Ove glumice su progovorile o problemu nejednakosti plaća među spolovima!

Nejednakost plaća među spolovima problem je o kojem se odavno šuška u Hollywoodu. Prošlo je već gotovo pet godina od moćnog govora Patricije Arquette na dodjeli Oscara u kojem je zahtijevala jednake plaće glumicama i glumcima. Mnoge su je zvijezde iz holivudske elite podržale gromoglasnim pljeskom. Ipak, postavlja se pitanje je li se išta promijenilo ako je prošle godine, primjerice, Scarlett Johansson kao najplaćenija glumica zaradila 56 milijuna dolara, dok je Dwayne ‘The Rock’ Johnson zaradio čak 89,4 milijuna?


Pročitajte više: Michelle Williams na Emmyju progovorila o nejednakosti plaća!


Nejednakost plaća među spolovima u Hollywoodu

Potaknute ovim problemima, mnoge su glumice progovorile o problemu i onome što krije nejednakost plaća među spolovima u nadi da će se nešto promijeniti. Donosimo imena i mišljenja samo nekih u moru onih koje se bore za jednakost.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey progovorila je iz stajališta hollywoodske glumice kao jedna od žena koje se dugo godina bore za jednakost u plaćama kod oba spola. U emisiji TIME otvorila je pitanje borbe za smanjenje razlike u plaćama zaposlenicama koje rade u emisiji Oprah Winfrey Show i učinila nešto čime je riskirala karijeru na samom vrhuncu.

“Ovu sam emisiju izgradila zajedno s producentima. Bile smo mlade žene u 30-ima koje su pokušavale pronaći sebe i svoj put. Zarađivala sam puno novaca, a moji producenti dobivali su istu plaću. Tada sam otišla do šefa i rekla: “Svima nam treba povišica. On je upitao: “Zašto?”


Pročitajte više: Kako se glumica Jessica Chastain izborila za jednaku plaću kakvu dobivaju i muški kolege


“Rekao mi je: “One su samo djevojke. Gomila djevojaka. Što će im više novaca?” Oprah je na to odgovorila: “Neću raditi dok ih ne platite. To su i učinili.”

Emma Stone

Dobitnica Oscara, glumica Emma Stone, u intervjuu za magazin Out govorila je o nejednakosti plaća među spolovima u filmskoj industriji i o tome kako su neki od njezinih muških kolega pridonijeli tome da se taj jaz smanji.

U dosadašnjoj karijeri susrela se sa situacijama u kojima su muški kolege pristali na smanjenje svojih plaća kako bi se mogli mjeriti s njom. Učinili su to za nju jer to smatraju ispravnim i poštenim.


Pročitajte više: Glumica Robin Wright želi biti jednako plaćena kao i njen kolega Kevin Spacey


“Ako moj muški kolega, koji je više plaćen od mene vjeruje da smo jednaki i pristane na manju plaću kako bi se mogli mjeriti, to će u budućnosti promijeniti mnoge živote.”

Priyanka Chopra

Unatoč bujnoj karijeri kojom se Priyanka Chopra može pohvaliti zahvaljujući hit TV emisiji (Quantico) i velikim ponovnim pokretanjem filma (Baywatch), Chopra nije oslobođena nejednakosti u plaćama među spolovima u Hollywoodu.

“To je zastrašujuće”, rekla je glumica za Glamour. “Bit ćete odbijeni. Odbijena sam mnogo puta. Plakala sam. Rekli su mi da su ženske glumice zamjenjive u filmovima jer ionako samo stoje iza frajera.”

“Još sam uvijek navikla biti plaćena – poput većine glumica širom svijeta – puno manje od muških glumaca”, nastavila je. “Rečeno nam je da smo previše provokativne ili da je to što smo seksi naša snaga, što može biti, ali i nije, baš zato što to nije jedino što imamo.”

Jennifer Lawrence

Nakon što je 2014. godine otkriveno da je zaradila mnogo manje od muških kolega, Jennifer Lawrence je promislila o tome zašto se nije borila za veću plaću i otkrila u istaknutom eseju za Lennyja Lettera.

“Lagala bih kada bih rekla da nije postojao element želje da se svidim koji je utjecao na moju odluku da zaključim dogovor bez pravne borbe. U to vrijeme to mi se činilo sjajnom idejom i nisam nikako htjela ispasti razmažena ili teška osoba, sve dok nisam vidjela popis plaća na internetu i shvatila da svakog muškarca s kojim sam radila definitivno nije bilo briga hoće li ispasti težak ili razmažen.”

Natalie Portman

Natalie Portman otkrila je da je bila plaćena tek trećinu plaće Ashtona Kutchera u filmu No Strings Attached.

“U usporedbi s muškarcima, u većini profesija žene zarađuju 80 centi prema dolaru, dok u Hollywoodu žene zarađuju 30 centi prema dolaru.”

Sandra Bullock

Sandra Bullock pitanje nejednakosti plaća među spolovima u Hollywoodu vidi većim problemom od financija – to je čitav sustav diskriminacije. “Znam da smo trenutno fokusirani na plaće, no to je tek nuspojava. Stalno ponavljam: “Zašto nitko ne ustane i ne progovori da to ne možete govoriti za žene. Izruguju nam se i osuđuju nas u medijima. Način na koji su muškarci prikazani u medijima daleko je od onog kako su žene. Uvijek se našalim: “Proći ću crvenim tepihom i mene će pitati o haljini i kosi, a muškarca koji stoji do mene pitat će o njegovom političkom utjecaju i pitanjima.””


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


Meryl Streep

Legendarna glumica Meryl Streep iskreno je govorila o svojim razmišljanjima o razlikama u plaćama među spolovima u Hollywoodu u intervjuu za Time 2016. godine, rekavši: “Muškarci se srame što dobivaju tolike plaće. Nekada se nije toliko govorilo o tome pa nisu o tome ni razmišljali. Sada su malo nervozniji neće li netko otkriti kolika je razlika u plaćama u odnosu na kolegice. Ljudi će se oko toga uvijek boriti i žaliti. Kad druga strana kaže: “Mislim da to nije u redu “- to je sjajno.”


Pročitajte više: Trebaju li muškarci razgovarati o svojoj plaći s kolegicama?


Emma Watson

Emma Watson, osnivačica HeForShe stroga je pobornica ravnopravnosti spolova u svim aspektima života. 2014. je održala govor u Ujedinjenim narodima da pokrene svoju inicijativu za rodnu ravnopravnost, govoreći o demonizaciji riječi “feminist”, odgovornosti oba spola za rješavanje rodne nejednakosti i o važnosti jednake plaće kod oba spola.

Foto: Pixabay/sohrob

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -