Ove poduzetnice itekako osjete neradne nedjelje: ‘Impulzivna kupnja se ne prelijeva…’

Neradne nedjelje postale su tema koja duboko dijeli mišljenja u društvu, a posebno među poduzetnicima. U kontekstu Hrvatske, ova tema postala je goruća s pojavom zakonskih regulativa koje ograničavaju rad trgovina nedjeljom. Dok neki zagovaraju očuvanje nedjelje kao dana odmora i obiteljskog okupljanja, drugi ističu ekonomske izazove i poslovne implikacije ovih ograničenja. U ovom članku, istražujemo perspektivu tri zagrebačke poduzetnice na koje se – direktno ili indirektno – odrazila odluka o svega 16 radnih nedjelja godišnje.

One su Maja, Natalija i Ružica, a kroz njihove priče dublje ćemo razumjeti kako se zabrana rada nedjeljom odražava na poslovanje (malih) poduzetnika. Razgovarale smo s njima o tome kako su se prilagodile novim okolnostima te koje su implikacije za njihove djelatnosti i zaposlenike.

‘Gubitak je nenadoknadiv’

Maja Brlek Krmić je CEO Balon Centra. Balon Centar osnovali su njezini roditelji, a Maja je prava nasljednica biznisa. U 8 godina, koliko vodi Balon Centar, transformirala je biznis iz malog zagrebačkog dućana u tvrtku koja ima čak šest maloprodajnih dućana, više od 30 zaposlenih i široku mrežu veleprodaje. Posljedice neradnih nedjelja već su vidljive na poslovanju, ne krije uspješna poduzetnica.

“Generalno se slažem s idejom da se omogući slobodna nedjelja, ali smatram da je ovakva zabrana rada samo udar na male poduzetnike“, ističe Maja. Ova poduzetnica nosi titulu najbolje poduzetnice 2023. godine u kategoriji nasljednica obiteljskog biznisa.

“U našem poslovanju, pogotovo u maloprodaji, osjeti se pad prometa jer se većina proslava održava vikendom”, objašnjava Maja. Voli reći da ima najljepši posao na svijetu jer je njezin Balon Centar dio najljepših trenutaka u tuđim životima: proslava rođenja, krštenja, rođendana, godišnjica…

“Najveći pad osjeti se kod impulzivnih kupnji i taj promet je nenadoknadiv ostalim danima u tjednu”, upozorava uspješna poduzetnica.


Pročitajte više: Neradne nedjelje i radne žene teško idu zajedno


Neradne nedjelje i poduzetnici: Veliki lanci ‘progutat’ će male poduzetnike

Da su neradne nedjelje i poduzetnici tema o kojoj bi se dalo puno napisati smatra i Natalija Borčić. Kaže kako ni jedna poslovna ni životna situacija nije crno-bijela pa tako ni ova.

“Uvažavajući prava radnika, vjerska uvjerenja i vrijeme za obitelj, nameće se logična odluka da su nedjelje neradne. No u tom slučaju sve nedjelje kako bi svi bili jednaki na tržištu”, ističe Natalija, vlasnica NB-NET te Puls hobby&art store u Westgate Cityju.

Objašnjava da je u prošlosti nedjelja tradicionalno bila rezervirana za odmor i obiteljske aktivnosti. To može poboljšati kvalitetu života, ali odlukom o 16 radnih nedjelja dovode se mali poduzetnici u nepovoljnu poziciju u odnosu na velike trgovačke lance. Lanci će, objašnjava Natalija, broj radnih nedjelja „provući“ kroz čitavu godinu. Mali poduzetnici to ne mogu.


Pročitajte više: Poduzetnik uputio otvoreno pismo ministru Habijanu. ‘Zatvoreno!  Welcome to Croatia!  Closed!’


Smanjuje se prihod – ili će doći do otkaza ili do povećanja cijena

“Gledamo li s poduzetničke strane, (ne)rad nedjeljom, za nas male trgovce koji imamo samo jednu poslovnicu je jako ograničavajući. U ovo doba poduzetništva postavlja se pitanje gdje je onda tu poduzetnička sloboda. Nažalost, ono što smo svi očekivali je da će kupci svoje kupovine obavljati preko tjedna te da će se ta neradna nedjelja pretočiti u tjedni promet. U našem slučaju to se nije dogodilo što dovodi do smanjenja prihoda. Ta činjenica dugoročno bi mogla rezultirati smanjivanjem broja zaposlenih ili povećanjem cijena kako bi se nadoknadili gubici”, jasna je Borčić.

Dodaje da je tragično da smo svaku nedjelju svjedoci dugačkih redova kupaca ispred otvorenih trgovina. Postavlja se pitanje tko su onda ti ljudi koji su zagovarali neradne nedjelje? Zašto sada ipak traže nedjeljom otvorene trgovine?

“Zašto nisu spremni na promjene svojih potrošačkih navika? Ako su ipak zainteresirani za kupnju nedjeljom zašto su nedjelje neradne”, opisuje Borčić apsurdnost situacije.


Pročitajte više: Neradne nedjelje veća su šteta nego korist. Pate i kupci i trgovci


Da bi nadoknadili gubitke sada rade i ponedjeljkom

Neradne nedjelje utjecaje su i na rad Muzeja čokolade. Kako nam objašnjava Ružica Božić Cerovac, iako je njihova djelatnost ostala otvorena, njih je ta odluka Vlade indirektno pogodila. Naime, centar Zagreba nedjeljama je slabo posjećen otkako su trgovine zatvorene.

“Kao rezultat toga prestali su, malo po malo, nedjeljom raditi i neki ugostiteljski objekti, pa se grad ispraznio”, upozorava poduzetnica.

Budući da Muzej čokolade, poput drugih muzeja, do tada nije radio ponedjeljkom, ipak su donijeli odluku da će za javnost otvoriti i taj dan kako bi nadoknadili gubitak posjetitelja vikendom.

“Nažalost, čini se da se u ponedjeljak više prelijevaju posjetitelji koji bi ionako došli preko tjedna nego što nam nadoknađuje gubitak iz nedjelje jer je manje individualnih posjetitelja i domaćih posjetitelja koji su nedjeljom najviše dolazili”, ističe Ružica.

Cijelu je situaciju sumirala Natalija:

“Kada sve sumiram, nekako bih prevagnula tome – dajte nam poduzetničku slobodu da radimo kada i koliko želimo, a institucije neka nas u tome poprate da adekvatno platimo svoje radnike za rad nedjeljom. Zašto je teret neradnih nedjelja pao na leđa malih poduzetnika? Ako ćemo samo mi poduzetnici voditi računa o radnicima zašto u tome ne participiraju i kupci koji traže otvorene trgovine nedjeljom? Gdje je tu empatija o kojoj se govori? Nemojte kupovati nedjeljom pa mi nećemo imati potrebe raditi nedjeljom. Smatram da bi se trebalo naći neko bolje i pravednije rješenje”, zaključuje poduzetnica.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -