Najmoćnije žene u biznisu imaju diplomu iz STEM područja

U društvu je oduvijek postojala podjela na muške i ženske poslove. Ista takva podjela vrijedi i za fakultete. Iako se na nekim područjima žene probijaju i polako hvataju korak s muškim kolegama, još uvijek nema dovoljno žena u STEM području, naročito na tehničkim fakultetima. STEM područja se odnose na akademske discipline znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika te je zapravo akronim područja koje obuhvaća – science, technology, engineering i mathematics.

Najmoćnije žene u biznisu s diplomom iz STEM područja

Prema Fortuneovoj listi najmoćnijih žena u biznisu za 2014. godinu, njih 30 posto ima završen preddiplomski studij jedne od disciplina iz STEM područja, uključujući i broj jedan na listi – Ginni Rometty, koja se trenutačno nalazi na poziciji izvršne direktorice IBM-a. Rometty je studirala informatičke znanosti i električno inženjerstvo na Northwesternu.

Odmah iza Rometty, na drugom mjestu, našla se Mary Barra. Barra je također pohađala studij električnog inženjerstva u Institutu General Motorsa (sada Sveučilište Kettering). Trenutačno je na poziciji izvršne direktorice General Motorsa.

Na trećem mjestu Fortuneove liste najmoćnijih žena u biznisu se našla Indra Nooyi, izvršna direktorica PepsiCo, koja je svojim inovativnim vodstvom značajno povećala prihode Pepsija. Nooyi je završila preddiplomski studij fizike, kemije i matematike na kršćanskom fakultetu Madras.

Sljedeća žena sa završenim fakultetom iz STEM područja je Ellen Kullman, predsjednica i izvršna direktorica DuPonta, tvrtke koja se bavi inovacijama na području znanosti i inženjering za potrebe globalnog tržišta. Kullman je pohađala preddiplomski studij mehaničkog inženjeringa na Sveučilištu Tufts i nalazi se na petom mjestu Fortuneove liste.

Odmah iza Kullman, na šestom mjestu, nalazi se Meg Whitman, predsjednica i izvršna direktorica Hewlett-Packarda – tehnološke kompanije u javnosti poznatije pod njenom skraćenicom HP. Whitman je htjela postati doktorica pa je pohađala studij matematike i znanosti na Sveučilištu Princeton. Nakon što je povela jedno ljeto radeći u prodaji oglasa za jedan magazin , ‘prebacila’ se na studij ekonomije.

Još neke od najmoćnijih žena u biznisu s diplomom iz STEM područja su: Lynn Good – izvršna direktorica kompanije Duke Energy, Marissa Mayer – izvršna direktorica Yahooa, Ursula Burns – osnivačica i izvršna direktorica korporacije Xerox, Sheri McCoy – izvršna direktorica Avona, Rosalind Gates – izvršna direktorica Sam’s Cluba, Debra L. Reed – izvršna direktorica Sempra Energy i druge.

Sve su ove žene na čelu različitih kompanija, a ono što imaju zajedničko je upravo njihova sklonost prema STEM područjima.

Foto: Flickr/Ibmphoto24

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...