Nikada ne znate kako ćete upoznati svog mentora

Većina ljudi očekuje da će svog mentora upoznati na poslu. Ili možda kroz neke zajedničke kontakte. Ili preko LinkedIna. Možda i na nekom networking eventu. A što kažete na upoznavanje osobe koja vam može promijeniti život u nekom kafiću na aerodromu dok čekate let kući?

Kako je Theresa Sullivan pronašla svoju mentoricu na sasvim neuobičajenom mjestu

Upravo se to dogodilo Theresi Sullivan koja je putem LinkedIna odlučila ispričati svoju priču kako je sasvim slučajno upoznala osobu koja joj je kasnije postala mentorica i koja joj je promijenila život na potpuno neočekivan način.

Naime, Theresa Sullivan „zapela“ je na aerodromu u St. Louisu, SAD, zbog snježne oluje i nije se mogla vratiti svojoj obitelji u Chicago. Bila je na jednodnevnom poslovnom putu i nije planirala ostati pa ni nije uzela ništa sa sobom. Kako je njezin let bio par puta odgođen i na kraju ukinut odlučila je popiti svoj omiljeni koktel u najbližem aerodromskom kafiću. Zbog cijele situacije s letom nije baš bila raspoložena za razgovor pa je odlučila sjesti sama. Budući da je svoje prste „uplela sudbina“ ubrzo je dobila društvo za koje baš i nije bila raspoložena.

Pored nje je sjela žena, Marilyn Moats Kennedy, koja je naručila isto kao ona, i kako to inače ide, započele su razgovor. Ispostavilo se da su Marilyn i Theresa imale puno više zajedničkog od iste želje da se vrate u Chicago. Marilyn je bila autorica, savjetnica za karijeru i poduzetnica s osobinama koje je Theresa cijenila i kojima se divila.

„U 15 godina moje profesionalne karijere, nikada nisam upoznala osobu (muškarca ili ženu) kojoj je zapravo bilo stalo do pomaganja ljudima da izgrade karijeru, kamoli pak nekoga tko je to radio od kad sam se ja rodila“, napisala je Theresa te nadodala da je shvatila da pije koktel sa živućim primjerom profesionalke kakvom je ona željela biti.

Do tada je Theresa radila posao koji joj se sviđao, ali ga nije baš voljela, barem ne u tolikoj mjeri da se vidjela da radi taj posao cijeli život.

„Iako to nisam svjesno znala, ali nikada se nisam okružila s ljudima koji su na posao gledali na isti način kao i ja, tako da sam većinu vremena mislila da sam luda jer želim napustiti posao koji mi se sviđao, ali kojeg nisam voljela i to samo kako bi slijedila svoju savjest i krenula ostvarivati san za kojeg nisam bila sigurna da će mi donijeti dovoljno zarade da mogu normalno živjeti.“

Theresa je bila toliko očarana s Marilyn da su zajedno otišle u hotel u kojem su nastavile svoj razgovor. Sljedeći dan su na letu za Chicago čak zamijenile sjedala kako bi mogle sjediti jedna pored druge i nastaviti svoj razgovor.

Svoj su razgovor nastavile i nakon njihove „kratke avanture“. Slušajući savjete svog novog uzora i mentorice, Theresa je ubrzo napustila posao koji joj se sviđao, ali nije voljela, i osnovala svoju vlastitu kompaniju – Wayfinder Advisors.

Sada i Theresa radi posao kojeg je oduvijek željela raditi – pomaže ljudima svojim savjetima da ostvare svoje profesionalne snove, a Marilyn joj je još uvijek nepresušan izvor informacija i savjeta.

Iako je možda najbolje da ne „visite“ po kafićima tražeći svog mentora, poanta Theresine priče je da nikada ne znate gdje ćete upoznati osobu koja će vam biti mentor i koja će vam promijeniti život.

„Tako da sljedeći put kada vam život da limune, potražite najbliži bar i naručite si smiješno piće. Nikada ne znate s kim ćete provesti noć“, zaključila je Theresa Sullivan.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više