Nakon što se zasitila dizajna u korporaciji, Andrea Cmrečki pokrenula vlastiti modni brend daVidas

Ploviti burnim poduzetničkim vodama nije nimalo lagani zadatak. Brojni problemi, složena birokracija, dan bez radnog vremena… samo je dio onoga čime se poduzetnice svakodnevno susreću u svojem poslu. No, iako svjesni da ih čekaju brojne obaveze, mnogi se odlučuju zamijeniti korporativnu karijeru onom poduzetničkom. Među njima je rođena Karlovčanka, modna dizajnerica Andrea Cmrečki, koja  prije gotovo sedam godina započela sa stvaranjem i proizvodnjom vlastite modne marke za žene i djecu – daVidas.

Andrea po završetku osnovne škole upisuje matematičko-informatički smjer Gimnazije u Karlovcu, onu istu koju je pohađao i sam Nikola Tesla. Znajući da će jednoga dana biti dizajnerica odjeće, Andrea 1993. godine upisuje visoki studij projektiranja tekstila i odjeće pri Tekstilno-tehnološkom Fakultetu u Zagrebu.

Zaslužna za Magmine dječje brandove Coconut i Bearfoot

“Već s 13 godina znala sam čime se želim baviti u životu. Jako sam puno crtala, kreativno se izražavala. S 10 godina sam napravila svoju prvu modnu knjigu, koju sam tako i nazvala, a u to vrijeme nije bilo modnih revija na televiziji ili u novinama, ali ja sam svejedno došla na takvu ideju. Čuvam je i danas. Dan kada sam diplomirala na TTF-u bio je početak mog modnog puta”, priča nam Andrea Cmrečki na početku našeg razgovora.

Preko natječaja u novinama za dizajnera ženske odjeće, dobila je posao u X-nationu, u kojem stječe svoja prva radna iskustva kako sa tuzemnim tako i sa inozemnim (Kina) proizvođačima odjeće. Bilo je to neprocjenjivo iskustvo dobiveno u korporacijskom odnosu s poslovnim partnerima. Kako je već i za vrijeme studija izrazito bila sklona dječjoj odjeći sami natječaj tvrtke Magma bilo je dovoljan da se zaposli kao modni dizajner za dječju odjeću, za koju Andrea radi prvu kolekciju, te od nule počinje dizajnirati poznate marke Coconut i Bearfoot. Nakon deset godina rada u korporaciji, želja da počne raditi nešto drugačije, nešto svoje, bila je jača.

Crtajući dječje kolekcije počela je razvijati vlastiti lik kojeg je nazvala daVidas, što je spoj imena Andreine djece, Davida i Vide. Likove je ubrzo prebacila na odjeću, a iz ove ideje 2010. godine rodio se i dječji brend daVidas.

“Želja da krenem u vlastiti posao nije se rodila preko noći. Takva ideja dugo je čučala u meni, a trenutak stvaranja vlastitog brenda bio je okidač da krenem u njezinu realizaciju. Trebalo je mnogo hrabrosti i samopouzdanja, ali i financijske sigurnosti na početku puta. Ono što sam uspjela uštedjeti, uložila sam u početak posla. Bez lažnih iluzija, možete imati najveću volju ovog svijeta, ali ako nemate financijski impuls na početku, teško da ćete uspjeti ili uopće započeti posao”, priznaje A. Cmrečki.

Počinje intenzivnije raditi na kolekcijama, odjeći, majicama, tunikama, torbama na koje je stavljala dizajnirani lik. S izlaganjem započinje na Fashion.hr u zoni 45. U tom je periodu dva puta ima pobjednički štand, kojeg su izabrali posjetitelji i glavni sponzori. Ovaj uspjeh bio joj je dodatni poticaj pa izlaže i na drugim domaćim sajmovima, kao i onima u Beču i Grazu. To je dovelo do sve veće prepoznatljivosti brenda.

A obilježja brenda su bijelo-crne i bijelo-plave pruge, što je svojevrsni zaštitni znak, koji se provlači i kroz sitne detalje, od trakica do etiketa. Andrea u svojim kreacijama voli šarene materijale i njihove kombinacije, pa su često te pruge u kombinaciji s cvijećem.

“Uvijek kažem da je daVida’s spoj starog i novog, tamnog i svijetlog, urednog i neurednog, potrganog i cijelog. Dakle, spoj kontrasta, odnosno suprotnosti. Tako da se na istom komadu odjeće mogu pronaći do detalja zašivene trakice na samoj majici do rubova na kojima, primjerice, vise konci.”

O poslovanju učila u hodu

No, odlazak u poduzetničke vode odjednom je stvorio ‘milijun’ problema. Stvari o kojima do tada nije trebala razmišljati, Andrei su odjednom postali svakodnevna preokupacija. Poslovanje koje ju je odjednom okružilo, bilo je sasvim novo iskustvo u njezinom životu, te, priznaje, mnoge stvari nije razumjela. Ali kako to obično biva u situaciji kada su volja i želja veći od svih problema, iz dana u dan naučila je nešto novo.

Andrea Cmrečki

“Pitate ljude koji imaju više iskustva. Pokucate na vrata i vidite da vam ljudi žele pomoći. Jednostavno krenete prema naprijed. Možda kod nas sve to funkcionira malo sporije jer je teško doći do prave informacije. Koliko je teško doći do prave informacije, toliko je teško uopće saznati gdje možete naći informaciju koja vam je potrebna u određenom trenutku. I danas, s mnogo više znanja i iskustva, još uvijek naiđem na probleme i nove izazove u poslovanju.”

No, u trenutku kada je zakoračila u poduzetnički svijet, više nije bilo mjesta povratku. Pred svakim problemom uvijek iznova Andrea je tražila nove motive koji su je tjerali naprijed. U njezinom slučaju barem snage i volje nikada nije nedostajalo.

“Treba se boriti, a ne se prepuštati negativnim mislima. Nije lako, puno je problema, ali uspjeh na kraju dana, zadovoljstvo poslom u kojem uživam, najveća su mi nagrada”, priznaje nam Andrea.

Ipak, niti Andrea nije ostala imuna na promišljanja o eventualnom odustajanju. Prva takva misao pojavila se u trenutku kada se istopila početna ušteđevina, a novac od prvih prodaja još nije počeo pristizati. Brojna pitanja počinju prolazit kroz glavu. Gdje je zapela distribucija? Zašto prodaja kaska…?

U jednoj fazi kada ju je obuzela pomisao na odustajanje od svega, novi motiv za nastavak rada odjednom joj je ponudila njezina tada sedmogodišnja kćer.

“Mama, ali ti ne možeš odustati! To je tvoje! To ti nitko ne može oduzeti! – to su bile njezine riječi koje su me trgnule i ulile novu snagu. Kada vam dijete kaže nešto takvog, a znate da ste vi njemu roditelj i ogledalo, tada je to takva motivacija koja vam nikako ne dopušta da odustanete. Moja djeca moja su ogromna inspiracija.”

I dok se kao dizajnerica višestruko potvrdila, s obzirom da je to Andreino prirodno stanje, nešto što ima u malom prstu, onaj drugi dio posla, poduzetnički, morala je naučiti iz temelja. Kako voditi ulaz i izlaz robe, financije, marketing, birokracija, dozvole… sve to postalo je gotovo preko noći sastavni dio njezina posla. Priznaje da joj je trebalo neko vrijeme da shvati da brend ne može ovisiti samo o jednoj osobi, biti ‘one man show’. Stoga oko sebe okuplja mali tim ljudi.

“Koji sjajno funkcionira! Riječ je o ljudima koji su mi ujedno i prijatelji, koji su mi od početka bili spremni pomoći. Sada smo si međusobno rasporedili poslove i zaduženja, tako da stvari puno lakše funkcioniraju.”

Andrea Cmrečki

Ali joj i omogućuju da se ponovno s daleko više vremena posveti svojoj najvećoj ljubavi – dizajniranju.

“Kada sam bila dizajner u korporaciji, morala sam voditi računa o svojim radovima, rokovima… Drugačije je bila postavljena cijela priča. Netko drugi se bavio brojkama, narudžbama i ostalim stvarima. Na početku samostalnog posla bilo je puno dizajna. Tada sam ga u jednom trenutku morala skroz staviti sa strane jer su mi druge obaveze oduzimale sve vrijeme, dok se danas dizajnom bavim u istom ritmu kao i na samim počecima.”

Hrvatski dizajn prepoznat je i cijenjen

Andrea u svojem poslovanju do sada nije tražila nikakve poticaje od strane raznih institucija. Sva ulaganja realizirala je kroz početni vlastiti ulog i reinvestiranje ostvarenih prihoda. Svjesna je kako će se morati, ukoliko želi održati rast i razvoj na tržištu, posvetiti traženju prilika kroz razne oblike poticaja i pogodnih kreditiranja. Sada kada su ostali dijelovi tvrtke postavljeni na stabilne temelje, traženje novih prilika Andreini su prioriteti.

“Ali i širenje na vanjsko tržište. Inicijalne sastanke već sam obavila i u planu je širenje na njemačko i austrijsko tržište. Veseli činjenica što kupci, domaći i strani, prepoznaju i cijene hrvatski dizajn. No, mi smo premalo tržište, ne samo u smislu prodaje gotovih proizvoda, već i proizvodnje. Ja kao dizajner nisam toliko zanimljiva proizvođačima jer se moja kolekcija prodaje na premalom prostoru. Ako želite ostvarivati veće narudžbe, morate se širiti”, zaključuje uspješna hrvatska dizajnerica i poduzetnica Andrea Cmrečki.

Andrea Cmrečki

daVida’s brend izvorno je hrvatski, od ideje, proizvodnje do finalne realizacije. Andrea samostalno radi uzorke, a s poslovnim partnerima iz Hrvatske ima ugovorenu daljnju proizvodnju. Njezine kreacije mogu se pronaći u vlastitom prodajno-izložbenom prostoru, Showroom-u daVida’s na adresi Medveščak 103 u Zagrebu, ali i preko web trgovine www.davidas.eu koja je s radom započela prošle godine.

Foto: privatna arhiva Andree Cmrečki

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -