Nikolina Paić Pašić zgrabila priliku i razvila vlastitu turističku agenciju

Nikolina je diplomirala na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Opatiji, u Londonu završila tečaj Business English za turizam, a onda je iskustvo gradila u hotelu te kasnije u jednoj turističkoj agenciji. Kako nikad nije voljela biti samo nečiji zaposlenik, imala je veliku želju pokrenuti vlastiti posao.

Njezina majka je vodila svoju izletničku agenciju, a Nikolina je u jednom trenutku shvatila da može uzeti stvar u svoje ruke i izgraditi atraktivnu turističku ponudu. Danas je majka i vlasnica turističke agencije Farus travel u Kraljevici te neprestano razvija posao.

Autoritete ne voli, pa u biznis odlučila sama

Kako je u turizmu od malih nogu te se u tom smjeru i školovala, smatrala je da je na moru ionako najlakše naći posao u turizmu. Nakon završenog obrazovanja, radila je u struci, ali to nije bilo njezino potpuno zadovoljstvo koje je željela osjećati kad je posao u pitanju. Radila je najprije u hotelu, a potom i u jednoj turističkoj agenciji kao booking agent.

No, došlo je razdoblje kad se našla bez posla i kad je u konačnici došao trenutak u kojem je shvatila da će teško naći dobar posao i da joj neće ”pasti s neba“, a kako je oduvijek željela biti ”sama svoj šef“, odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i obogatiti ponudu izletničke agencije koju je vodila njezina majka. Agencija je polako počela prerastati u veću agenciju sa šarolikom ponudom.

Trud se mora isplatiti

Nikolina je mnogo radila i dodatno se educirala, posvetila se istraživanju mogućnosti koje su joj na raspolaganju, razradila svoje ciljeve i počela oblikovati turističke usluge za koje je smatrala da će privući goste. Samostalno je preuzela sve u svoje ruke i nadala se najboljem.

Međutim, rezultati se nisu odmah pokazali. Jednostavno se ništa nije događalo, a ona je i dalje naporno radila, čitala, učila. Bila je svjesna da je konkurencija velika, a ona kao početnica tek mora doći do svojih klijenata.

Iako je bilo dana kad je bilo vrlo teško ustrajati u svojoj ideji, nije se dala pokolebati. Polako je prikupila krug gostiju, a preporuka je postala njezin najbolji oglas.

”Bilo je trenutaka kad sam pomislila: ‘Ajme do kad ovako!? Imam li ja dovoljno znanja, vještina i sposobnosti? Moram li se još educirati?? No, odjednom se dogodio preokret, kao preko noći. I nije to bio neki veliki pomak, ali je bio pomak. Osobito je zadovoljstvo kad vidiš da ti se silan trud isplatio, kad se nešto dobro napokon dogodi.”, sada s osmijehom govori Nikolina.

Posljednjih godinu dana, Nikolina je vlasnica svoje agencije Farus travel i istovremeno se brine o menadžmentu, komercijali i prodaji. Specijalizirana je za organizaciju jednodnevnih izleta, među kojima su najpopularniji izleti u Istru, posjet Buzetu i naročito lov na tartufe kao jedinstvena usluga. U ponudu je uključila jednodnevne izlete brodom i autobusom, privatni i hotelski smještaj, skijanja i kružna putovanja. Tako se organiziraju i privatni izleti brodom i zabave na brodu do otoka Krka, Cresa i Raba, a također i izleti u Veneciju brodom.

Tijekom sezone, Nikolina zapošljava vanjske suradnike i turističke vodiče, a njezina majka stalno je zadužena za segment izletničke ponude. Zadovoljstvo gosta joj je najvažnije, ističe.

Samostalnost unatoč dugom radnom danu

U međuvremenu, željela je i zasnovati obitelj te je rodila sina. Majčinske obaveze donijele su promjene u njezin život, što je uvelike promijenilo tijek događaja u agenciji. Iako joj nakon toliko truda nije bilo jednostavno zapostaviti započeto, dala je prioritet majčinstvu i posvetila se svom sinu.

