Nobelovac dao ostavku nakon šovinističkih komentara o ženama u znanosti

Bez obzira na to što živimo u 2015. godini, šovinizam i stereotipi o ženama još uvijek postoje. No, zahvaljujući osvještavanju društva o nejednakosti žena i muškaraca, taj se problem sve više ističe, a šovinističke izjave su sve rjeđe – barem one izgovorene u javnosti. A da takve izjave mogu imati velike posljedice, dokazao je i slučaj britanskog znanstvenika Tima Hunta.

Žene u znanosti su samo problem

Sir Tim Hunt, britanski biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade 2001. godine, na gostovanju na Svjetskoj konferenciji znanstvenih novinara u Seulu javno je izjavio kako on ima problem kod rada sa ženama te da se zalaže za segregaciju laboratorija.

„Dopustite da vam kažem koji je moj problem sa ženama. Tri stvari se događaju sa ženama u laboratoriju: zaljubiš se u njih, one se zaljube u tebe, i kad ih kritiziraš – one plaču“, rekao je tom prilikom Hunt, piše Mashable.

Naravno da su reakcije na ovakvu izjavu bile žestoke, no to nije pokorilo Hunta, koji se nakon incidenta ‘pokušao’ ispričati. U razgovoru za BBC rekao je kako mu je žao zbog izjave i da je to „bilo jako glupo za reći u prisustvu svih tih novinara“. Također je rekao da je pokušao biti humorističan (op.a. jer je otvoreno vrijeđanje žena jako humoristično), no da je mislio ono što je rekao.

„Ozbiljno sam mislio onaj dio da imam problem sa ženama… Ja sam se zaljubio u ljude u laboratoriju i oni su se zaljubili u mene, i to remeti znanost jer je jako važno da su ljudi u laboratoriju koncentrirani“, rekao je Hunt za BBC.

Reakcije na izjavu

The Royal Society, britanska akademija znanosti, prva se ogradila od njegovih izjava naglasivši da je to mišljenje pojedinca, koje ne odražava stav Akademije.

„Royal Society vjeruje da kako bi postigla svoj maksimum, znanost treba iskoristiti sve istraživačke kapacitete cijele populacije. Previše talentiranih individua ne ispuni svoj znanstveni potencijal zbog problema kao što su rodna nejednakost, i Akademija je odlučna pomoći da se to ispravi.“

Najveća reakcija došla je od strane znanstvenica koje su putem društvene mreže Twitter i hashtaga #distractinglysexy, postavljanjem vlastitih fotografija ili fotografija poznatih povijesnih znanstvenica, ismijale Hunta i njegovu izjavu.

Tako su se ispod fotografija našle i izjave poput: „Drago mi je da je Curie uspjela prestati s plakanjem kako bi mogla otkriti radij i ponolij“ ili „Drago mi je da se Rosalind Franklin uspjela pribrati dovoljno dugo kako bi nam pomogla shvatiti DNK“.

Sve ima svoje posljedice

Možda je Hunt mislio da je njegova izjava humoristična, da je šovinizam nešto normalno i da može otvoreno vrijeđati znanstvenice, ali se znanstvena zajednica nije složila s njim. Osim što su ga znanstvenice ismijale na Twitteru, pritisak javnosti i znanstvenih krugova učinio je svoje.

Tim Hunt dao je ostavku na mjesto počasnog profesora na londonskom Sveučilištu. Njegovu je ostavku potvrdilo i samo Sveučilište, pritom se ogradivši od njegovih izjava o ženama u znanosti.

„UCL je bio jedan od prvih Sveučilišta u Engleskoj koji je počeo primati žene pod istim uvjetima kao muškarce, i Sveučilište vjeruje da je ovaj ishod kompatibilan s našim zalaganjem za rodnu jednakost.“

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više