivenih od Međunarodna asocijacija zračnog putovanja. Prema istraživanju, sve veća je razlika u mobilnosti između globalnog sjevera i juga.

Najmoćniji Japan i Singapur

Prema rezultatima ovog istraživanja, najmoćnije putovnice na svijetu imaju državljani Japana i Singapura s kojima je bez viza moguće putovati u čak 192 zemlje. Napominjemo da u istraživanje nisu uključena ograničenja uvedena s izbijanjem pandemije koronavirusa u svijetu. Mogućnost putovanja odražava regularne uvjete bez dodatnih restrikcija.

Druge najmoćnije Njemačka i Južna Koreja

Državljani Njemačke i Južne Koreje sa svojim putovnicama mogu ući u 190 zemalja, dok treće mjesto dijele Italija, Luxemburg, Finska i Španjolska čiji državljani mogu bez problema otputovati u 189 država svijeta. Četvrto mjesto dijele putovnice Austrije, Danske, Nizozemske, Francuske i Švedske čijim je državljanima dozvoljeno bez vize ući u 188 zemalja.


Pročitajte više: Želite si priuštiti putovanje u inozemstvo, ali ne stignete se cijepiti prije godišnjeg, a testovi su vam skupi? Evo gdje možete ići


Gdje je Hrvatska?

Na popisu zemalja s najmoćnijim putovnicama Hrvatska se smjestila na 17. mjesto, a državljani Hrvatske i Bugarske s kojom dijelimo mjesto bez vize mogu posjetiti 173 države. Susjedna nam Slovenija na ovom popisu je na desetom mjestu koje dijeli s Latvijom i Estonijom, a njihovi državljani slobodno putuju u 181 državu. Susjedna Bosna i Hercegovina i Mikronezija su na 47. mjestu i državljani ovih dviju država mogu obići 117, država, dok se Srbija našla na 36. mjestu koje dijeli s Peruom i Vanuatuom, a s putovnicom mogu ući u 135 zemalja.


Pročitajte više: Ovo su važne informacije o novim osobnim iskaznicama!


Tko je na začelju

Najslabiju putovnicu prema istraživanju imaju državljani Afganistana koji bez vize mogu otputovati tek u 26 zemalja svijeta. Ovaj popis sljedeće će se godine sigurno promijeniti zbog agresije Rusije na Ukrajinu, a državljani Rusije će sigurno moći putovati u puno manje zemalja nego što je to bilo proteklih godina.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -