Tko su najmoćnije žene u našem IT sektoru?

Prema istraživanju Europske Unije iz prošle godine, samo 29% žena ima diplomu PMF-a, ili FER-a koja bi im omogućila rad u IT sektoru, a svega 4% njih će se zaista i zaposliti u tom sektoru. Žene također češće napuštaju ovaj sektor te u njemu ima svega 9% žena preko 45 godina.

Da je trend obrnut, europski bruto društveni proizvod bi bio veći 9 milijardi eura godišnje, a i sam IT sektor bi bio profitabilniji jer tvrtke koje imaju raznolik management ostvaruju 35% veći povrat svojim vlasnicima.

Jedna od mjera koja može pomoći u privlačenju više žena u IT sektor su uzori, jer “ne možeš postati ono što ne vidiš”. Stoga smo se potrudili pronaći najuspješnije žene u našem IT sektoru. One su u upravama uspješnih tvrtki, imaju moć donošenja odluka.

Naš IT sektor ima još ženskih uzora za ponuditi, poput svestrane Vedrane Miholić, a nikako ne smijemo zaboraviti niti Tedy the Guardian cure Josipu Majić i Anu Bruicu čiji je Medvjedić ušao na listu Nominet Trust-a najinspirativnih tehnoloških proizvoda u 2014.

Najmoćnije žene u IT sektoru

ICT Tanja Puselj Ostroski

Tanja Pušelj Ostroški (IN2)

Tanja Pušelj Ostroški članica je uprave tvrtke IN2 i direktorica tvrtke IGEA d.o.o. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Računarska tehnika, a završila je i MBA na IEDC Bled School of Management. Dio IN2 tima je gotovo od početka osnivanja tvrtke, prvo kao programer, a zatim kao voditelj projekta. Od 2001. kao izvršna direktorica uključuje se u definiranje strategije tvrtke, koordinaciju projekata kod velikih klijenata, definiranju i izradi poslovnog plana te definiranju kadrovske politike. 2007. postaje članica uprave IN2 zadužena za operativno poslovanje tvrtke i M&A aktivnosti te akvizicijom tvrtke IGEA, specijalizirane za razvoj geografskih informacijskih sustava, istovremeno preuzima i vodeću poziciju te tvrtke na kojoj je i danas. Aktivno sudjeluje u široj IT zajednici kao članica odbora i vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) i radne skupine za izradu Pravilnika o hidrografskom informacijskom sustavu. Djelovanjem kroz niz udruga podupire obrazovanje i napredovanje mladih darovitih pojedinaca, članova Zagrebačkog računalnog saveza, predsjednica je udruge programera „S vijugom“ . Kao članica IN2 nogometne ženske ekipe koja ostvaruje zavidne rezultate u ženskoj nogometnoj IT ligi, dokazuje da je kombinacija posla i zadovoljstva moguća i ostvariva.

žene_u_it_sektoru_1

Željka Tičić (IBM Hrvatska)

Članica Uprave IBM Hrvatska, svoju je karijeru započela u IBM-u prije više od 20 godina. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je upisala i MBA. Kao ekonomist smjera Računovodstvo, Financije i Revizija karijeru je započela u financijskom odjelu nakon čega postaje Šefica računovodstva. Tijekom godina bila je na različitim pozicijama ne samo u hrvatskom uredu IBM-a već i u uredima u zemljama regije gdje je stjecala iskustvo rada u korporaciji i široko znanje u području financija. 2006. Prelazi na poziciju Voditelja odjela prodaje za usluge financiranja gdje je omogućila inovativnu podršku uredu prodaje, korisnicima, ali i poslovnim partnerima. Zahvaljujući tom iskustvu, 2013. promovirana je u članicu uprave, gdje primarno vodi kontrolu nad financijskim, općim, pravnim i kadrovskim poslovima te daje podršku Poslovnom direktoru zaduženom za poslovni segment, ali i ostalim suradnicima.

žene_u_it_sektoru_2

Sanja Bogunović Krnetić (SPAN)

Sanja Bogunović Krnetić članica je Uprave tvrtke SPAN zadužena za prodaju. Iako je diplomirala na bazama podataka na FER-u, nikad nije radila kao sistem inženjerka. Radije je svoje znanje iskoristila kako bi ostvarila izvrsne rezultate u prodaji. U poslu se uvijek vodi idejom kako ništa ne smije biti učinjeno ‘na silu’ već kao rezultat pažljivog komuniciranja. U poslu zahtjeva konkretne rezultate, a ne sjedenje u uredu pa tako ona i njen tim nemaju fiksno radno vrijeme već se prilagođavaju potrebama posla.

Anđelka Strajher

Anđelka Strajher (MEGATREND)

Anđelka Strajher predsjednica je uprave tvrtke Megatrend poslovna rješenja od 2013. godine. Nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, radila je u Institutu “Ruđer Bošković”, a potom se zapošljava u Megatrendu kao prodajni predstavnik. Tijekom rada u Megatrendu završava poslijediplomske studije iz “Opće elektronike” na FER-u te Financije poduzeća na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno se nalazi na doktorskom studiju iz Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom godina pohađala je brojne stručne edukacije te tečajeve kako bi se usavršila u području prezentacijskih i prodajnih vještina te upravljanja ljudskim resursima. Kao predsjednica Uprave fokusirala se na promjeni strategije tvrtke te usmjeravanju na određene segmente usluga u poslovnom i IT sektoru.

SAP Hrvatska

Sonja Popović (SAP)

Sonja Popović direktorica je SAP-a Hrvatska od sredine 2013. godine. Nakon diplome na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, karijeru je započela u Krašu kao članica IT projektnog tima. Nakon toga prelazi u Opus gdje 1998. postaje direktorica tvrtke. Tijekom svog rada u Combisu završava poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a 2008. upisuje MBA na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nakon Combisa prelazi u Oracle gdje radi kao account manager za aplikacije za Hrvatsku i BiH. Kao direktorici SAP-a cilj joj je nastaviti s razvojem lokalne strategije i suradnju s partnerima.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više