Dakle, nije stizala voditi posao, ali to nije značilo da u njega nije mogla uklopiti i brigu o sinu ili – bolje rečeno – obrnuto, pa je za vrijeme porodiljnog dopusta radila koliko je mogla. Ipak, veći dio radnih obveza moralo je biti na čekanju, čak i po cijenu stagnacije zarade.

“Nakon tog razdoblja i sada kad je dijete veće i u vrtiću, odlučila sam maksimalno se angažirati u agenciji, a mogu si dopustiti i rad prekovremeno – sve zahvaljujući podršci obitelji koja je uz mene i u teškim trenucima.”, kaže Nikolina.

Doduše, kako radno vrijeme niti nema, stalno mora biti dostupna, no to joj ne predstavlja problem, jer se drži svojih prioriteta. Ono što joj je važno jest to da je njezin sin zadovoljan, osobito jer joj suprug radi u inozemstvu pa mora nadoknaditi i njegovu ulogu. Sinu se stoga posvećuje nakon boravka u vrtiću, a pokoji odgovor na e-mail može si priuštiti iz parka ili prije njegova odlaska na spavanje jer ipak ne želi propustiti prilike za stjecanje novih klijenata.

“Zadovoljna sam svojim poslom, volim ono čime se bavim upravo zbog luksuza samostalnog donošenja odluka, a rezultati me tada najviše vesele. I što je najvažnije, volim prihvatiti pohvale jer me one najviše pokreću, ali prihvaćam i kritiku koja me pokreće u drugom smjeru – poboljšanju usluge.”, ističe Nikolina.

“Muškarci dominiraju branšom, ali ja radim po svome”

S obzirom na dosadašnje iskustvo, Nikolina je stekla dojam kako muškarci dominiraju položajima u ovom sektoru pa većinom susreće direktore hotela i agencija koji se, kako kaže, drže prilično ”visoko“, no ona se ne obazire na takve stvari jer želi gledati sebe i svoj posao te se razvijati na svom vlastitom putu.

Ja vjerujem u sebe, svoje znanje i sposobnosti i vjerujem da ću jednog dana doći do statusa koji želim. No, najvažnije mi je da radim po svome i idem dalje, objašnjava Nikolina.

Konkurencija je velika, a gosti su zahtjevni tako da je Nikolina svjesna da treba biti inovativna, a turistički proizvod treba biti zanimljiv.

Fleksibilnost je ključ opstanka u turizmu

Na pitanje što smatra svojim najvećim uspjehom, Nikolina odgovara kako uspjehom smatra ovo do kuda je došla i sretna je svakim upitom i rezervacijom. Ipak, naglašava kako je za nju u cijeloj priči najteža bila prepuštenost samoj sebi, jer je kretala u izazov potpuno sama, bez ičije pomoći i utjecaja.

Dan danas radi samostalno, komunicira s agencijama, ide na sajmove, sklapa kontakte. Do gostiju dolazi najčešće po preporuci, a tako je stvorila i krug inozemnih klijenata koji odsjedaju u hotelima duž Jadrana.

I dalje ne odustaje od razvoja i rada na sebi i svom poslu jer, kako kaže, nužno je pratiti trendove, brzo im se prilagoditi i uvijek biti fleksibilan da biste bili dobri u ovoj branši, a ona je odlučila nastaviti raditi na svojoj strategiji kao i ciljevima koje je postavila pred sebe i svoj biznis. Prije svega, cilj joj je da posao raste i razvija se svojom specifičnom ponudom.

Unatoč ustrajnosti, priznaje da ponekad izgubi svoju veliku hrabrost, no to razdoblje ne traje dugo.

„Uvijek ima i loših i dobrih dana, ali čim nešto krene po zlu, znam da će za nekoliko dana doći nešto novo i dobro!“, optimistična je Nikolina.

Foto: privatna arhiva Nikoline Paić Pašić

biznis

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...