7 načina koji će vam pomoći otjerati negativne misli

Kako da se riješim negativnih misli kada one stalno dolaze, sve su veće i neprestano se množe i tako su negativne? Postoji li neko instant rješenje da se udaljim od tih misli?Zašto je lakše misliti negativno? Kako da ih samo zamijenim i što ako se vrate?

Jeste li se možda prepoznali u kojem od ovih pitanja? Ili možda u svima? Često me ljudi pitaju zašto je uvijek lakše misliti loše, pričati o stvarima koje su negativne, raspravljati i analizirati o tome kako ništa ne valja i vrtjeti se u krugu vlastitih negativnosti.

Osvijestite problem

Misli su vrlo brze i nevjerojatan je broj misli koje nam svakoga dana prolaze kroz glavu. Prema nekim istraživanjima dnevno nam kroz glavu proleti 45000-51000 misli, što bi otprilike bilo 50-ak misli u minuti, i nažalost, kod većine ljudi, 80-90 posto tih misli je negativno. Zaista zvuči zastrašujuće, zar ne?

Upravo te negativne misli hrane naša uvjerenja po kojima smo naučili živjeti i većina ih ostane zarobljena u bujici tih misli koje hrane naša uvjerenja i čini se gotovo nemoguće izaći iz tog začaranog kruga. No, naučimo li doskočiti negativnim mislima i zamijeniti ih onim pozitivnim, naši životi zaista mogu krenuti u sasvim novom smjeru u kojem ćemo vratiti životnu radost i strast te će nam se otvoriti novi vidici i na taj način možemo ostvariti sve što poželimo.

Iako se nekima čini da je ovo još samo jedan marketinški trik modernog pokreta samopomoći, trebalo bi na to gledati kao na jednu od najvažnijih i najmoćnijih životnih strategija.

Treba odbijati negativno razmišljanje

Kako bi naš um prihvatio promjenu starih obrazaca, prvo ga trebamo umiriti, a to možemo učiniti na vrlo jednostavan način – laganom glazbom, šetnjama, meditacijama ili vježbama disanja. Na taj način bit će nam lakše krenuti „na posao“. Trebamo osvijestiti da je prošlost nešto što je iza nas, da je budućnost nešto što u našim mislima kreiramo već danas i da je jedino što imamo sadašnji trenutak kojem se trebamo posvetiti.

Dakle, kako bi dobili pozitivne rezultate, trebamo odbiti razmišljati negativno. Svjesno se koristeći ovom tehnikom utjecat ćemo na svoju podsvijest i tako preoblikovati naše navike, odnosno stajališta da je lakše misliti negativno, da se misli ne mogu promijeniti, kao i ponašanje i reakcije uzrokovane tim negativnim razmišljanjima.

Sigurno ste svjesni kako samo sretan i zadovoljan čovjek uvijek misli pozitivne misli i time stvara svoj vlastiti izbor i svoju vlastitu sreću. Pozitivno razmišljanje mu daje nadu i snagu da se nastavi kretati po svom životnom putu prema ostvarenju svojih ciljeva i snova. I pri tome, taj isti čovjek bira svoje misli, jer je svjestan da one utječu na događaje i situacije koje on sam kreira u svom životu.

Kako negativne misli zamijeniti pozitivnima?

Negativne misli možemo zamijeniti ili učiniti pozitivnima, na nekoliko načina, sigurna sam da ćete odabrati onaj način koji vam se čini najprihvatljivijim i najmanje zahtjevnim.

  1. Kada vam dođe negativna misao, osvijestite ju, zahvalite joj što se pojavila, zamolite ju da ode i pomislite nešto pozitivno. Npr, „Uf, ta kiša opet…“ – zamijenite s „Kako lijep kišan dan prepun mogućnosti…“.
  2. Mentalno zamislite škare ili usisivač kojim ćete razrezati, odnosno pokupiti negativnu misao koja se pojavljuje i osjetite kako ona odlazi.
  3. Zamislite vreću za smeće ili neku kutiju koju ćete napuniti tim negativnim mislima, i kada napunite svoju vreću, odnosno kutiju, zamislite sebe kako ih odnosite na otpad i kako one nestaju.
  4. Jednostavno uzmite papir i olovku i ispišite svoje negativne misli onako kako vam dolaze i kada ste završili, taj papir poderite ili zapalite.
  5. Dok vam se pojavljuju negativne misli, pjevajte u sebi ili ako imate priliku, pjevajte na glas što glasnije možete, to je još djelotvornije. Ubrzo ćete osvijestiti kako se bolje osjećate.
  6. Kada osjetiti negativnu misao, odmah pomislite i izrecite u sebi: “Obrisano, obrisano, obrisano”.
  7. Ponavljajte afirmacije, a to su pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem vremenu. Neovisno o kakvoj se negativnoj misli radi, uvijek možete složiti pozitivnu afirmaciju od nje, samo je bitno da ona bude u sadašnjem vremenu i da ne sadrži negaciju.

Instant rješenje ne postoji ni za što, ali ono što možemo je pokušati, biti uporni i ustrajni i voljeti, poštivati i cijeniti sebe upravo ovakve kakvi smo. Jednom kada vam ovi načini rješavanja negativnih misaonih obrazaca budu svakodnevica i postanu navika, shvatit ćete kako vam se život promijenio na bolje i kako su pozitivne misli, kao i radost koja proizlazi iz njih, prisutni kao i disanje.

I zato započnite i završite dan ovom pozitivnom afirmacijom:

Ja biram samo pozitivne misli jer ono što mislim danas kreira moju budućnost sutra. Život me voli i podržava u svakome trenutku moga postojanja.

Autorica: Mirjana Petković, Heal Your Life® Trener, Lakoća življenja d.o.o. 

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -