Nakon 4 knjige i stotine edukacija Anamarija Cicarelli izdaje i prvi časopis za male iznajmljivače

Anamarija Cicarelli prava je osoba kojoj se možete obratiti imate li bilo kakve nedoumice o iznajmljivanju svojih apartmana, kako u sezoni, tako i izvan nje. Ova uspješna poduzetnica od djetinjstva je bila uključena u obiteljski posao iznajmljivanja apartmana u rodnoj Dalmaciji, a kada je nakon diplome i rada za druge osjetila da je vrijeme za plovidbu poduzetničkim vodama, osnovala je agenciju Interligo i time iznajmljivanje apartmana podigla na drugu razinu.

Trenutno je u njezinu fokusu časopis “Apartman Plus”, namijenjen malim iznajmljivačima i jedinstven na našem tržištu, čime je još jednom dospjela daleko ispred potencijalne konkurencije.

Ljubav prema putovanjima odredila smjer karijere

Kako je oduvijek voljela putovanja, nove i nepoznate zemlje i gradove, ali isto tako i organiziranje različitih događanja, studij menadžmenta u turizmu i hotelijerstvu bio je njezin logičan slijed obrazovanja nakon završetka srednje škole.

Već se tada htjela dokazati i skupiti relevantno radno iskustvo pa je radila ne samo sa svojom obitelji, nego i u ugostiteljstvu u Italiji i Americi, da bi se potom vratila u Split i započela svoju uspješnu karijeru. Počela je radom u nautičkom turizmu, a godine koje su slijedile posvetila je radu u Savezu kuhara mediteranskih i europskih regija gdje je osmišljavala i organizirala razne domaće i međunarodne događaje i tako značajno utjecala na razvijanje gastronomskog turizma u Dalmaciji.

Nakon što je prešla u turističku agenciju specijaliziranu za organizaciju događaja i incentive turizam te postala njezina voditeljica, shvatila je kako ima dovoljno relevantnog iskustva da bi mogla otvoriti svoju tvrtku,

“Nakon dugogodišnje rada kod različitih poslodavaca koji su svi redom, svaki na svoj način, bili inspirativni i prihvaćali većinu mojih ideja, ipak je došlo vrijeme da radim samostalno. Imala sam kristalno čistu viziju svega što želim, buduće zaposlenike koji će mi u tome pomoći i nisam više vidjela smisao u tome da nastavim raditi za druge”, iskrena je Anamarija.

Anamarija Cicarelli

Agencija za savjetovanje iznajmljivača

Tako je nastala agencija Interligo, savjetovalište za vlasnike obiteljskog smještaja. Iako bi mnogi pomislili da je oduvijek htjela nastaviti obiteljski posao, posebno kada se uzme u obzir da je već od malih nogu pomagala djedu i baki, dakako, u okvirima dječjih zaduženja, Anamarija priznaje da se nije oduvijek vidjela u području kojim se danas bavi.

“Moj izbor bio je organizacija raznih događanja i to je područje u kojem sam se najviše našla. Uz svoje osnovne poslove koje sam radila, istovremeno sam pomagala oko vođenja našeg objekta. S vremenom se taj dodatni posao počeo sve više razvijati, bila sam sve više uključena, a u međuvremenu sam počela prepoznavati potencijal privatnog smještaja. Vidjela sam da to nije samo primanje rezervacija i mijenjanje posteljine. Tržište se razvijalo i marketinške vještine postajale su sve važnije. Sve mi je to postalo privlačan izazov u kojem sam se odlučila okušati”, govori nam Anamarija.

Kombinirala je ljubav prema rodnom kraju, svoje znanje i vještine stečene tijekom studija i u tvrtkama u kojima je radila pa je pokrenula agenciju za koju kaže da se na tržištu ističe kvalitetnim i lako mjerljivim uslugama te, ono što je posebno zanimljivo, na domaćem tržištu za sada još nemaju konkurenciju.

Uzlet nakon početnih problema

No, počeci nisu bili jednostavni, pa se Anamarija našla pred vrlo velikim izazovima.

“Otvorila sam tvrtku, nagovorila bivšu kolegicu da ode iz tvrtke u kojoj je radila dobro plaćen posao, imala sam savršen poslovni plan, jasnu viziju i trebala sam potpisati ugovor za posao koji bi nam osigurao egzistenciju tu prvu godinu. Nakon samo mjesec dana taj posao je propao. Ostala sam sa otvorenom tvrtkom, kolegicom, propalim poslovnim planom i srušenom vizijom. Trebalo se gotovo preko noći presložiti, reorganizirati, podići i krenuti dalje”, prisjeća se Anamarija.

Kako sama kaže, to je bilo vatreno krštenje i odličan uvod u sve što ih je kasnije čekalo. Nakon prvotnog iskustva više nije bilo situacije koja se činila nerješivom. Iako se iz današnje perspektive ta situacija čini korisnim učenjem, Anamarija ističe da nikome ne bi poželjela takvo iskustvo.

Časopis “Apartman Plus” za efikasnije poslovanje iznajmljivača

Međutim, čini se da je to bilo potrebno kako bi ustale iz pepela i krenule u ostvarivanje projekata kojima su daleko ispred bilo koje druge konkurencije koja se bavi iznajmljivanjem. Tako je u sklopu agencije nedavno pokrenut časopis “Apartman Plus”, namijenjen malim iznajmljivačima. Započeo je kao redoviti newsletter, a potom je Anamarija sa svojim kolegama prepoznala potencijal savjeta koje nude svojim klijentima.

“Uočili smo da oni imaju veliki broj pitanja, ali i da je tržište privatnog smještaja izuzetno dinamično. Trendovi se mijenjaju gotovo iz mjeseca u mjesec i da bi bili uspješni, iznajmljivači ih moraju pratiti što nije lako posebno ako ne dolaze iz turističkog sektora. Te informacije ostalima nisu lako dostupne. Mnoga pitanja koja su nam klijenti postavljali bila su vrlo slična pa smo u stvaranju časopisa koji izlazi tromjesečno vidjeli rješenje kojim bismo zadovoljili njihove potrebe”, pojašnjava nam Anamarija.

Anamarija Cicarelli

Teme su stvarane na temelju spomenutih upita iznajmljivača, dok je promotivni sadržaj minimalno zastupljen, ali napravljen tako da u potpunosti zadovoljava potrebe svih zainteresiranih strana.

Iako je na samom početku, klijenti su već prepoznali njegovu vrijednost.  Časopis izlazi u elektronskom i u tiskanom izdanju. Nedavno je izašao njegov drugi broj, a kako nam kaže Anamarija, već imaju gotovo 30 tisuća pretplatnika za elektronsko izdanje, dok broj zainteresiranih za tiskano izdanje raste iz dana u dan.

Njihovi klijenti ostvaruju od 20 do 90% više prihoda

Osim što je na tržište dovela časopis kakav se rijetko viđa na tržištu, Anamarija se tematikom malih iznajmljivača bavila i u svoje četiri objavljene knjige na tu temu. Riječ je o naslovima  “Mali iznajmljivač – veliki posao”, “Vodič za vlasnike obiteljskog smještaja”, “Kako urediti apartman za iznajmljivanje” i “Kako internetom doći do gostiju”.

Koliko je takva literatura nužna u zemlji koja velik dio godine živi upravo od turizma, pokazuje i to što su sva četiri naslova zajedno bila rasprodana u više od 20.000 primjeraka, a jedna od knjiga doživjela je i svoja tri izdanja.

Upravo ono čime se bavila u svojim knjigama, a danas i časopisu “Apartman Plus”, Anamarija često dijeli s iznajmljivačima diljem Hrvatske. Naime, godišnje održi preko 50 predavanja i edukacija od Slavonije do Dalmacije, a pri susretu s iznajmljivačima dobiva vrlo dobre povratne informacije.

