Nataša Cikač iskustvo koristi za uvođenje outsourcinga nabave

Varaždinka Nataša Cikač nakon 20 godina poslovnog iskustva u realnom sektoru, u velikim proizvodnim tvrtkama, od početničkih i pripravničkih poslova do visoko rukovodećih pozicija, odlučila je okrenuti novi list u poslovnoj karijeri. Nošena ogromnom željom i profesionalnim kredibilitetom, prije nepune dvije godine pokrenula je tvrtku Cronata putem koje znanje i iskustvo prenosi klijentima.

Nabava još uvijek nije strateška funkcija

“Osnovna ideja tvrtke su usluge savjetovanja, edukacije te outsourcinga i to prije svega iz područja nabave i skladišta. Riječ je o poslovnim funkcijama poduzeća koji su još uvijek u većini slučajeva suportivne i stavljene u drugi plan u odnosu na proizvodnju i prodaju. No, trendovi pokazuju da nabava prerasta u stratešku funkcija , a njezina uloga i važnost u poslovanju postaje sve veća. To je bila nit vodilja s kojom sam krenula u realizaciju ideje. Usluge koje nudim namijenjene su prije svega malim i srednjim poduzećima koja žele oformiti funkciju nabave ili ojačati postojeću kroz kadrove ili poboljšanja u procesima , upravljati troškovima i zalihama. Znamo da su prodaji i prihodi važni no kontrolirana nabava i upravljanje troškovima u velikoj mjeri utječu na konačni rezultat poslovanja”, pojašnjava Nataša Cikač na početku razgovora.

Krenula od nule

Prelazak u privatno poduzetništvo donio je sa sobom i određenu dozu straha i neizvjesnosti, ali nisu uspjeli pokolebati Natašinu volju i želju za novim poslovnim izazovima.

“U dotadašnjih 20 godina radnog iskustva imala sam redovnu i sigurnu mjesečnu plaću, a sada je ta sigurnost postala upitna. Kad sam krenula u privatno poduzetništvo nisam imala niti jednog klijenta, niti jedan ugovoren posao. Krenula sam od nule. Bilo je situacija kad se suočite s usponima i padovima, nesigurnošću prihoda, klijenata i poslova. U takvim se situacijama okružite ljudima koji su u sličnim ili istim pozicijama, jedni drugima ste podrška jer znate da nemate druge mogućnosti od nastojanja da neprestano tražite nova rješenja. U dvije godine uspjela sam postaviti tvrtku na zdrave noge. Daleko od toga da je lako, ali veseli činjenica da je svakim danom sve bolje”, zadovoljna je Nataša.

I sve to uz ogromnu pomoć najbližih, supruga i dvojice sinova.

“Odvagali smo plusove i minuse te iako nismo u potpunosti znali što sve možemo očekivati, odluka je pala da se krene s vlastitom tvrtkom. Bez podrške obitelji ne vjerujem u ovakav rasplet situacije.”

Uspjeh je već i sama činjenica što je putem tvrtke uspjela osvijestiti tržište o važnosti funkcije nabave, kao i tome da postoji netko tko im može pružiti kvalitetnu podršku u tom segmentu poslovanja.

“S tim sam razlogom odmah od početka započela s održavanjem serije edukacija preko Hrvatske gospodarske komore. Na razinama županijski komora održali smo niz edukativnih predavanja upravo iz područja nabave i skladišta, kako bismo tržištu približili ideju same tvrtke i usluga koje nudimo.”

Ono što okolina nije najbolje razumjela, odnosno prihvaćala, zasigurno je usluga outsourcinga. Naime, u trenutku kad se Cronata počinje probijati na tržištu taj se pojam u prilično negativnom kontekstu provlačio kroz medije. Outsourcing se spominjao u kontekstu zdravstvenih ustanova te se najčešće tumačio, potpuno pogrešno, u smislu smanjenja broja zaposlenih.

