Kako najbolje nagraditi zaposlenike u 2019.?

Vlada je izmjenom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak poslodavcima omogućila neoporezivu isplatu u iznosu do 5000 kuna kao nagradu za zaposlenike i to za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i slično. Postavlja se pitanje mogu li obrtnici, odnosno poslodavci tu istu nagradu isplatiti i sebi?

Nepovoljan položaj?

Iako je ova novost donijela negativne reakcije među obrtnike i Hrvatsku obrtničku komoru (HOK), koja je konstatirala da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, to je ministar Marić nedavno opovrgnuo.

HOK je istaknuo da bi ovakva mjera obrtnike diskriminirala i takvu smatraju neprihvatljivom jer oni radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i stvaraju radna mjesta. Iz ovih razloga HOK je od Vlade zatražio žurnu izmjenu Pravilnika koja će omogućiti obrtnicima da i sebi mogu isplatiti neoporezivu nagradu.

Ministar Marić zainteresiranoj javnosti je obznanio da su tumačenja o tome da ova novost ne omogućuje obrtnicima da si isplate nagrade, nisu točna. Štoviše, u prvih 6 dana provedbe ove mjere, ona je već iskorištena na 16 tisuća zaposlenika. Ankete također predviđaju da će ju iskoristiti čak tri četvrtine poslodavaca.

Aktualna mogućnost

Detaljnije o tome što ova promjena znači i kako se može iskoristiti objasnila nam je poslovna savjetnica Snježana Slišković.

„Kao i do sada, poslodavac može u poreznom razdoblju (kalendarska godina) neoporezivo isplatiti prigodne nagrade do iznosa od 2500 kuna (božićnica, nagrada za GO…). Novost je da poslodavac može radniku u poreznom razdoblju (kalendarska godina) neoporezivo isplatiti nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) do propisanog iznosa od 5000 kn. Ove isplate se iskazuju u JOPPD obrascu.“

novčana nagrada za zaposlenike

Do kraja ovog poreznog razdoblja, odnosno tijekom 12. mjeseca 2018. godine, moguće je isplatiti neoporezivo 5000 kn. U sljedećem poreznom razdoblju (2019. godina) na raspolaganju je isti navedeni iznos.

Navedeni iznosi neoporezivih nagrada (2500 i 5000 kuna) maksimalni su iznosi koje radnik smije primiti unutar poreznog razdoblja. Poslodavac koji isplaćuje neoporezive nagrade radnicima koji su kod njega zaposleni na nepuno radno vrijeme ili su se zaposlili tijekom godine, mora od radnika prije isplate pribaviti izjavu o iznosu nagrada koje je radnik primio od strane drugih isplatitelja te u skladu s izjavom voditi računa da svojom isplatom ne prekorači maksimalne iznose.

Kako unaprijediti proces nagrađivanja u ovoj situaciji?

Isplatu je moguće provesti jednokratno ili u više navrata tijekom godine, a u skladu s pravilnicima i odlukama poslodavca o nagrađivanju radnika, pa ju je tako moguće isplatiti mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje, ovisno o odluci poslodavca te načinu i vrsti njegova poslovanja.  Isplata se vrši isključivo na tekući račun radnika, odnosno nije dozvoljena isplata u gotovini.

„Za male i srednje poduzetnike ovo je odlična prilika da djelatnicima povećaju mjesečna primanja i time ih zadrže, jer svi znamo koliko je teško danas pronaći i zadržati kvalitetne zaposlenike. Smatram da je bitno da poslodavac unaprijed odluči hoće li, na koji način i u kojem iznosu koristiti ovu vrstu nagrađivanja i da to jasno i transparentno iskomunicira svakom djelatniku osobno“, ističe psihologinja Vedrana Zovak.

novčana nagrada za zaposlenike

Kraj je kalendarske godine i poslovni rezultati se zbrajaju. Zato je ovo odlična prilika da započnete razgovor o uspjehu, trudu, radu, motivaciji i planovima za iduću kalendarsku godinu i u taj razgovor uklopite i ovu aktualnu temu.

„Ukoliko je djelatnik ostvario odlične rezultate i već ste razgovarali o povišici, ovo je odlična prilika da neoporezivi iznos uklopite u to. Time ćete smanjiti teret plaćanja doprinosa još neko vrijeme i sigurno se možete posvetiti svom poslovanju“, zaključuje Vedrana.

Dobro razrađen proces nagrađivanja pozitivna je baza za sve daljnje aktivnosti koje se nadograđuju na tu osnovu. On omogućuje transparentnost i dosljednost koju žele baš svi – i poslodavci i djelatnici.

Foto: Burst Shopify, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -