Kada nedostatak iskustva u industriji postaje prednost

Pokrenuti vlastiti posao nije mala stvar. Naročito ako nemate iskustva u industriji u kojoj želite svoj biznis bez obzira radi li se o proizvodima ili pružanju nekih usluga. Bez obzira koliko dobru ideju imate uvijek se nameće pitanje od kuda krenuti? Što točno proizvoditi ili koju uslugu pružiti, koji pravni oblik biznisa odabrati, tko su kupci i što oni žele, od kuda financirati posao i sl? Zbog nedostatka odgovora na ova i slična pitanja mnogi će odustati od svoje ideje i raditi za poduzetnika ili poduzetnicu koji već imaju uhodan biznis i staviti pokretanje vlastitog na čekanje.

Manjak iskustva donosi inovativnost

No, manjak iskustva u određenoj industriji ne mora biti nedostatak već može biti i prednost. Kada počinjete raditi za nekoga ta osoba već ima svoj način poslovanja, već zna kako tržište funkcionira i zapravo počinjete raditi po već provjerenom principu poslovanja. No raditi svari kako se to inače tradicionalno radi u nekoj industriji nije uvijek dobra stvar. Svaki poduzetnik zna da se tržište mijenja te ono što je danas uspješno, ne mora biti i u budućnosti.

Manjak iskustva u industriji vam pruža sasvim novi pogled na stvari, omogućuje vam da budete inovativni i ne radite stvari po principu ‘kako se to inače radi’. Upravo ta inovativnost i drugačiji pogled na posao koji volite i želite voditi vam može osigurati ne samo razvitak uspješnog biznisa već i ostanak na tržištu u budućnosti.

Ako je to nešto što volite, možete uspjeti.

Od podruma do kompanije s 500 zaposlenih

Upravo je taj princip početničkog pogleda na industriju primijenila i Susan Gregg Koger, mlada poduzetnica koja je sa svojih 17 godina pokrenula, danas veoma uspješno, online poduzeće ModCloth. Susan je 2002. godine kao srednjoškolska pokrenula ModCloth koji je danas narastao u kompaniju s 500 zaposlenih i uredima u tri američka grada te smatra da joj je upravo nedostatak iskustva omogućio da bude inovativna na tržištu u kojem nije imala nimalo iskustva.

Pristupanje industriji i pristupanje problemu iz početničke perspektive vam može omogućiti da budete inovativni i to upravo iz razloga jer ne znate kako se to uobičajeno radi – kaže Susan.

Danas Susan ima  kompaniju s milijunskim prihodima i već je iskusna poduzetnica ali još uvijek kaže da kada nema ideje ili uđe u određenu kolotečinu poslovanja da se pokušava vratiti na taj početnički stav inovativnosti ili da jednostavno za savjet pita upravo nekog početnika.

nedostatak iskustva 0

Foto: Youtube screenshot, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više