Najmoćnije žene u biznisu imaju diplomu iz STEM područja

U društvu je oduvijek postojala podjela na muške i ženske poslove. Ista takva podjela vrijedi i za fakultete. Iako se na nekim područjima žene probijaju i polako hvataju korak s muškim kolegama, još uvijek nema dovoljno žena u STEM području, naročito na tehničkim fakultetima. STEM područja se odnose na akademske discipline znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika te je zapravo akronim područja koje obuhvaća – science, technology, engineering i mathematics.

Najmoćnije žene u biznisu s diplomom iz STEM područja

Prema Fortuneovoj listi najmoćnijih žena u biznisu za 2014. godinu, njih 30 posto ima završen preddiplomski studij jedne od disciplina iz STEM područja, uključujući i broj jedan na listi – Ginni Rometty, koja se trenutačno nalazi na poziciji izvršne direktorice IBM-a. Rometty je studirala informatičke znanosti i električno inženjerstvo na Northwesternu.

Odmah iza Rometty, na drugom mjestu, našla se Mary Barra. Barra je također pohađala studij električnog inženjerstva u Institutu General Motorsa (sada Sveučilište Kettering). Trenutačno je na poziciji izvršne direktorice General Motorsa.

Na trećem mjestu Fortuneove liste najmoćnijih žena u biznisu se našla Indra Nooyi, izvršna direktorica PepsiCo, koja je svojim inovativnim vodstvom značajno povećala prihode Pepsija. Nooyi je završila preddiplomski studij fizike, kemije i matematike na kršćanskom fakultetu Madras.

Sljedeća žena sa završenim fakultetom iz STEM područja je Ellen Kullman, predsjednica i izvršna direktorica DuPonta, tvrtke koja se bavi inovacijama na području znanosti i inženjering za potrebe globalnog tržišta. Kullman je pohađala preddiplomski studij mehaničkog inženjeringa na Sveučilištu Tufts i nalazi se na petom mjestu Fortuneove liste.

Odmah iza Kullman, na šestom mjestu, nalazi se Meg Whitman, predsjednica i izvršna direktorica Hewlett-Packarda – tehnološke kompanije u javnosti poznatije pod njenom skraćenicom HP. Whitman je htjela postati doktorica pa je pohađala studij matematike i znanosti na Sveučilištu Princeton. Nakon što je povela jedno ljeto radeći u prodaji oglasa za jedan magazin , ‘prebacila’ se na studij ekonomije.

Još neke od najmoćnijih žena u biznisu s diplomom iz STEM područja su: Lynn Good – izvršna direktorica kompanije Duke Energy, Marissa Mayer – izvršna direktorica Yahooa, Ursula Burns – osnivačica i izvršna direktorica korporacije Xerox, Sheri McCoy – izvršna direktorica Avona, Rosalind Gates – izvršna direktorica Sam’s Cluba, Debra L. Reed – izvršna direktorica Sempra Energy i druge.

Sve su ove žene na čelu različitih kompanija, a ono što imaju zajedničko je upravo njihova sklonost prema STEM područjima.

Foto: Flickr/Ibmphoto24

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Treba li CEO koristiti društvene mreže? „Za pet godina, tvrtke koje...

Ideja korištenja društvenih mreža mnogim korporativnim liderima čini se strana. Čak su i njihovi komunikacijski savjetnici u strahu da će tako...