“Tada mi veliki broj iznajmljivača kaže kako im je knjiga pomogla u prvim koracima ili u unapređenju poslovanja, a gotovo svakodnevno dobivamo i mailove s konkretnim rezultatima unapređenja poslovanja. To je ono što smatramo našim najvećim uspjehom i što je najslađi dio našeg posla”, kaže nam ova poduzetnica.

Konkretne brojke klijenata Interliga govore kako korisnici njihovih usluga svoje prihode podižu za čak od 20% do 90%, a sve to utječe i na širenje ponude i općenito kvalitetu života iznajmljivača što Anamariju posebno veseli.

“Ponosna sam na svakog našeg klijenta kada vidim da ima bolju poziciju na nekom portalu, bolje ocjene, kada gradi novi objekt, bazen i slično, kada otvara restoran, dodaje iznajmljivanje čamaca ili pak kada putuje zimi u egzotične krajeve na zasluženi odmor”, kaže Anamarija.

Anamarija Cicarelli

Može se živjeti i od jednog apartmana

Kada čujete ovakve rezultate, pomislili biste da je zasigurno u pitanju vlasnik desetaka apartmana diljem obale, no itekako se dobro može živjeti i od jednog jedinog apartmana. Iako nije isto imati apartman u malom selu  u unutrašnjosti zemlje ili pak na nekom od zvučnih mjesta naše obale tik uz more, Anamarija napominje da ključ svega leži u samom pristupu nekretnini, ulaganju u nju i u onom najvažnijem – marketingu.

“Ovo je postao ozbiljan posao. Prema nekim izračunima, prosječni prihodi od smještaja čine 5% od ukupne vrijednosti nekretnine ako ozbiljno shvatite poslovanje, a to uključuje niz komponenti. Imamo iznajmljivače koji jako dobro žive i od jednog apartmana, ali isto tako postoje iznajmljivači koji ne mogu živjeti ni od kuće sa šest apartmana. Ovi prvi su naši klijenti koji su prepoznali svoj potencijal”, pojašnjava Anamarija napominjući da cijela obitelj može jako dobro živjeti od bavljenje ovim poslom.

Da bi nam približila poslovanje apartmana, povukla je paralelu između vlasnika restorana i malih iznajmljivača.

“Ako imate restoran na dobroj lokaciji, nudite kvalitetnu hranu, imate dobrog kuhara, namirnice, marketing, dobru poziciju na Trip Advisoru, bit će vam odlično. Tako je i s privatnim smještajem. Ako se vaš objekt nalazi u potentnoj destinaciji, ako je dobra lokacija vašeg objekta u vašoj destinaciji, ako imate kvalitetan objekt, dodatne sadržaje, dobro ste pozicionirani na Internetu, vodite dobar marketing, dodatno se educirate i pratite trendove, naravno da ćete moći živjeti od toga.”

Širenje na strana tržišta

Iako joj poduzetništvo oduzima velik dio radnog dana, uživa u tome zahvaljujući podršci svoje djece, supruga, roditelje i svekrve.

“Uvijek sam mogla računati na sve njih. Dok su djeca bila manja, obitelj je uvijek uskakala i pazila na njih, a sada kada su već veliki, počeli smo ih uključivati u jednostavne zadatke u tvrtki. Hoće li oni sutra htjeti nastaviti posao, ne znam. Ne želim ih prisiljavati na to, ali ih uvijek nastojim animirati i zainteresirati za posao kojim se bavimo”, zaključuje Anamarija.

U svome trenutnom poslovanju usmjerena je na razvijanje postojećih proizvoda i usluga koji još nisu dosegli puni potencijal na hrvatskom tržištu, a kako je posljednjih godinu dana Interligo zahvatila suradnja i s mnogim inozemnim klijentima, najizgledniji korak je širenje tvrtke na vanjsko tržište.

Za sve čitateljice portala Women in Adria Anamarija je pripremila besplatne primjerke prva dva broja časopisa “Apartman Plus” u digitalnom obliku. Razmišljate li o iznajmljivanju apartmana, ovaj vam časopis može biti odlična odskočna daska. Za više informacija i dobivanje časopisa javite se na [email protected].

Foto: privatna arhiva Anamarije Cicarelli

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -