Neravnopravnost žena na poslu je prisutna, iako je ne vidimo uvijek!

Neravnopravnost žena prisutna je svugdje oko nas, iako je često prikrivena ili jednostavno ne obraćamo dovoljno pažnje da je prepoznamo. “Za žene je kuhinja, metla i majčinstvo, a na muškarcima je da zarađuju”, česte su konzervativne predrasude i viđenja rodnih uloga. Novinarka Women’s Agenda Lisa Lintern kroz uobičajenu situaciju na poslu opisala je kako se nekad upoznamo sa seksizmom.

“Ne vidim nikakavu neravnopravnost žena”, rekla je mlada žena iz grupice koja se skupila oko hladnjaka vode puneći boce, iskaljujući pritom frustraciju zbog trajnog nedostatka žena na korporacijskoj ljestvici. “Mislim, radi se o zapošljavanju osobe s pravim iskustvom i vještinama”, slegnula je ramenima prije nego što se udaljila s punom bocom. Ostale žene iz grupe bacile su jedna drugoj pogled koji je govorio: “koja će joj objasniti?”

Bio je to isti pogled koji su tiho uputile jedna drugoj nekoliko mjeseci kasnije, kada je ista mlada kolegica najavila trudnoću i planirala se vratiti na posao ubrzo nakon poroda. Što se dogodilo s tom kolegicom? Vratila se godinu kasnije kao druga žena, kao što su njene starije kolegice pretpostavljale. Bila je bijesna, kako su i očekivale jer su se sve jednom našle u njenoj situaciji.

Predrasude s kojima se susreću žene

Kao i mnoge žene prije nje, ona je gurnuta u svijet u kojem koncept majčinstva oblikuju prastara društvena shvaćanja koje žene definiraju kao njegovateljice ili domaćice, a muškarce kao one koji prehranjuju obitelj. Gurnuta je u svijet koji nije poznavala jer je takva, stalno prisutna neravnopravnost žena često nevidljiva.


Pročitajte više: Istraživanja pokazuju da se ženama češće upada u riječ!


Neravnopravnost žena očita je iz situacija gdje se teret obiteljskog života nameće isključivo ženama te im na taj način onemogućuju da napreduju u karijeri. Neke pozicije, štoviše, nisu ni namijenjene ženama jer se smatra da zbog trudnoće neće biti zainteresirane. Muškarci koji odvoje vrijeme za obitelj i brigu za djecu često se smatraju “mekanima” ili manje ozbiljnima u poslu.

Zaboravlja se da postoje samohrane obitelji, koje pokušavaju usklađivati ​​karijeru s obiteljskim životom, bez pomoći tradicionalno shvaćene druge polovice.

Žene teže napreduju u karijeri

Žene (i neki muškarci) već godinama pokušavaju natjerati ljude da vide kako postoji neravnopravnost žena, iako se uvijek ne vidi jasno. Te pristranosti sprječavaju mnoge žene da napreduju u karijeri.

Ako je mladim profesionalnim ženama teško uvidjeti ove pristranosti, muškarcima koji su krenuli svojim uspješnim profesionalnim životom bez ikakvih sputavanja, još je teže.

Postavlja se pitanje – koje je rješenje? Prije svega trebalo bi vidjeti odakle i zašto dolaze te različite percepcije. To je jednostavno put koji moramo proći suočeni s podacima koji dokazuju za žene poražavajuću stvarnost da se broj žena u upravnim odborima tvrtki vratio unatrag, dok se broj odbora direktorica zapravo povećao.


Pročitajte više: Kako se nositi s kritikama na poslu?


Tijekom posljednjih 10 godina stručno tijelo za financijske usluge FINSIA provelo je istraživanje mjereći razliku u percepciji muškaraca i žena u vezi s pitanjima ravnopravnosti spolova u tom sektoru. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da se ženske ispitanice mnogo rjeđe slažu da je njihov poslodavac spreman na promicanje i napredovanje žena u poslu.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -