Njemačka ministrica odbila nositi tradicionalnu saudijsku odjeću prilikom posjeta toj zemlji i izazvala brojne komentare

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je  prilikom službenog posjeta Saudijskoj Arabiji odbila nositi njihovu tradicionalnu odjeću za žene.

Saudijska Arabija poznata kao zemlja u kojoj se najviše krše ljudska prava, gdje žene ne smiju otvoriti bankovni račun bez odobrenja supruga, izaći iz kuće bez pratnje ili voziti automobile, a tek su nedavno dobile pravo glasa – jedno od osnovnih ljudskih prava.

Također, prema njihovom zakonu moraju nositi dugačku haljinu abaju koja im prekriva cijelo tijelo, ali i hidžab kojim prekrivaju glavu.

„Žene bi trebale imati pravo da same biraju odjeću kao i muškarci“

Kako prenosi Metro, njemačka ministrica istaknula je kako poštuje običaje stranih zemalja, no postoje granice do kojih se može prilagoditi pravilima. I zato nije stavila pokrivalo na glavu te je odjenula hlače.

Također, naglasila je kako nijedna žena u njenoj delegaciji ne mora nositi tu tradicionalnu odjeću, te kako i žene jednako kao i muškarci imaju pravo da same odaberu odjeću koju će nositi. A dodala je i kako je iritira kad su žene prisiljene da nose abaju.

Naravno da je ovim potezom izazvala brojne komentare na društvenim mrežama  – za neke je to bila provokacija, drugi su smatrali kako je nepristojna. No, ipak čini se kako nije prva osoba koja je odbila nositi abaju, nije je nosila ni Michele Obama prilikom posjeta prošle godine.  A vojvotkinja od Cornwalla je 2013. imala i raspuštenu kosu.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Angela Merkel pozvala na zabranu nošenja burke u Njemačkoj jer njemački zakoni imaju prednost pred šerijatskim pravom.

I dok se nekima može oprostiti ovo nenošenje tradicionalne odjeće, ipak za Saudijke to nije dozvoljeno, pa tako onima  koje odbijaju nositi hidžab ili abaju prijete uhićenjem i smrću.

Foto: 1GNC Münster – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...