Irena Chaushevska osnivačica prvog komercijalnog akceleratora u regiji

Irena Chaushevska, vlasnica i voditeljica New Man’s Business akceleratora u Skopju u Makedoniji, prije nego je otišla u poduzetničke vode, ostavila je iza sebe zavidnu 14-godišnju karijeru i sve riskirala kako bi započela ostvarivati svoju viziju posla.

Trogodišnja priprema za pokretanje biznisa

U 14-godišnjoj karijeri radila je u području marketinga i organizacije za razne sektore, od kabineta predsjednika države pa sve do telekomunikacija i nekoliko privatnih tvrtki. Zadnje tri godine korporativne karijere, prije nego je postala poduzetnica, postavila je i vodila edukativni trening centar za ICT sektor za zaposlenike jedne regionalne softverske kompanije. Željela je pokrenuti vlastiti posao koji bi pružao veći spektar usluga jer je trening centar u kojemu je radila bio vezan samo za edukaciju. Željela je osnovati nešto što će mladima omogućiti ne samo da nauče kako se zaposliti, nego kako da kreiraju vlastite proizvode, usluge i start-up kompanije koje će biti konkurentne i globalno i time omogućiti kreiranja novih radnih mjesta za mlade u regiji. Nažalost, korporacija nije bila zainteresirana te je Irena odlučila samostalno krenuti u posao.

Prije nego se odlučila na taj korak, u tri godine je tri puta za vrijeme godišnjeg odmora odlazila u Los Angeles i San Francisco o svom trošku kako bi istražila globalno tržište i naučeno primijenila na vlastiti posao.

“Nisam imala vizu i tada je nije bilo baš lako izvaditi, a kako nisam imala nikoga tamo, do većine kontakata u Silicijskoj dolini i do garantnog pisma za vizu sam došla preko poslovne mreže LinkedIn.”

New_Man’s_Business_1

Ne može se ništa postići preko noći

New Man’s Business prvi je komercijalni akcelerator u regiji. S početnim kapitalom od 50 000 eura Irena je s jednim partnerom prije godinu dana pokrenula akcelerator, a kako Makedonija nije u Europskoj uniji i nema mogućnost pristupnim fondovima, odlučili su krenuti sami u biznis te u potpunosti djeluju kao profitna organizacija. Kako bi predstavili programe i rad akceleratora odradili su čak 40 besplatnih evenata – kako u Makedoniji, tako i po cijeloj regiji te Americi pa je akcelerator ubrzo postao samoodrživ.

“Ne može se ništa postići preko noći”, govori Irena, i objašnjava kako i ona i njezin tim uče zajedno sa svojim studentima i mentorima, a kroz zajednički rad dobivaju partnere i investitore te da im je trebalo vremena dok se nisu počeli ostvarivati rezultati.

“Ne možemo učiti nekoga poduzetništvu ako i samo nismo u tome i ako se i sami nismo suočili s istim ili sličnim preprekama”, objašnjava Irena.

Unutar akceleratora nalazi se i SMART UP program za mlade profesionalce u trajanju od 6 mjeseci. Postoje i CLOUD Akademije koje osim nastave u Skopju omogućuju i online učenje uz mentorske sesije kroz life-streaming, a radi se na tri područja: računalna znanost i tehnologija, umjetnost i kreativne tehnologije i računalne mreže i cyber sigurnost, a čiji je period trajanja 9 mjeseci. Također, Irenin tim je uspio ući i u NASA-in acceleration program čiji je cilj proizvode za svemirsku uporabu primijeniti i na Zemlji, a kako se NASA-in centar nalazi u Silicijskoj dolini, tamo će akcelerator imati i svoj radni prostor, tzv. cooworking space.

“Amerikanci se ne boje probati raditi rizični dio razvoja i poslovanja ako misle da je ideja kvalitetna te da se u nju isplati uložiti”, govori Irena.

Svaki program u akceleratoru se može platiti u ratama, a postoji mogućnost i bez plaćanja ako se proizvod Ireni i njezinom timu svidi, a u tom slučaju dogovaraju udio u kapitalu.

Što se tiče zastupljenosti u regiji, od 16 start up-ova, devet je iz Makedonije, jedan iz Hrvatske, jedan iz Srbije i pet iz Slovenije.

Irena se kroz svoja putovanja povezala s mnogim akceleratorima i inkubatorima u Silicijskoj dolini i na eventima koji slijede u San Francisco, New Yorku i Los Angelesu podršku će joj dati i jedan partner iz softverske industrije. Dogovorene su i mnoge mogućnosti za start up-ove i treninge u svibnju i lipnju ove godine kada dolazi partner iz Sjedinjenih Američkih Država na temu kako uspješno poslovati na američkom tržištu, što je velika privilegija i dokaz kako akcelerator kvalitetno radi jer partneri nemaju vremena za programe u koje nemaju vjere da će uspjeti.

“U početku dok se akcelerator još nije razvio te dok program nije bio prepoznat, nije dolazilo baš puno drugih akceleratora i ključnih osoba iz ovog sektora, ali sada smo već prepoznati i na naše evente dolaze iz cijele Amerike, a u Los Angelesu se već osjećam kao kod kuće”, objašnjava Irena koja u Silicijskoj dolini glasi za poduzetnicu koja ne prihvaća riječ ne kao odgovor.

New_Man’s _Business_2

Polako dolazi do napretka i ženskih inicijativa

Tim New Man’s Business akceleratora broji pet stalno zaposlenih osoba i jedan start up je čak prerastao u suradnju s Ireninim timom na području marketinga. Osim stalno zaposlenih, akcelerator surađuje na ugovor s trenerima i mentorima, a plan je kada se poslovanje poveća zaposliti još trenera i mentora na stalnu poziciju te pronaći još jednog ili dva partnera s područja regije i Austrije. Svoju šansu vide i u fondu za akceleratore koji je osnovala makedonska vlada, a koji će započeti s djelovanjem ili u rujnu ove godine ili početkom iduće godine.

Što se tiče žena u poduzetništvu, Irena kaže kako “ima napretka i ženske inicijative i mindset se polako počinje mijenjati, ali još se ne usuđuju u tolikoj mjeri krenuti u poduzetništvo, pogotovo ako treba uložiti kapital”. Priča kako je imala smiješnu zgodu kada joj je jedna žena rekla da ona zna što Irena radi, a to je da od žene želi napraviti muškarca i zato ga je i tako nazvala. U akceleratoru je bilo i nekoliko žena na rukovodećim pozicijama start up-a, a članstvo u timovima imaju u oko 50% timova.

Ova uspješna poduzetnica, također je i samohrana majka petogodišnjeg djeteta, ali ne voli to posebno isticati jer iako puno radi, uspješno uspijeva uskladiti sve obveze, a kako bi u tome uspjela pomažu joj i roditelji.  Također je organizirala NASA Kids Space Challenge već drugu godinu u kojem djeca vrtićkog uzrasta, među kojima je i Irenino dijete, izrađuju makete planeta, raketa i astronauta te grade afinitet prema znanosti i poduzetništvu.

Irenin moto je: “Treba ipak početi s idejom i pokazati što možeš napraviti od nje jer tek onda te počnu shvaćati ozbiljnije.”

Foto: privatna arhiva Irene Chaushevske

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -