Ne znate kako razgovarati s bankarima? Iskusni bankar donosi 5 savjeta!

Svako se poslovanje prije ili kasnije mora susresti s bankom. Bilo da je razlog potražnja kredita ili samo upoznavanje s mogućnostima, ponekad od same ideje zaboli glava. Da bi cijeli proces prošao što bezbolnije, prenosimo objavu Maria Kurtovića, uspješnog bankara pri Europskoj investicijskoj banci. Pripremio je 5 praktičnih savjeta za olakšavanje komunikacije s bankarima. Ili, jednostavnije rečeno, kako se postaviti prema njima.

Kako razgovarati s bankarima

Za početak je važno shvatiti kako bankar koji radi sa strankama nije jedina osoba u banci. On je frontman, a iza njega se krije složena organizacijska struktura s raznovrsnim pozicijama i pojedincima koji nastoje omogućiti da sustav funkcionira kao podmazan. Slijede temelji komunikacije bankar-klijent, koje bi trebao znati baš svatko.


Pročitajte više: Financiranje: Koje vrste fondova postoje i kako privući investitore?


1) Budite pošteni

Poštenje je osnova svakog kvalitetnog međuljudskog odnosa. Jednom kada bankar izgubi povjerenje u klijenta, isto je (gotovo) nemoguće vratiti. Ne treba dalje posebno objašnjavati.

2) Budite transparentni

Bankari vole cjelovite informacije, jer u suprotnom se stječe dojam da pokušavate nešto sakriti. Ne morate bankaru otkriti tajnu formulu vašeg proizvoda, ali financijske podatke je poželjno prezentirati što potpunije. Kada bankar ne raspolaže određenim podacima važnima za ocjenu boniteta, ravnat će se worst case principom.

3) Kvantificirajte

Bankari vole kad se odgovori na njihova pitanja mogu kvantificirati, kako bi mogli procijeniti utjecaj nekog događaja na vaše poslovanje. Potkrijepite vaše odgovore konkretnim brojkama, navodeći pritom adekvatne izvore.

4) Fokusirajte se na bitno

Prezentirajte bankarima samo ono što je ključno da bi formirali mišljenje o vašem projektu/poslovanju i pokušajte ih ne zatrpati s nepotrebnim detaljima. Pokažite da razumijete tržište, aktualne trendove, i kako to rade drugi. Poslovni plan u pravilu ima više verzija, ali nije poanta da verzija za banku bude naštimana kako bi se lakše dobilo kredit (vjerujte mi, to se vidi lako), nego da se fokusira na ono što je bankaru bitno.


Pročitajte više: Kako pridobiti investitore koji ne vjeruju u vaše ciljno tržište?


5) Imajte plan B, C, D…

Svaki poslovni plan treba imati više scenarija, a koji odgovaraju na pitanja „što ako…?“. Takvi planovi se trebaju fokusirati na ključne risk drivere vašeg poslovanja, kojih je u pravilu 3 do 4.

Foto: Pixabay/ Gerd Altmann


 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sport i menstruacija

Sport i menstruacija: poznavanje menstrualnog ciklusa ih može savršeno ujediniti

Bilo da ste profesionalna ili rekreativna sportašica, poznavanje načina na koji vaš ciklus utječe na trening ključno je za postizanje vašeg...
- Advertisment -