cronata2

Vrijeme outsourcinga nabave tek dolazi

“Unatoč tome nisam željela odustati od outsourcinga već sam domaćim partnerima željela preslikati iskustva sa svjetskih tržišta. Ideja outsourcinga nije da netko drugi dobije otkaz, nego da se postojeći kadar i njihovi kapaciteti usmjere prema nečemu što je tvrtki važnije. Prepuštanje dijela ili čitave funkcije tvrtke nekome drugom, tek je sekundarna stvar outsourcinga. Pojam outsourcinga na otvorenom svjetskom tržištu nije nepoznat, štoviše, sasvim je normalna stvar. Istraživanja su pokazala da se i u Hrvatskoj sve više tvrtke odlučuju na outsourcing različitih službi, poput računovodstva, pravne djelatnosti, IT, zaštitarstva i drugih dijelova poslovanja. U tom nizu, upravljanje nabavom i skladištem sljedeća je funkcija tvrtke koja će se okrenuti outsourcingu. Da je to tako svjedoči popis klijenata s kojima sam radila u ove dvije godine, a moje usluge koristi i jedna velika strana multinacionalna kompanija za poslove koje obavlja u Hrvatskoj. A kad vam jedna tako velika tvrtka ukaže svoje povjerenje i prepusti vam sve poslove vezane uz nabavu, to je dokaz da ste na pravom putu.”

U domaćim malim i srednjim tvrtkama poslovima nabave i skladišta u većini slučajeva još uvijek upravljaju sami vlasnici. No, postoje i vlasnici koji su spremni ove funkcije prepustiti profesionalcima, a svoju energiju i kapacitete usmjeriti na osnovnu djelatnost.

“Svaki klijent je specifičan kao i njegova djelatnost. No, ja sam radila u različitima branšama i upravo to vidim kao svoju prednost. Ako se jasno zna što se želi, nabaviti ili kupiti, tada tehničko znanje nije presudno već vještine koje su vezane uz poslove nabave. Moguća su nekoliko modela suradnje.

Jedan od modela je uvođenje funkcije nabave ukoliko ona do tog trenutka nije postojala u tvrtki. Kreće se od početka, postavljaju se temelji, odabiru i educiraju kadrovi.

Drugi model je kad funkcija nabave postoji, ali je potrebna njena optimizacija, poboljšanje ili pak postoji potreba za uvođenjem određenih novina. Pratim svjetske trendove, educiram se, kako bih klijentu ponudila najnovije metode i alate u upravljanju nabavom.

Treći model je usluga outsourcinga. To znači da moja tvrtka može preuzeti određeni dio nabave za klijente. Njima to u velikoj mjeri oslobađa resurse, ne moraju se više baviti poslovima nabave nego u potpunosti može biti posvećen osnovnoj djelatnosti”, pojašnjava Nataša Cikač koja je ujedno i članica Hrvatske udruge nabavne djelatnosti te se nalazi na listi konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj.

Kućni ured olakšava kombiniranje privatnog i poslovnog

Nataša kontakte i poslove obavlja iz svojeg kućnog ureda. A upravo rad od kuće prepoznaje kao još jednu veliku prednost.

“Jedna stvar koja nije vidljiva kroz novac, ali je svakako treba znati cijeniti, jest vrijeme, odnosno mogućnost savršenog kombiniranja privatnog i poslovnog vremena. Za mene je rad iz kućnog ureda definitivno prednost, ali je potrebno samoga sebe disciplinirati. Kada krenete raditi toga se morate i držati, a ne u isto vrijeme tražiti isprike za odlazak na kavu ili tržnicu. No, u određenom trenutku možete odraditi i neki posao koji se tiče vaše kuće ili privatnih obveza te se nakon toga vratiti u ured i posvetiti se ponovno poslu. Isto tako svi koji su u poduzetništvu znaju da se sa time živi cijeli dan.”

Tim outsourcanih stručnjaka rješava sve probleme

Na hrvatskom tržištu postoji mnogo tvrtki koje se bave konzultingom i edukacijama. Ono što Natašinu Cronatu čini posebnom jest njezina specijaliziranost na područje nabave i skladišta. Iako je trenutno jedini zaposlenik svoje tvrtke, na ugovorenim projektima često radi u timovima.

“Kao što nudim uslugu outsourcinga, tako i sama posežem za outsourcingom. Naime, zahtjevi mojih klijenata su različiti, a ja se tome pokušavam prilagoditi. Kako bih što bolje napravila posao, formiram tim stručnjaka iz različitih područja koji će mi u tome najviše pomoći”, zaključuje Nataša Cikač još jednu uspješnu hrvatsku poslovnu priču.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više