Koji nakit izabrati u poslovnim prilikama?

Svi smo čuli za onu staru poslovicu “Odijelo ne čini čovjeka”, no je li to uistinu tako, pogotovo u poslovnom svijetu? Djelomično sam na to pitanje već odgovorila u prošlom članku, a danas ćemo se malo više pozabaviti nakitom kojim možemo dodati onaj završni “touch” i sve učiniti savršenim.

Kako se oblačimo za posao uvelike ovisi o tome što i gdje radimo, a to se odnosi i na nakit. Žene koje rade u kreativnom okruženju imaju veću slobodu prilikom odabira svega asesoara, ali to ne znači da se one zaposlene u velikim tvrtkama ili visoko pozicionirane na mjestima gdje se diktira dress code, trebaju odreći nakita. Dapače, bez obzira gdje radite i koju funkciju imate, nakitom još uvijek možete izraziti svoju osobnost.


Pročitajte više: Moć nakita: Kako su modni dodaci uzdrmali javnost i poslali važe političke poruke?


Izabrani komadi

Kada govorimo o nakitu za ured bazu treba činiti nekoliko probranih komada. Opće prihvaćeno je nositi sat i/ili narukvicu, prsten, ogrlicu i naušnice. Ako volite diskretan nakit, ovo možete čak kombinirati tako da sve nosite u isto vrijeme. Preferirate li malo veće komade, trebalo bi se odlučiti samo za nešto od navedenoga. Na primjer, ako volite velike satove, nećete s njim nositi i ogromnu narukvicu. Dovoljan je takav sat i on će skrenuti pažnju na vaš ukus i stav, možda govoreći da ste spremni uhvatiti se u koštac s bilo kojim muškim kolegom na predstojećem sastanku. Ako takvim glomaznim satom upotpunjavate fino odijelo koje nosite s elegantnom košuljom i salonkama, njime možete samo naglasiti svoju ženstvenost, ali i sposobnost i stručnost.

Biseri spadaju u još jedne klasične i uvijek prihvaćene komade. Iako neke od nas imaju majčine ili čak bakine ogrlice, one ipak čine dio obiteljskog nakita i kao takvima im je mjesto na našem vratu u drugim prigodama. Danas je lako izabrati kad u ponudi imamo vrlo lijepe ogrlice sa nekoliko ili samo jednim biserom ili nekim drugim kamenom na privjesku, koje su izrazito elegantne i decentne, a takve bi trebale biti i naušnice. Ako se odlučimo za malo veće, treba pripaziti da se svojim oblikom i bojom uklapaju u cjelinu, a nerijetko su takvi komadi dovoljni sami za sebe i nije ih potrebno kombinirati. Jedan od primjera mogu biti naši slavni “Morčići”. Oni i sličan tip naušnica i općenito nakita, su priča za sebe i samodostatni su.


Pročitajte više: Nakit je must have dodatak na videopozivu!


Poruka koju šaljemo nakitom je važna

Nije uputno nositi nešto što zvecka i najavljuje vaš dolazak prije nego što vas kolege mogu vidjeti. Bez obzira radi li se o naušnicama, ogrlici ili narukvicama, takav nakit skreće pažnju s vaših sposobnosti i prenosi krivu poruku. Prilikom biranja nakita treba paziti ne samo da pristaje odjeći s kojim ga mislite kombinirati, već i da pristaje vama. Na oblik lica, ruke ili prstiju, da ukusno uokviruje dekolte koji je dozvoljeno pokazati, da birate boju koja odgovara vašoj puti, tople boje, tj. zlatne ili hladne srebrne.

Iz svega navedenoga može se zaključiti da kad se nosi nakit u poslovnim prilikama treba paziti kakvu izjavu njime šaljemo. Ne može biti prevelik i zasjeniti samu osobu koja ga nosi. Stavimo li takav nakit na sebe budite uvjereni da će vaši kolege i suradnici više pažnje posvećivati proučavanju toga komada nego onome što govorite. U svakom slučaju, ako niste sigurni koji nakit izabrati u poslovnim prilikama, vrijedi zlatno pravilo, manje je više. Držeći se toga, sigurno nećete pogriješiti.

Autor: Anera Banovec, vlasnica i direktorica Svarun World-a

Foto: Unsplash/Joeyy Lee

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -