6 nasljednica obiteljskih biznisa za koje morate znati

One su svoju karijeru izgradile na temeljima obiteljskog biznisa, a svojim su ga vodstvom dovele na sasvim novu razinu. Upoznajte naše članice koje dokazuju kako rad u obiteljskom okruženju može biti posebno poticajan!

Majčinim stopama

Iako je planirala postati učiteljica, Dubravka Kancijan Marinić završila je u području kojim se bavila njena majka, a to je – zdravstvo. Naime, ona je osnovala Ustanovu za zdravstvenu njegu koju je Dubravka preuzela i sada vodi. Usavršava se u području administracije i marketinga, a iako je ovo iznimno delikatan posao, u njemu danas uživa. Evo što kaže o radu s majkom!

„Ako se netko pridružuje već postojećem obiteljskom poduzeću, treba biti svjestan da su članovi obitelji koji duže rade taj posao iskusniji i da su, bez obzira što su članovi obitelji, poslovno iznad vas i zato se treba postaviti profesionalno i ići “po stepenicama”. Također, treba biti svjestan svojih znanja i kompetencija koje su potrebne poduzeću, no i biti spreman proširiti svoje djelovanja na dodatne poslove. Kada radiš za sebe, često si i čistač, kuhar, konobar, savjetnik i tajnik, bez obzira kako se zove radno mjesto.“

nasljednice obiteljskih biznisa
Dubravka Kancijan Marinić

Još jedna naša članica svoj je poslovni uzor pronašla u majci, a to je Ana Vinko Grd. Nakon fakulteta se pridružila obiteljskoj tvrtki koja se bavi računovodstvom i revizijom i danas, uz dvoje djece, uspješno pliva financijskim vodama.

„Prednost obiteljskog posla je da već znate koje su goruće teme, problemi i prilike u branši jer se stalno o njima razgovara. To je ujedno i mana jer je uvijek i svugdje u obitelji prilika za razgovor o poslu. Bez obzira na petak ili svetak. Ne možete se obitelji potužiti na zahtjevnog nadređenog ni šefu na bolest ili neprospavanu noć. Nema ljepše i teže stvari od rada s obitelji. Kod obiteljskog biznisa nema poslovnog i privatnog. Sve je u koheziji i jedno bez drugoga ne ide. Treba imati strpljenja i razumijevanja prema svim članovima obiteljskog/poslovnog tima, a privatne nesuglasice ne smiju primijetiti poslovni partneri, kao ni ostali zaposlenici.“

fptbty

Važno je zvati se Petra

Da nije bilo njene obiteljske tvrtke, Petra Mesarić Horvat vjerojatno bi ostala u svijetu strateškog konzaltinga. Ipak, poduzetnička pozadina prevagnula je i danas radi u IM-COMP d.o.o., tvrtki koja se bavi obradom i oblikovanjem stakla, ali nije stala samo na tome. Pokrenula je vlastiti posao i danas kroz franšizu vodi Linea Snella centar za mršavljenje i oblikovanje tijela. Svestrano!

nasljednice obiteljskih biznisa
Petra Mesarić Horvat

Naša sljedeća Petra je Petra Mesarić. Ona je nasljedila poduzetnički duh od svoje obitelji, posebice oca, a danas ga pokazuje kroz vlastitu tvrtku Smartway koja je nastala transformacijom obiteljskom obrta. Bavi se iznimno zanimljivim područjem implementacije visoke tehnologije u različite grane industrije. To su primjerice kino industrija, pametne kuće i dizajnerska rasvjeta.

„Obiteljska tvrtka svakako ima svoje prednosti i nedostatke. U mom slučaju, veći udio zauzimaju prednosti. Mogu priznati da je nas osobno posao još dodatno povezuje te omogućava da rastemo iz dana u dana, zajedno sa svim izazovima s kojima se susrećemo putem. Kao nedostatak bih istaknula samo kako ponekad treba znati kako odvojiti privatno od poslovnog. Nije jednostavno opustiti se uz obiteljski ručak, dok su pred tvrtkom određeni izazovi. No, definiranjem jasnih pravila te komunikacijom, moguće je i upravljati tim nedostatkom.“

nasljednice obiteljskih biznisa
Petra Mesarić

Po pitanju toga je li preuzimanje obiteljskog biznisa olakotna ili otežavajuća okolnost, Petra smatra kako sve ovisi o tome kako se sagleda situacija.

„Da sam samosalno krenula u posao, ideja bi bila u potpunosti moja i imala bih više slobode. S druge strane, postojala bi manja financijska sigurnost te manji broj potencijalnih partnera. U opciji u kojoj sam trenutno, imam određene projekte i poslovne partnere s kojima smo nastavili suradnju te se u tom slučaju puno teže postiže određena promjena ukoliko je potrebna shodno novoj energiji koju sam unijela u tvrtku, no prihod je sigurniji. Ne bih istaknula jednu opciju kao pogodniju jer svaka predstavlja pred nas izazove koje trebamo savladati i iz kojih trebamo izrasti. S odlučnim stavom i jasnom vizijom, sve se može postići!“, poručuje.

Nastavljanje obiteljskog biznisa za pravnicu Petru Čikaru Mikić bilo je nešto najprirodnije. Djetinjstvo je provela u očevoj strojobravarskoj radioni igrajući se s različitim alatima. Danas je ta radiona njen ured, a svakoga dana dokazuje kako ovo područje nije rezervirano samo za muškarce.

„Prednost obiteljskog posla vidim u tome da si kroz cijeli život upućen u određeni posao. Tada kao djevojčica, zabijala sam čavle u drvo pokraj oca koji je odrađivao pravi posao, a danas ga ja vodim. Lakše je kada imaš bazu jer već postoji kapital, uhodan posao i poznanstva. Tvoje je samo da uložiš znanje koje si upijao kroz godine kao promatrač, a sada si u glavnoj ulozi. S druge strane, taj posao je s tobom 0-24 i nema privatnog života. To vrijedi čak i za porodiljni, tijekom kojega sam bila upućena u sve, makar je postojala ekipa koja je odlično odrađivala posao.“

nasljednice obiteljskih biznisa
Petra Čikara Mikić

Dosta je podcjenjivanja

Nakon gubitka oca koji je bio pokretačka snaga i vizionar obiteljskog biznisa, Ana Škeva preuzela je vodeću ulogu u tvrtki Oganj i u zahtjevnom periodu ostvarila vrlo uspješne rezultate. Na taj je način, uz podršku kolega i obitelji dokazala kako je predrasuda o mladim ženama u biznisu potpuno pogrešna.

„Je li mi bilo lagano što sam preuzela posao? Bilo mi je i više nego izazovno, no uživala sam i uživam i danas. Također, spoznaja da sam nastavila nešto što je moj otac stvorio iz nule uz veliku pomoć moje majke neizmjerno me usrećuje. Kao pozitivne faktore svakako bih izdvojila radnu atmosferu i osjećaj zajedništva. Smatram da nitko u obiteljskom poslu ne može odvojiti u potpunosti privatno i poslovno. No, netko ipak u tome bolje ili lošije balansira. Svladati taj balans je mislim nešto za što treba puno energije i truda i to je nešto što ne možemo naučiti iz knjige.“

nasljednice obiteljskih biznisa
Ana Škeva

Poručuje kako bi se obiteljski poslovi trebali više poticati i cijeniti te svima koji imaju priliku savjetuje da – probaju.

„Nerijetko se stvara stigma, ako si odabrao obiteljski biznis umjesto neke svjetski poznate korporacije, da si manje uspješan. Bude mi žao kada se obiteljske firme na neki način podcjenjuju jer one itekako mogu biti pravi izvor izazova, znanja i mogućnosti za napredak. Mene su znali plašiti onom izrekom da „jedna generacija stvara, a druga razara“. Mislim da danas postoji toliko primjera nasljednika obiteljske poslova koji su ih podigli na veću razinu i vrijeme da se o njima više priča.“

Slažemo se!

Foto: privatne arhive

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više