3 stvari koje trebate znati ako želite privući nove klijente

Bez obzira pokrećete li tek posao je već uhodan, tekst koji slijedi je dobar podsjetnik na to kako se kupci ponašaju i zašto kupuju određene proizvode. Kupovina proizvoda koji nam nisu prijeko potrebni za život je u najvećoj mjeri iracionalna. Zašto uz proizvod kao bonus dobijemo i osjećaj sreće, zašto tražimo savjete drugih i čemu služe različiti popusti i darivanja, pročitajte u nastavku teksta.

Proizvod nije najvažniji okidač za kupnju

Ne piju svi ljudi kavu zato što su ovisnici o kofeinu. Piju je kako bi se družili s prijateljima, kako bi se zabavili, iskoristili slobodne trenutke ili se uklopili u društvo…  Još jedan dobar primjer je čest shopping. Koliko žena baš treba još jednu novu haljinu? Rijetke. No, većina se želi osjećati ljepše, sređeno, važno, samopouzadnije, ženstveno, sofisticiranije…

Zato odlazimo u shopping i kupujemo novu haljinu iako ih u ormaru imamo sasvim dovoljno. Ispod konzumacije određenog proizvoda uvijek se krije neka dublja motivacija od puke potrebe za tim proizvodom. Osim ako ne prodajete neku namirnicu prijeko potrebnu za život, nikad ne prodajete samo proizvod. Uz njega dolaze utjeha, osjećaj sreće i zadovoljstva, zabava…  Imajte to na umu i razmišljajte u tom smjeru prilikom postavljanja vašeg proizvoda na tržište.

klijenti

Dobar savjet zlata vrijedi

Većina nas ne želi samostalno donositi velike odluke. Neki ne žele samostalno donositi ni one znatno manje ozbiljne.  Volimo čuti savjet, tuđe mišljenje, dobru preporuku… Klijenti vrlo rijetko dolaze s točno definiranim željama o bilo čemu. Ako imaju točno definirane želje, to je zato što:

1. Već imaju iskustva s tim proizvodom

2. Im je već netko preporučio taj proizvod

Ako to nije slučaj, onda će vas vrlo vjerojatno tražiti vaše mišljenje.  Zašto klijenti traže takve savjete? Zato što je to vaša domena, područje o kojem znate sve. Na dnevnoj bazi susrećete se s mnogim klijentima i  znate koja su njihova najčešća pitanja, zahtjevi, problemi.  Vi ste, dakle, prava osoba za rješavanje svih dilema klijenata. Čak i ako vam se njihova pitanja učine banalna, spremno i strpljivo odgovorite na sve. Osim što ćete biti od velike pomoći, vrlo vjerojatno ćete dobiti i stalnog klijenta.

novi klijenti

Popusti i darivanje

Svi volimo popuste i besplatne stvari. Besplatne uzorke, besplatno isprobavanje novog pića u omiljenom kafiću. Nagradni natječaj na Facebooku.  Poklon uz kupljenu stvar. Besplatnu dostavu. Popuste vjernim klijentima. Popuste kada nije sezona popusta. Iskoristite to i u vašem poslovanju. Različite pogodnosti aktivno uključuju klijente u gradnju vašeg brenda. Darujete li im nešto, mnogo je veća vjerojatnost da će se vratiti i kupiti neku drugu stvar/uslugu od vas ili je kupiti za nekoga kao poklon.

Veća je vjerojatnost da će vas spomenuti u svojim pričama prijateljima i tako širiti dobar glas. Što je za vaš posao bolje od besplatne reklame? Malo toga. Kada drugi pričaju o vama, to je mnogo efektnije nego da potrošite mnogo novca na reklame u kojima hvalite sami sebe. Iskustvo iz prve ruke ima mnogo bolji učinak na druge nego oglas koji im iskače kada to najmanje očekuju.

Foto: Pexels/Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -