Samo 61 posto muškaraca smatra da postoji jaz u plaćama, pokazuju nove studije

Hollywood Reporter je nedavno izvijestio kako je Michelle Williams, nominiranoj za Zlatni globus za film “All the money in the world”, isplaćeno 625.000 dolara za rad na filmu, dok je njezin kolega Mark Wahlberg zaradio 5 milijuna dolara. I koliko god se i poznate osobe zalažu za rodnu ravnopravnost, neki još uvijek ne vjeruju da ona postoji.

Izražene nejednakosti spolova

Samo 61 posto muškaraca vjeruje da muškarci zarađuju više nego žene za obavljanje istih poslova, pokazuju istraživanja. Preostalih 39 posto muškaraca ili ne vjeruje da je jaz stvaran, ili je odlučio ne odgovoriti na upitnik, prenosi portal CNBC.

Uspporedbe radi, 83 posto anketiranih žena je reklo da vjeruje da postoji jaz između plaća. Međutim, taj broj je veći za neke manjine: 91 posto ispitanika LGBTQ-a izjavilo je da vjeruje da postoji jaz između plaća.

Žene se ne osjećaju presretno zbog ove činjenice i kako ih se tretira na radnom mjestu, otkriva istraživanje.

48 posto žena smatra da žene moraju raditi dvostruko više kako bi zaradile bar polovicu iznosa, a veliki kontrast je i činjenica da samo 25 posto muškaraca smatra je da to zaista tako.

Jaz u plaćama između muškaraca i žena

nejednakost muškaraca i žena

Iako je u posljednje vrijeme aktualno iznošenje činjenica o ženama koje su potlačene na različite načine u društvu u kojem žive, žene neće doći do jednakih plaća sve do 2059. Međutim, neke zemlje su uvele zakonske regulative kako bi smanjile razlike između muškaraca i žena. Island je počeo provoditi novi zakon koji zahtijeva od poslodavca da jednako plaćaju muškarce i žene.

Ankete također pokazuju da su u odnosu na muškarce žene daleko manje zadovoljne u svakom aspektu financijskog života.

Otkriveno je da je 55 posto muških ispitanika zadovoljno svojim trenutnim plaćama i naknadama, samo 47 žena se osjećaju tako. Jaz se još više osjeti kada je riječ o bankovnim računima: 51 posto ispitanih muškaraca zadovoljno je svojim tekućim stanjem bankovnog računa, u usporedbi sa samo 39 posto žena.

Žene se još uvijek boje investicija, ne zarađuju dovoljno i osjećaju razlike u spolovima puno više nego muškarci.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više