Menstruacija bez straha uz nepropusno donje rublje

‘Oni dani u mjesecu’ nesnosni su većini žena. Osim neugodnog osjećaja kojeg izaziva nošenje higijenskih uložaka ili tampona, ne možemo se pouzdati u njihovu nepropusnost. Tako se većina žena bori s neugodnim situacijama i mrljama na donjem rublju. No, tri žene su osmislile revolucionaran izum – donje rublje koje osim što je nepropusno, lijepo i izgleda.

THINX Underwear – nepropusno dolje rublje

Sestre blizanke Miki i Radha Agrawal i njihova prijateljica Antonia Dunbar iz New Yorka osmislile su nepropusno donje rublje koje se može koristiti kao dodatak higijenskim ulošcima ili tamponima ili ih čak može u potpunosti zamijeniti, ovisno o potrebama svake žene.

Donje rublje napravljeno je od četiri sloja antibakterijskog materijala i može se prati te ponovno koristiti tijekom sljedeće mjesečnice, a ‘životni vijek’ jednih gaćica je oko dvije godine. Nepropusno donje rublje može se kupiti u tri varijante: tange, duboke gaćice i bokserice, a svaka varijanta može zadržati određenu količinu tekućine. Tange mogu upiti količinu koliko i pola tampona, duboke gaćice količinu i do dva tampona, a bokserice količinu krvi koju upije jedan tampon. Proizvode se u dvije boje, crnoj i bež. Mogu se naručiti preko web shopa, a cijena se kreće od 24 do 34$, ovisno o modelu.

Kako bi njihova ideja bila što produktivnija, poduzetnicama je trebalo čak tri godine dok su razradile finalni proizvod.

“Gaćice koje nosimo iznevjere nas svaki mjesec tijekom mjesečnice, u vrijeme kada smo najosjetljivije i kada zaslužujemo osjećaj sigurnosti. Htjela sam to promijeniti – i to ne dok nosimo staromodne gaće ili uloške veličine pelene”, objašnjava izvršna direktorica Miki Agrawal.

Sestre blizanke završile su studij komunikacije na Sveučilištu Cornell. Osim što su pokrenule revolucionaran start up, svaka od njih ima i vlastiti biznis. Tako je Miki 2005. godine osnovala WILD, restoran koji nudi zdravu alternativu “običnoj” ponudi pizza. U WILD-u pizze ne sadrže gluten i prave se od biranih sastojaka, a osim dva lokala u New Yorku, Miki je 2013. otvorila i treći u Las Vegasu.

Njezina sestra Radha kreativna je direktorica u sestrinoj firmi, a 2010. godine pokrenula je i vlastitu multimedijsku kompaniju Super Sprowtz čiji je cilj educirati i potaknuti djecu na zdravu prehranu. Super Sprowtz prati oko milijun obitelji na tjednoj bazi. Miki Agrawal objavila je i knjigu “Do Cool Shi*t:Quit Your Day Job, Start Your Own Business and Live Happily Ever After”.

“Kada si poduzetnica lako te ‘spuste’ ljudi koji govore stvari kao što su: ‘To je grozna ideja, nikada neće uspjeti’, rekla je Miki za Fast Company Exist. Ali kako Miki kaže “dobar si onoliko koliko i tvojih pet najbližih prijatelja” te da je tajna uspjeha u prekidu svih negativnih odnosa. Također, kao jedan od razloga za uspjeh navode i roditelje imigrante od kojih su se naučile “boriti” za svoju budućnost.

“Naš tata došao je iz Indije u Ameriku s pet dolara u džepu, a mama se doselila iz Japana ne znajući dobro pričati engleski jezik. Sami su se izborili za život koji imaju. To definitivno daje žara za postizanje uspjeha“, objašnjava Miki.

Za njima ne zaostaje ni Antonia koja je školovana čelistica i instruktorica joge, a godinama je radila u odnosima s javnošću i marketingu u glazbenoj industriji. Sestre Agrawal upoznala je preko zajedničkih prijatelja i nakon što joj se svidjela ideja o nepropusnom donjem rublju, počela je istraživati materijale i više se baviti tom idejom. 2012. godine postala je prva zaposlenica Thinxa na neodređeno vrijeme.

“THINX je tehnološki proizvod . Trebalo je istražiti i ukomponirati sve te materijale koji su trebali biti nepropusni, antibakterijski i dobro upijajući”, objašnjava Antonia.

Nepropusno_donje_rublje_1

Humanitarni karakter THINX donjeg rublja

Osim što bi proizvod trebao ženama promijeniti dosadašnja iskustva s mjesečnicom, Thinx ima i humanitarni karakter. Donje rublje osmišljava se u New Yorku, a izrađuje na Šri Lanki u jednom obiteljskom biznisu kojeg vode žene te ih potiču na dodatno educiranje i preuzimanje vodstva u njihovoj zajednici. Osim proizvodnog dijela koji pomaže ženama, inovatorice su osmislile i humanitarnu akciju koja pomaže djevojkama u Južnoj Africi.

Kada su 2010. godine bile na putovanju u Africi, susrele su djevojku koja nije išla u školu jer je bila usred “tjedna srama”. Veliki broj žena si ne može priuštiti higijenske uloške umjesto kojih koriste lišće ili plastične vrećice, a djevojke za vrijeme mjesečnice izostaju iz škole. THINX je u suradnji s firmom AFRIpads iz Ugande koja proizvodi higijenske uloške od tkanine, dogovorio humanitarnu akciju u kojoj će od svakog prodanog komada donjeg rublja financirati izradu sedam platnenih uložaka.

Također, i za djevojke u Sjedinjenim Američkim Državama imaju misiju. Žele djevojčice u osnovnim školama osvijestiti da se ne srame svoga tijela i menstrualnog ciklusa.

“12-godišnjakinje uče o svom menstrualnom ciklusu iz priručnika koji su sastavljeni 1969. godine što danas nikako nije relevantno”, objašnjava poduzetnica Miki za Artinfact Magazine.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. P.oštovanje.Zanimaju me thinx duboke gačice za menstruaciju Meni bi trebao veliki broj.Dali uopće imate po brojevima ( za struk 110 cm ) i kolika im je cijena te kako se naručuje i plača?.Hvala uz pozdrav.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -