Nataša Novaković: “Muškarci ne žele neprijatelje na pozicijama moći”

Zadnjih pet godina pravnica Nataša Novaković predsjednica je Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a njezin mandat na ovoj poziciji je pri kraju. Međutim, krajem prosinca preuzela je predsjedništvo nad mrežom antikorupcijskih tijela osnovanih pod GRECO-m.

„Političari ne vole kontrolu, pa im je draže Povjerenstvo s manje ovlasti“

Povjerenstvo je u jednom dijelu izgubilo svoje ovlasti zbog sudskih odluka u kojima stoji da Povjerenstvo nema pravo voditi postupke zbog npr. netransparentnosti iako ih je osam godina sasvim normalno vodilo.

„Sabor je godinama dizao ruke za izvještaj Povjerenstva i na taj način i prihvaćao odluke Povjerenstva. Tada im očito nije smetalo što radimo ‘van našeg pravnog okvira,’“ govori Novaković. „Kako je dobro zaključeno u jednom od izvještaja EU tzv. načela su se mogla, ako su bila nejasna, jasnije napisati u novom zakonu, ali politička volja je bila da te ovlasti Povjerenstva nema.“

No, u zadnjih je pet godina Povjerenstvo svejedno postalo prepoznatljivo u svim europskim i međunarodnim tijelima. Aktivno je u GREC-u i OECD-u, a Novaković je kao evaluatorica uključena u rad obje institucije. Povjerenstvo također surađuje i s RAI-om, regionalnom antikorupcijskom inicijativom, te je među osnivačima Europske mreže za javnu etiku.

Iznimno bitna je i mreža u okviru GRECO-a Network of Corruption Prevention Authorities (NCPA).

NCPA je inače iznimno aktivna mreža.

„Prošle godine smo napravili nekoliko ozbiljnih materijala kako bismo usporedili preventivne antikorupcijske mjere, mi smo konkretno radili usporedbu cooling-off perioda, odnosno perioda hlađenja u državama članicama. Radi se o funkciji koja je povezana sa tijelom iz kojeg dolazite, dakle tamo sam imenovana u funkciji predsjednice Povjerenstva,“ pojašnjava. Ističe kako je važno to što se Hrvatska kao mala zemlja s puno problema isprofilirala kao zemlja s vrlo jakom neovisnom institucijom.

„Možda nam ovlasti nisu velike, ali u segmentu u kojem možemo radimo puno.“

nataša novaković

Pročitajte više: Nataša Novaković potpuno iskreno o stvarnom položaju žena u javnom i privatnom sektoru


„Moj stres je uzrokovala nemoć, a ne rad“

Novaković kaže i kako je pozicija predsjednice točno ono što joj je trebalo u tom trenutku, promjena. Ipak u posljednjih pet godina doživjela je i puno razočaranja no i upoznala puno sjajnih ljudi koje ne bi srela da nije obnašala tu funkciju.

„Iako imam iznimno visku toleranciju na stres na poslu, ipak je bilo teških trenutaka. Ne toliko zbog posla, više zbog nemoći, ali moraš igrati s kartama koje su ti na raspolaganju. Da me netko pita da se vratiš nazad bi li se prijavila za ovu funkciju, odgovor bi bio, bez razmišljanja, da.“

Smatra da nije riječ o poziciji koja omogućava veliku zaradu te da zato muškarcima nije zanimljiva.

„Mislim da su muškarci pragmatičniji i da bi si teško poželjeli posao u kojem će se konstantno sukobljavati s osobama na pozicijama. Oni su skloniji, rekla bih, međusobnom networkingu, a svakako je pragmatičnije imati prijatelje, nego neprijatelje na pozicijama moći.“

Iako nema prostora za generalizaciju, činjenica je da su na čelu većine preventivnih i antikorupcijskih tijela u Hrvatskoj upravo žene. Tako će i sljedeća predsjednica Povjerenstva također biti žena. Naime, od 12 kandidata žena je – 12.

„Ipak je to izložena i negativna funkcija, pa se tu opet vraćamo na pragmatizam,“ komentira Novaković čiji mandat završava 8. ožujka. Do tada bi se trebalo obaviti glasovanje u Saboru, iako službene informacije o tome zasad nema.

nataša novaković

Pročitajte više: Nataša Novaković – što je sud višeg ranga posao je fleksibiliniji, a ima manje žena


„Istočne zemlje nisu korumpiranije od zapadnih“

Podršku vladajuće većine ne očekuje.

„Mirna sam sama sa sobom jer mogu svakoga pogledati u oči, imam dvije kćeri koje su ponosne na mamu i nadam se da su, ako ništa drugo, onda naučile kroz moj posao da nema predaje, boriš se do kraja i spreman si na posljedice. Ne želim da mi djeca budu konformisti ili ulizice, želim da imaju svoje ja i da se ne daju lomiti.“

Smatra kako je Povjerenstvo u Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj sceni, odradilo odličan posao unatoč preprekama, te da daljnje odluke Sabora nemaju veze s njihovim radom.

„Ne kanim oko toga dramatizirati.“

Premda se neprestano priča kako je Hrvatska najgora u EU po nepotizmu i korupciji, Novaković smatra kako je to pogrešna percepcija. Hrvati samo nisu suptilni, a nepotizma i korupcije ima svugdje.

„Možda bih se usudila tvrditi da je manje ima u skandinavskim zemljama radi kulturoloških razlika. Ali što se tiče Europe, ne bih čak rekla da ima razlike između zapadne i istočne, iako se forsira da su istočne zemlje korumpiranije. Kad pogledate afere u Austriji, Njemačkoj, jasno vam je da je kod njih korupcija isto prisutna. U konačnici Austrija nema ni cooling off period pa njihov premijer može odmah uskočiti na neku upravljačku poziciju, što je, čini mi se,  ispod svih standarda GRECO-a,“ otkrila je.

Njemačka je nakon skandala sa Schroderom uvela period hlađenja. Francuska je shvatila kolike je pitanje transparentnosti, etike i sukoba interesa važno, te sad poduzima možda najjače mjere u EU, no vrijeme će pokazati koliko će one biti efikasne.

„Postoje države koje imaju dobro sve posloženo na papiru, ali u praksi ne postoji neovisno tijelo koje to može provesti.“

Foto: Nataša Novaković, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -