Nakon više od jednog stoljeća američku novčanicu krasit će ženski lik

Iako vjerojatno niste obraćali pažnju na to, no jeste li ikada pogledali hrvatske novčanice i zapitali se zašto nema žena na njima? U povijesti, na nekadašnjim dinarima, mogle su se naći i žene ili barem ilustracije žena. Danas ih više nema.

No, nije Hrvatska jedina koja ima problem sa ženama na novčanicama. U velikom broju zemalja na svijetu ih ili uopće nema, ili su rijetke. Ali za razliku od hrvatske vlade, ona američka je odlučila poduzeti nešto u vezi toga.

Novčanica od 10 dolara imat će žensko lice

Dužnosnici ministarstva financija SAD-a najavili su da će zamijeniti Alexandera Hamiltona, utemeljitelja američkog financijskog sustava i prvog ministra financija SAD-a, čiji se lik nalazi na novčanici od 10 dolara, sa ženom ili ženama. Tako će se nakon više od stoljeća na jednoj američkoj novčanici naći žena.

Nova novčanica trebala bi se naći u optjecaju 2020. godine, ali na jednom manjem djelu novih novčanica i dalje će se nalaziti Hamiltonov lik, koje je u optjecaju od 1929. godine, i bit će u optjecaju sve dok se novčanice ne istroše.

Najava o novoj američkoj novčanici uvelike podsjeća na odluku Velike Britanije da s trenutne novčanice od 5 funti zamijene lik Elizabeth Fry s likom Winstona Churchilla. No, kako ne bi došlo do manjka ženskih likova na funtama, Engleska narodna banka odlučila je na novčanicu od 10 funti staviti lik Jane Austin, poznate engleske književnice, koja će svoje mjesto na novčanici dijeliti s Elizabetom II.

Novčanica_od_10_dolara_Jane_Austen

Koja će se žena ili žene nalaziti na novoj američkoj novčanici – još se ne zna. Ministarstvo financija odlučilo je pitati američki narod koji lik žene žele vidjeti na novoj novčanici, a stanovnici SAD-a mogu svoje prijedloge iznijeti putem društvenih mreža i hashtaga #TheNew10 ili putem web stranice koju je pokrenulo ministarstvo.

“Američka valuta je način na koji naša nacija govori o tome tko smo i za što se zalažemo. Naš papirnati novac i prikazi velikih američkih vođa i simbola koje pokazuju je oduvijek bio način na koji odajemo počast našoj prošlosti i izražavamo naše vrijednosti”, rekao je Jack Lew, ministar financija.

Mišljenje ljudi će se uzimati u obzir, ali posljednju riječ o kojoj će se ženi raditi ipak ima američki ministar financija Jack Lew, čiju odluku čak ni predsjednik Obama ne može promijeniti.

„To je biti moja odluka. Naravno da se često konzultiram o različitim temama s predsjednikom, ali ovo je moja odluka“, izjavio je Lew.

Dizajn nove novčanice neće puno odudarati od sadašnjeg, a jedino zakonsko ograničenje kod mijenjanja novčanica je da osoba koja će se nalaziti na njima ne smije biti živa, a novčanica od 1 dolara je rezervirana za Georgea Washingtona, prvog američkog predsjednika.

Zadnja žena koja se nalazila na američkom novcu bila je Martha Washington, supruga prvog američkog predsjednika, čiji je lik bio u cirkulaciji od 1891-1896. godine.

Foto: CNBC, BoE

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...