Nova godina – prilika za novi početak

Pomicanje datuma s 31.12. na 1.1. osim tradicionalnog slavlja na dočeku Nove godine donosi i neki psihološki „reset“, počinje novo razdoblje, cijelih 365 dana s novim predznakom – godina je 2015., više nije 2014.

Tako nam se još jednom pruža prilika da počnemo iznova, da oblikujemo novu godinu onako kako želimo i ostvarimo neke želje koje su možda do sada bile na čekanju. Zato je dobro uvijek početkom godine napraviti „inventuru“, zastati u ovom užurbanom životu, uzeti si vrijeme za sebe i početi postavljati pitanja: Kako sam? Jesam li i koliko zadovoljan/na svojim životom? Što bih želio/željela promijeniti u svom životu, što ostvariti u idućem razdoblju? Kako želim rasti i napredovati?

Prilika za novi početak i osvrt na prošla iskustva

Rezultat jednog takvog introspektivnog putovanja mogu biti važne odluke s kojima ćemo pozitivno utjecati na kvalitetu i zadovoljstvo vlastitim životom. Naravno, ponekad se i u druga razdoblja u godini dovedemo u situaciju da donosimo odluke, no ovo je razdoblje idealno za one velike, one koje će u najvećoj mjeri promijeniti naš život nabolje. A svi želimo da nam bude bolje, zar ne?

Ulazak u novu godinu dobra je prilika i za sažimanje pouka iz prethodnog razdoblja, otpuštanje svega onog lošeg što nam je donijelo patnju, opraštanje drugima (i samima sebi). Kad na taj način „počistimo“ za sobom, vrijeme ispred nas postaje poligon za našu kreaciju. Što bi mogao/mogla napraviti, a što će mi donijeti zadovoljstvo ili ponekad olakšanje? Možda konačno početi učiti novi jezik? Možda se odvažiti otići na putovanje sam/sama? Možda skupiti hrabrosti i priznati nekoj osobi da vam njezino društvo više ne odgovara? Doslovce sve o čemu razmišljamo da bismo mogli mooooždaaaa jednogggg danaaaa tamo negdje, baš bi možda ova 2015. bila idealna za to.

Da bismo mogli to ostvariti, bitno je formulirati našu želju/cilj što preciznije, i na taj način fokusirati se. Npr. ako želimo početi vježbati, je li to jednom tjedno, dva puta, tri puta? Gdje? U teretani, vani u prirodi? Trčanje, biciklizam, zumba? Što je to za nas? Jednom kad definiramo što želimo, bitno je da pronađemo koji su koraci koji će nas odvesti u tom smjeru. Potrebno je napraviti prvi korak, koliko god bio banalan ili težak. Npr. nazvati teretanu u kvartu i raspitati se o terminima i cijenama.

Sami se moramo pobrinuti da nam se snovi ostvare

Nakon prvog koraka, slijedi cijeli niz idućih i to nas ne treba obeshrabriti. Ako ćemo ustrajati u svojim ciljevima (a bit će sigurno trenutaka kada će to biti teško), moramo se uvijek podsjećati zašto to radimo – što nam naša odluka donosi što je dobro za nas i pritom vježbati volju. Početi od malih stvari, skupiti motivaciju i graditi je za veće i teže poduhvate.

Poanta je da ako sami ne napravimo nešto da poboljšamo svoj život, ostvarimo svoje snove i živimo punim plućima nitko drugi to neće napraviti za nas. Sad je pravi trenutak.

Ivana Štulić je coach, voditelj radionica, integrativni terapeut, diplomirani inženjer, plesačica, trener. Tijekom siječnja organizira radionicu Plan za moju najbolju godinuDojmove s njenih radionica pročitajte ovdje

foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više