Tko je žena koja je Trumpu konačno stala na rep?

Politička scena u SAD-u uzdrmana je ponovnim dolaskom Nancy Pelosi na mjesto predsjednice Zastupničkog doma Kongresa. Ova iskusna dama svojim je nadmetanjima s Trumpom osvojila simpatije svih onih kojima je dosta neozbiljnih igri ekscentričnog predsjednika koje ipak imaju – ozbiljne posljedice.

Nova-stara pozicija

Nancy Pelosi potječe iz političke obitelji, a angažiranost u tom području i sama je vrlo uspješno nastavila.

“Uspjeh Nancy Pelosi nije slučajan. Najmoćnija žena SAD-a se ne postaje spletom sretnih okolnosti. Od malih je nogu upoznata s političkim procesima, što je u njoj vjerojatno probudilo strast koju je potvrdila diplomom iz područja političkih znanosti. Uz sve to, nedvojbeno, kod nje postoji i talent s kojim se rijetki imaju sreću roditi”, kaže Jelena Čevra, diplomirana politologinja koja danas vodi svoju agenciju za odnose s javnošću.

Ova političarka, čak šest godina starija od Trumpa, postala je prva žena na čelu Kongresa i tako ostvarila povijesni uspjeh. Nedavno je ponovno osvojila istu poziciju i praktički odmah napravila „raspašoj“ u političkom svijetu. Što se događa?

Nadmoć ispred i iza pozornice

Demokrati su u prosincu premoćno osvojili većinu u Zastupničkom domu, a Trump je istovremeno započeo s blokiranjem proračuna koje je htio provoditi sve dok ne dobije novac za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Predsjednik je ovim postupkom ujedinio demokrate koji su svojom pobjedom osigurali kontrolu nad budžetom. Na čelu s Pelosi odabrali su ponešto drugačiji pristup ovom problemu jer je ipak i Trump – ponešto drugačiji.

“Smatram da je za uspjeh u politici ključan faktor dobro “hendlanje” međuljudskih odnosa. Ona zna članove svog kluba dovesti u red. Interna komunikacija je mukotrpni posao kojem treba biti posvećen i u kojem treba biti mudar, ali i odvažan. Nancy to zna. Kada je shvatila da unutar stranke najveće protivnike ima u desničarima, ona je okupila lijevi dio stranke i ponudila im dogovor u kojem će nadigrati protivničku ekipu. I uspjela je”, ističe Jelena.

Na nekoliko sastanaka u Ovalnom uredu, Pelosi je Trumpu jasno dala do znanja da se s njom ne može poigravati. Jelena naglašava da se sve važno u politici događa iza kulisa, a to svaki dobar političar zna i koristi.

“Politiku čine ljudi. Ako ste sposobni i svjesni važnosti da sa svojim najvećim protivnikom trebate sjesti iza zatvorenih vrata i ne izaći dok ne postignete što želite, onda stvarate temelj za sve ostalo. Politika nije pozornica sa puno kamera i blještavila, politika je ono što se događa iza zatvorenih vrata.”

Javnost je dobro zapamtila njeno obraćanje novinarima u crvenom kaputu i s naočalama, a možda je najviše odjeknula njena izjava o predsjedniku.

„Znate, ja sam prije svega baka i znam prepoznati kada djeca imaju napad tvrdoglave nemoći. Vidjela sam to bezbroj puta sa svojom unučadi, a vidjela sam to i danas s predsjednikom u Ovalnom uredu”, rekla je i tako ponizila problematičnog Trumpa.

Razjareni bik u političkoj areni

Pelosi/Trump nadmudrivanje nastavljeno je kada je trenutno najmoćnija osoba politike Trumpu zabranila održati tradicionalni godišnji govor o stanju nacije koji je bio zakazan za kraj siječnja. Ova se tradicija održava od prvog govora Georgea Washingtona 1790. godine, a sada je prvi puta bila otkazana. Demokrati su kroz povijest vjerojatno puno puta prezirali stajališta oponenta, ali ovakva opcija nikad nije stvarno dolazila u obzir. Dosad. Pelosi se usudila poduzeti takav korak, što druga strana nikako nije očekivala.

“Svaki političar ima slabe točke, pa tako i Trump. Ličnosti koje su zaljubljene u sebe i svoju moć često se okruže nesposobnim suradnicima koji će prvenstveno klimati glavom. A kada se susretnu s nekim tko je tu iz uvjerenja i tko zna što radi, s tim se ne znaju nositi”, objašnjava Jelena.

Ipak, Trumpova strana uzvratila je na svoj način. Za vrijeme vožnje prema aerodromu, otkuda je Pelosi trebala odletjeti u posjet vojnicima u Afganistanu, Trump joj je otkazao suglasnost za upotrebu vojnog aviona. I tako u krug. Njihov odnos mediji su usporedili s onim matadora i bika, a izgleda da znamo tko je tko u ovoj priči. Nešto važnije pobjede u obliku podrške javnosti i promjene snaga, odnijela je nova predsjednica Kongresa.

Povlačenje!

Trump je od shutdowna odustao nakon 35 dana, a mnogi se pitaju zašto je sve ovo bilo uopće potrebno. Više od mjesec dana državni proračun bio je blokiran, a na kraju nije dobio – ništa. Svoj debakl Trump je prvenstveno osigurao sam sebi i to kroz preuzimanje odgovornosti za provođenje najduljeg shutdowna u povijesti SAD-a koji zapravo nitko osim njega nije htio.

Ipak, veliku ulogu ovdje odigrala je iskusna Pelosi koja je njegov govor ipak na kraju odobrila, ali pod svojim uvjetima, što je još jedna jako važna poruka.

Pelosi se sada nametnula kao jasna vođa demokrata i ravnopravan Trumpov suparnik. Ona zna iskoristiti sve svoje prednosti i ne pristaje na nerazumno zastrašivanje.

“Ona sve radi bez drame i grubih riječi, čak nema ni retoričke predispozicije i nije naročito dobar govornik, ali je uspjela ono što nitko nije – dovesti Trumpa u red. On, koji je poznat po tome da svima daje porugljive nadimke, nju je nazvao samo “Nancy”. A Nancy zna što radi, zna zašto je tu gdje jest i zna kamo ide. Nancy je inspiracija i jedna boginja našeg vremena”, zaključuje Jelena.

O tome o kakvoj je osobi riječ možda najviše govore riječi njene kćeri Alexandre, koja je za nju rekla: „Ona će vam odrezati glavu, a da niste ni svjesni da krvarite.“

Izgleda da je Trump njena najnovija žrtva, a najvažnije posljedice cijelog ovog kaosa mogle bi se osjetiti na sljedećim izborima.

Foto: Unsplash, Flickr – Gage SkidmoreAFGE

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više