Je li nedostatak žena u znanosti i razlog nedostatka izuma u korist žena?

Pripadnici određenih društvenih skupina vjerojatnije će prilikom stvaranja određenih izuma izmisliti one usmjerene prema potrebama i interesima vlastite skupine. Za razliku od muškaraca kojih je znatno više, nedostatak žena u znanosti dokazan je u mnogim biomedicinskim člancima, kao i činjenica da bi žene vjerojatnije mogle doći do zdravstvenih otkrića koja bi mogla pridonijeti ženskom zdravlju u cjelini. Problem je u tome što se ženski izumi više fokusiraju na žensko zdravlje, a žene nemaju priliku izumiti ih zbog toga što ih je, u odnosu na muškarce, znatno manje u toj industriji, prenosi Sciencemag.org.

Iako je postignut napredak u razlici u spolu znanstvenika te su žene na boljoj poziciji nego prije, i dalje imaju manje šanse za bavljenjem nekim od STEM područja – znanošću, tehnologijom, inženjerstvom ili matematikom. Manja je vjerojatnost da će svoj put nastaviti u znanstvenoj karijeri te rjeđe postaju znanstvenice, danas je samo 35% znanstvenica iz STEM područja i 13% američkih izumitelja su ženskog spola. To nam govori da je u svijetu mnogo nadarenih djevojčica koje nikada ne dobiju priliku postati znanstvenicama, a njihovi izumi mogli bi promijeniti svijet i uvelike pridonijeti ženskom zdravlju.


Pročitajte više: Četiri hrvatske znanstvenice nagrađene prestižnom stipendijom „Za žene u znanosti”!


Nedostatak žena u znanosti rezultirao nedostatkom proizvoda u korist žena

Nedostatak žena u znanosti može uzrokovati i nedostatak proizvoda u korist žena, a nedavni radovi ukazuju na nedostatak projekata, postupaka i proizvoda usmjerenih na potrebe pacijentica. Brojni anegdotski dokazi ukazuju i na nerazmjeran udio izuma usmjerenih prema ženskom zdravlju – testovima raka jajnika, personaliziranih pokusa raka dojke, postupaka uklanjanja mrene…

nedostatak žena u znanosti

Ipak, malo je sustavnih dokaza o tome da su proizvodi izumljeni od strane žena usmjereniji na potrebe žena. S jedne strane, proživljena iskustva znanstvenica mogu ih navesti da iskoriste priliku i pokušaju stvoriti neki izum koji bi pomogao njihovom spolu, da se specijaliziraju za neko od tih područja, a s druge strane, medicinski izumitelji uglavnom imaju opsežnu obuku za programe doktora medicine i doktora znanosti, što bi moglo eliminirati razlike u znanju između muških i ženskih znanstvenika. Moglo bi biti da znanstvenici, bez obzira na spol, jednostavno idu k izumima kojima ih vuče tržište.

Istraživanja američkih biomedicinskih patenata

Znanstvenici sa ScienceMag.org-a su proveli istraživanje o spolu izumitelja i spolnom fokusu njihovih istraživanja za sve američke biomedicinske patente prijavljene između 1976. i 2010. godine. Otkrili su da je uistinu vjerojatnije da se žene fokusiraju na izume za potrebe žena. Analizirali su i članke o biomedicinskim istraživanjima između 2002. i 2020. godine i potvrdili su da će vjerojatnije ideje žena također biti usmjerene na žene. Njihov prvi niz analiza bavio se istraživanjem trendova u rodnom sastavu znanstvenika, a to su istražili tako da su podijelili svoje podatke u dvije skupine – u podatke s većinskim ženskim izumiteljskim timovima, gdje je 50 ili više posto žena, i na patente s više muških izumitelja, gdje je 50 ili više posto muškaraca. Ukupno, timovi s većinskom muškom skupinom generirali su 373.774 patenta, dok su timovi s većinskom ženskom populacijom generirali 56.286.

No, s druge strane, timovi sa ženskim znanstvenicama, u usporedbi sa svim muškim timovima, nisu ni manje ni više vjerojatni da će se baviti muškarcima. Patenti sa ženskim timovima ciljaju na bolesti koje pogađaju 16% više žena i vjerojatnost je veća za otprilike 40 posto da će opisati izum koji bi se procijenio kliničkim ispitivanjem koje uključuje samo žene. Vjerojatnije je da će se ženski biomedicinski izumi usredotočiti na potrebe žena, no patenti su nizvodni ishod u procesu otkrića i izuma. Možda znanstvenice podjednako istražuju ideje za oba spola, no rodni stereotipi ih natjeraju da ne patentiraju svoje izume usmjerene na muškarce, ili muškarce da ne patentiraju svoje izume usmjerene na žene.


Pročitajte više: Zanima vas karijera u znanosti? Slijedite ove savjete!


Nedostatak žena u znanosti uvelike je smanjio potencijalni broj izuma usmjerenih na žensko zdravlje

Zanimljiva je činjenica da bi da su istraživačke članke podjednako proizvodili i muškarci i žene, tada od 2002. do 2020. potencijalno moglo biti 40 000 izuma više usmjerenih na žene i na njihovo zdravlje. To sugerira da možda još uvijek ima mnogo neiskorištenih tržišnih prilika za izume žena – prilika koje bi zauzvrat mogle pridonijeti ženskom zdravlju. Tko ima koristi od inovacija ovisi o tome tko može izumiti!

FOTO: Pexels: Anna Shvets, ThisIsEngineering

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -