Nezaposlene Zagrepčanke poduzetnije od sugrađana

Žene sve odvažnije ulaze u poduzetništvo. Uz poduzetništvo žena u Hrvatskoj se razvijaju i odgovarajuće financijske usluge

U Hrvatskoj se sve jasnije prepoznaje potencijal poduzetništva žena. Zbog toga država, financijske institucije i lokalna vlast stvaraju sve bolje programe koji žene potiču na osnivanje obrta i poduzeća, te omogućuju razvoj poduzetništva žena. Istaknuto je to na konferenciji Mogućnosti financiranja za poduzetnice koju su u Zagrebu organizirali Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria i mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Marija Halić, v. d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, navela je kako značajan broj nezaposlenih žena priliku za razvoj profesionalne karijere vidi kroz korištenje potpore za samozapošljavanje.

„Trenutačno su na razini Grada Zagreba i Zagrebačke županije aktivna 763 poduzetnika početnika koji koriste potporu za samozapošljavanje u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a. Među njima je 418 žena, tj. 54,8 posto. S nepovratnih trideset i pet tisuća kuna nezaposlene osobe otvorile su vlastite obrte i poduzeća. Riječ je o knjigovodstvenim servisima, intelektualnim uslugama, kozmetičkim i frizerskim salonima, restoranima brze hrane te čuvanju djece“, kazala je Marija Halić te dodala da uz potpore za samozapošljavanje, mjere aktivne politike HZZ-a uključuju  i potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih osoba, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove te mjeru „Stalni sezonac“.

Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavila je natječaje koji  su trenutačno raspisani u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, te sudionice konferencije upoznala s mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo provodi s ciljem administrativnog rasterećenja svih poduzetnika uključujući i poduzetnice.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

Grad Zagreb budućim poduzetnicama pomaže na tri načina: osiguravanjem infrastrukture, financijskih sredstava i edukacije.

„Start-up poduzetnice na Zagrebačkom velesajmu mogu koristiti poslovni prostor. Osim za financijsku potporu pri pokretanju posla mnoge su izuzetno zainteresirane za edukacije. Zahvaljujući Plavom uredu, našem poduzetničkom centru, dobivaju vrijedno poslovno znanje iz područja koja nisu njihova temeljna djelatnost. To su marketing, izrada poslovnog plana, vođenje financija i slično. Za takvu edukaciju iz godine u godinu raste broj zainteresiranih, pa će edukacija u 2018. godini biti još više“, kazala je Nera Pavić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba. Pritom je dodala da je Grad podijelio tisuću šesto potpora obrtnicima, a većinu su dobile žene.

Raiffeisen banka jedna je od prvih koja je prepoznala specifične potrebe poduzetnica te u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj za njih izradila posebnu kreditnu liniju. EBRD je potvrdio da je za razvoj poduzetništva neophodan spoj savjetodavnih usluga i financijske potpore.

„2015. godine pokrenuli smo program namijenjen hrvatskim poduzetnicama. Kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu program danas uz savjetodavne usluge omogućuje i financiranje kreditiranjem preko komercijalnih banaka. U edukacije i mentoring uključeno je gotovo tristo poduzetnica, a radimo i na njihovu izlasku na strana tržišta. Zbog toga idući tjedan dvadeset hrvatskih poduzetnica vodimo na studijsko putovanje u Tajvan kako bi se upoznale s tamošnjim gospodarstvenicima“, kazala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj.

Kako bi se što veći broj poduzetnica upoznalo s mogućnostima financiranja, istoimena konferencija čiji je glavni sponzor Raiffeisen banka, u iduća će se dva mjeseca održati i u Splitu, Varaždinu te Osijeku. Prva je na rasporedu ona splitska u četvrtak, 12. listopada.

Foto: Marina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...