Napad na ideal ženske ljepote

Premda smo lažnim idealima ljepote svakodnevno okruženi u medijima, brojni umjetnici, osobe iz javnog života, pa i kampanje svjetskih brendova upozoravaju na nužnost mijenjanja stereotipa o tome kako bi žena trebala izgledati.

Ideal ženske ljepote kako ga vidi jedan muškarac

Posljednji u nizu, koji je to napravio na vrlo šokantno simpatičan način, je Frederic Doazan, pariški umjetnik i redatelj. On u svom video uratku, kako pišu pariški mediji, inteligentno osudio načine na koje se danas diktira ženska ljepota. Od toga da idealna žena mora biti plavuša, do toga da se mora podvrgnuti brojnim estetskim operacijama zbog “savršenog” tijela. O nedostatku pameti da i ne govorimo.

 

Manekenka protestirala protiv Photoshopa

Ovo podsjeća i na nedavni “incident” u manekenskom svijetu, vezan uz australski model Meaghan Kausman. Ona je, naime, 23-godišnja manekenka iznimno ponosna na svoje tijelo, iako u potpunosti ne zadovoljava stroge diktate svijeta mode. Nakon nedavnog snimanja za kupaće kostime Fella Swim, s fotografkinjom Pip Summerville, Meaghan je dočekalo neugodno iznenađenje. Snimanje je odrađeno pod vodom, fotke su bile odlične i Pip ih je podijelila na svom Instagram profilu.

No vlasnici brenda vidjeli su fotografiju i odlučili ju malo obraditi u Photoshopu. Manekenki su stanjili struk, noge i ruke i objavili fotografiju. I Meaghan i Pip bile su užasnute ovim potezom, a tvrtka je, nakon negativnih komentara na društvenim mrežama, spornu fotografiju povukla.

Postavlja se pitanje, zašto žensko tijelo, čak i ono sasvim zdravih, mladih i samouvjerenih žena, jednostavno nije dovoljno dobro? I tko to nameće, muškarci ili same žene? Želimo li mi kao čitatelji gledati drugačija tijela u časopisima ili smo zapravo licemjerni?

 

pip

 

Foto: seagypsea photography

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više