Kako napraviti dobar jelovnik za cijeli tjedan?

Planirate li unaprijed što ćete kuhati sljedeći tjedan? Ukoliko dosad niste razmišljali o tom, možda ne bi bilo loše da sada krenete, jer postoji puno razloga zbog čega je tjedno planiranje jelovnika korisno.

Osim što ćete uštedjeti na vremenu, uštedjet ćete i novac, a nećete morati ni razmišljati svaki dan što pripremiti ukućanima. Tjedno planiranje jela uzet će vam zaista malo vremena.

Korisni savjeti za dobar plan tjednog jelovnika

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako možete napraviti dobar plan. Za početak, spremajte sve recepte koji vam se sviđaju. Želite li biti organiziraniji, kod spremanja recepata odvajajte one za doručak od onih za ručak ili za večeru. Bit će vam jednostavnije kasnije, kod planiranja jelovnika.

Napravite raspored u koji ćete zapisivati jela koja ćete kuhati sljedeći tjedan i napravite posebno mjesto gdje ćete ga uvijek držati. U rasporedu unaprijed istaknite dane kad iz nekog razloga ne jedete kod kuće. U planiranje uključite i osobe s kojima živite kako biste zajedno napravili dobar plan jela koje volite.

Započnite s doručkom jer je njega najlakše planirati. U plan stavite barem dva do tri različita doručka u tjednu. Čak možete ostaviti i isto jelo, ali pokušajte barem zamijeniti neke od sastojaka.

Ukoliko nosite ručak na posao, na taj se način možete hraniti i zdravije, ali isto tako i dodatno uštedjeti novac. Ručak možete pripremiti unaprijed ili koristiti ostatke od večere. Primjerice, salate možete unaprijed pripremiti, čak i na početku tjedna, dobro ih hermetički zatvoriti i ostat će svježe.

Za večeru planirajte jednostavnije recepte kod kojih će vam za pripremu trebati maksimalno 20 do 30 minuta, jer ćete vjerojatno nakon napornog dana na poslu, htjeti brzo nešto pojesti. Kompliciranije recepte ostavite za vikend, kad ćete imati više vremena.

Napravite shopping listu svih potrebnih namirnica koja će vam olakšati da manje vremena provedete  u kupovini i da se usredotočite samo na ono što vam je potrebno za sljedeći tjedan, bez dodatnih nepotrebnih troškova.

Nakon što se vratite iz shoppinga, pripremite odmah sve što može stajati, a da se ne pokvari. Primjerice, isjeckajte povrće, unaprijed kuhajte mahunarke ili marinirajte ribu…
Neke od namirnica pokušajte iskoristiti za više jela. Recimo umak od rajčice možete koristiti i za pizzu, ali i za lazanje. Također, možete pripremiti duplu porciju pa polovicu staviti u zamrzivač, gdje će jelo ostati svježe i ukusno.

Osim toga, ponavljajte neka jela. Planirati tri obroka na dan, sedam dana u tjednu ne znači da svaki put trebate kuhati nešto novo, jer bi vas to i financijski skupo stajalo, a uz to biste vjerojatno i bacali hranu.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -