Slučaj Nikolina Ristović pokazuje da imale svoje novce ili ne, nikad ne valjaš. Baš zato ipak ih je dobro uvijek imati!

Biste li nakon sklapanja braka dale otkaz na poslu i postale kućanice? Financijska je situacija u bračnoj zajednici dovoljno povoljna da ne morate više raditi i odlučili ste se za taj korak. Sudeći po trenutnim medijskim napisima i situaciji koja se dogodila Nikolini Ristović nakon suprugove smrti, dovodi se u pitanje financijska ‘ovisnost’ o suprugu, ali i bračna stečevina.

Oportunistički brak Nikoline Ristović?

Naime, nakon što je nedavno iznenada preminuo suprug Nikoline Ristović, Vidoje, započeo je val medijskih objava vezanih uz nju, njenu oportunitetnost te oštre osude i uvrede koje joj putem srpskih medija upućuje svekar, poznat pod nadimkom Miša Grof. Viktor Ristović bio je trgovac umjetninama i antikvitetima, te je 90-ih poslovao osobito dobro i tako osigurao obitelj, prenosi Slobodna Dalmacija.

Njegovi su napadi na snahu vezani uz njen navodno opulentan stil života koji je uživala nakon udaje za njegova sina. Optužuje je da potrošila više milijuna eura, koji su dio njegova bogatstva.

“Ona je izvolijevala kuće, putovanja, bazene, lokale, firme… Trošila je nenormalne količine novca,” prenosi Jutarnji izjavu Miše Grofa.

Je li u današnje vrijeme ženama nužno ostati u radnom odnosu kako bi se sadržala financijska neovisnost za ‘ne daj Bože’ slučajeve? Ako jedan supružnik ne radi pristaje na rizik ne samo u slučaju smrti supružnika, već i rastave. Uključivanje u tržište rada bit će značajno teže nakon npr. 10 godina van tržišta rada budući da većina poslodavaca želi radnike s iskustvom. Promjene unutar tržišta ili industrije u kojoj ste radili u tom su periodu pauze nemjerljivi.

No bila zaposlena ili ne, udaja za dobrostojećeg muškarca redovito će se gledati kao oportunizam, odnosno kao jednostavan način bogaćenja žene.


Pročitajte više: Žene često rade ove financijske greške i tako gube financijsku neovisnost!


‘Ne dajte joj dinara’

„Drama koja je nastala oko gospođe Nikoline Ristović, koja prema zakonu svake zemlje ovog svijeta ima potpuno pravo naslijediti muževu imovinu, u Hrvatskoj i Srbiji dočekana je na potpuno isti način, jer u odnosu prema ženi između većine Srba i većine Hrvata i nema toliko razlike. “Ne dajte joj dinara”, “Nek zaradi”, “Nek dođe kopati”, pišu Srbi i Hrvati ujedinjeni u mržnji prema ženi koju ne poznaju, koju nikad u životu nisu vidjeli i pred kojom bi, sasvim sam sigurna, zanijemili“, napisala je Marina Radoš za Index.hr.

U svojem se tekstu dotakla pitanja koje je kulturalno usko vezano uz Hrvatsku i susjednu nam Srbiju. „Njezina priča je prikaz kako se društvo odnosi prema ženi koja odjednom ostaje bez supruga i kako se društvo odnosi prema stečenom u braku i u kojoj mjeri sve zasluge za to pripisuje muškarcu.“

Zašto je tome tako i zašto je naizgled jedini način da se ovakva situacija spriječi da žena ne napušta posao? Što u obrnutim situacijama, kad se muškarac okoristi novcem i poslovnim uspjesima supruge? Jesu li samo žene ‘sponzoruše’ i zašto se samo njima dodjeljuje ovaj ‘epitet’ ako su u braku ili vezi s muškarcem koji je financijski potkovan, posebice ako je stariji od nje?

Financijska je sloboda i ljudska sloboda!

Potaknute njezinim slučajem, a i slučajevima mnogih žena u sličnoj poziciji, naše smo članice upitali za mišljenje vezano uz prestanak rada nakon udaje. Jednoglasno su protiv napuštanja radnog mjesta, a neke od njih objasnile su i zašto.

Serijska poduzetnica i poslovna savjetnica Kristina Ercegović kratko je komentirala financijsko oslanjanje na supružnika. „Bez financijske neovisnosti i slobode nema nikakve slobode… svaka žena mora imati svoj novac… uvijek…“

Neke se žene ne mogu u potpunosti ostvariti ako nisu karijerno ispunjene, ako nisu obrazovane i ambiciozne. Tad im u životu nešto nedostaje. Novac nije uvijek glavni motivator uspjeha. Češće je to samoispunjenje.

Poduzetnica i menadžerica Katarina Boban Filipančić priznala je kako previše voli raditi da bi ikad prestala. „Obožavam raditi. Za mene je to sloboda i privilegija (koju žene nisu oduvijek imale). Čak niti ne radim zbog primanja. Da dobijem Eurojackpot i dalje bih radila. Stvarala. Učila.“

Petra Čikara Mikić poduzetnica je koja ne razumije kako osoba, bilo muška ili ženska, može biti ispunjena bez da radi.

„Moje mišljenje je da nije stvar financija, već nekog zdravog odnosa prema sebi. Kako bilo tko, žena ili muškarac, može biti ispunjen, zadovoljan svojim životom ako ništa ne radi? Da se razumijemo, ‘majka kao poziv’ je težak kruh ali to je kao da ponavljaš svaki dan, kuća-djeca. Ljudi su socijalna bića, za druženja, da se osjećaju da su potrebni društvu, čim ti doprinosiš, osjećaš se bolje na svim poljima.“

Zanimljivo je kako ove žene mahom preferiraju raditi zbog sebe, te ni ne spominju utjecaj ili posao svojih partnera u kontekstu donošenja ove odluke.


Pročitajte više: Milenijalkama je financijska sigurnost važnija od braka – evo zašto


Nemojte ovisiti ni o kome

No što se događa sa ženama koje su oslonjene na muškarca kad im se brak raspadne? Jesu li osuđene na doživotnu neimaštinu ili zaslužuju dio stečene imovine? Sandra Žager naša je dugogodišnja članica. Vlasnica je Manufaktura jedanaest, a svoje mišljenje o ovoj temi dala je kroz primjer iz života.

„Baš nikada ne bih pristala na to… Znam izuzetno puno žena koje su to napravile, u 40-ima, 50-ima bile zamijenjene s drugom ženom i završile bez primanja… s nikakvim iskustvom i znanjem… Mislim da nije dobro za nikoga, u bilo kojem pogledu, ovisiti o bilo kome… I dijete odgajamo tako da može preživjeti bez mame i tate… samostalnost i neovisnost su ključne vrline koje nam trebaju od najranije dobi…“

Poduzetnica Valerija Brkić Blašković smatra da od najranije dobi treba ženske osobe podučavati kako biti neovisne. “Svoje kćeri odgajam da nikad svoj život ne prepuste u tuđe ruke, a financijska ovisnost je upravo to. Za njih je najbitnije da osjećaju vrijednost koju pridonose sebi, obitelji i društvu kroz svoj posao. Nažalost svjedoci smo mnogo slučajeva, kada je tanka linija između ljubavi i mržnje, a upravo to se događa rastavljenim partnerima, kada svatko počinje gledati u svom smjeru.”

Ne isključuje rano umirovljenje, točnije prestanak rada ako to okolnosti dopuste, no i to ima svoje uvjete.
“Jedino kada bi počela razmišljati da ne radim (osim bolesti) je dovoljna financijska stabilnost, ali tu onda kreće druga priča o vlastitoj svrsi i ispunjenosti.”

Ekonomsko nasilje partnera

Članice su se složile i kako odluka prestanka rada otvara vrata ekonomskom nasilju. Argument će biti kako onaj tko zarađuje ima pravo odlučivanja o tome kako se novac troši. Financijska neovisnost je izuzetno važna, ne samo za “ne daj Bože” slučajeve, već i za opću stabilnost u životu, pri čemu žena sama raspolaže svojim novcem.

“Mene je mama učila da nikad financijski ne ovisim o muškarcu. To ne znači da sam u nekom odnosu s figom u đepu, ali stvarati nešto, raditi sa svrhom i znati da si u svakom trenutku sama sebi najčvršći oslonac je nešto najvrijednije. Partner je tu da bude kao što sama riječ kaže: partner. Mislim da i kod obrnute situacije gdje samo žena zarađuje, ne bi dugoročno dobro funkcioniralo. Kao i u svemu, važan je balans,” dodaje Nevena Vretenar, vlasnica digitalne marketinške agencije Brandier.

No kakve ovo ima veze sa slučajem Nikoline Ristović? Velike. Jer živimo u društvu u kojemu žena ne smije stupiti u brak s dobrostojećim muškarcem bez javne osude, a još je gora situacija ako prednost da obitelji nad karijerom. S jedne strane žene kojima je karijera važna se šikanira kao lošije majke, no majka koja svo vrijeme posjećuje djeci okarakterizirana je kao lijena i ‘sponzoruša’. Ristović je osoba za koju se znalo da je visokoobrazovana i koju jako dobro znamo po njezinom voditeljskom radu. Pa ipak, smrću supruga sve je to zanemareno.

Foto: Canva/Nikolina Ristović Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -