Ne znam kako joj to uspijeva

Film “Ne znam kako joj to uspijeva” sa Sarah Jessicom Parker u glavnoj ulozi je sinoć bio na tv-u. I konačno sam ga pogledala. Simbolično, ne sjećam se kad sam zadnji put pogledala jedan film. Ne računam crtić u kinu sama s troje djece…

Ne znam kako joj to uspijeva, ni njoj ni meni

Film je snimljen prema istoimenom romanu Allison Pearson. Autorica je do najsitnijih detalja opisala situacije u kojima će se prepoznati svaka zaposlena mama.

Da, i ja sam imala uši kao ona. Nisam se toliko češala po glavi kao ona, ali me je uš zatekla i pala s kose na stol…

Njena svekrva kaže da bi dvogodišnji sin odavno već pričao da ona nije išla raditi. Moja 11-mjesečna beba kreće na pola dana u vrtić jer ja ne stignem ništa napraviti i doživljavam osudu šire i uže okoline.

Sretna je kao i ja kad od hrpe veša pronađe komad koji ne smrdi i nema mrlja: “Pa ja imam šta obući!”.

Da, ne peče kolače kao ni ja. Niti planiram početi jer mislim da bi to trebao biti dugotrajan proces. Kad pročitam: Umijesite tijesto, kao da mi je rečeno da dizajniram svemirski brod.

Tko hoće napredovati mora biti spreman otputovati u svakom trenutku da bi se susreo s klijentom. Njoj to u filmu uspijeva još dobro u odnosu na druge mame.

Mozak zaposlene žene je poput kontrolnog tornja na aerodromu, kao što kaže njena kolegica koja je samohrana majka koja ju jedina i razumije. Bez “to-do” lista ne možemo živjeti.

Svaku kritiku koju je ona dobila od svog muža sam i ja dobila od mog.

Predobro da bi bilo istinito

Uz slikovito prikazanu surovu stvarnost, dvije stvari su ipak “science fiction”. Ona je savršen uzor svojoj mlađoj kolegici. Kad joj se povjerila da je trudna, ponudila joj je svoju pomoć u balansiranju privatnog i poslovnog života. Tu smo se našle jer sam ja pokrenula Women in Adria da bi pomogla drugim ženama jer ja nisam imala pomoći. Ali mislim da je to u stvarnosti još uvijek iznimka.

Druga nevjerojatna stvar je kad ju je kolega s kojim je razradila projekt, koji je bio njena ideja, pozvao na ručak s klijentom za kojeg je projekt namijenjen. To se također rijetko nađe u poslovnom svijetu, da nadređeni ne preuzima svu slavu na sebe.

Prestanimo se zahvaljivati

Sarah u filmu radi ono loše što ja radim, a vjerujem i mnoge druge žene. Stalno se zahvaljujemo kao da nam netko nešto poklanja. A u većini slučajeva dobijemo manje nego što zaslužujemo.

Recimo jednostavno ne

Prestanimo biti savršene. Sarah u filmu ide na svaki poslovni put na koji ju se pošalje, ostaje prekovremeno koliko god treba. Dok stvari ne dođu skoro do katastrofe kad konačno kažemo ne. I onda se iznenadimo kad vidimo da se ništa spektakularno ne promijeni na poslu ako tu i tamo posao stavimo na drugo mjesto. Ako se i  promijeni, uvijek postoje druge opcije: drugi posao ili vlastiti biznis.

Foto: trailer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više