Poznata novinarka zamijenila televizijsku karijeru startup svijetom

Nakon uspješne karijere na HRT-u i Al Jazeera Balkans, poznata novinarka i urednica otisnula se u svijet startup-a i uskoro s timom Aspida, koji razvija besplatnu aplikaciju TVizzy, odlazi u SAD u poslovni proboj.

U vrlo jakoj konkurenciji više od 1000 startupova iz cijele Europe, startup TVizzy, u kojem je poznata TV novinarka i urednica Lamija Alečković partnerica i voditeljica komunikacija, izabran je od strane ABC akceleratora za odlazak u američku oazu razvoja startup projekata – Silicijsku dolinu.

Ova velika zaljubljenica u nove tehnologije i društvene mreže nigdje se ne odvaja od njih. Godinama je zamišljala drugačiji spoj mobilnih komunikacija i televizije, što joj se napokon ostvarilo nakon što je napustila uredničke TV vode i karijeru nastavila na nesigurnim start-up valovima.

Lamija Alečković

Zaokret u poslovnoj karijeri

„Televizija je moja prva i velika ljubav i od te zaraze se teško možete izliječiti, no tražila sam novi izazov. Nakon HRT-a, otišla sam u potpuno drugačiji poslovni svijet i željela sam da u njemu televizija bude zastupljena. To sam uspjela sa sjajnim timom s kojim je osmišljen Tvizzy koji na inovativan način spaja moderne mobilne tehnologije i televiziju. Sada radimo na razvoju novog digitalnog kanala za emitiranje i stvaramo televiziju novog doba. Iznimno sam uzbuđena što iz Hrvatske kreće inovacija koja pobuđuje zanimanje distributera videa iz područja newsa i sporta u svijetu.”, rekla je Lamija Alečković.

Besplatna aplikacija Tvizzy korisnicima omogućava da na mobilnom telefonu primaju video obavijesti o važnim trenucima, vijestima ili sportskim događajima u stvarnom vremenu. Takve obavijesti mogu se vidjeti čak i na zaključanom ekranu mobitela, bez otvaranja aplikacije ili odlaska na internetske portale, već samo putem push notifikacija, što drastično ubrzava prenošenje informacije. Trenutno u suradnji s HT-om emitiraju najzanimljivije trenutke Hrvatski Telekom Prve lige u nogometu. Upravo takva inovativna digitalna medijska rješenja jako su tražena na tržištu SAD-a kamo odlaze za desetak dana.

„Ovo je ogroman uspjeh za nas. S TVizzyjem doslovno živimo američki san. Ovoga ljeta išla sam na rutinski sastanak u ljubljanski ABC startup akcelerator. Ispred zgrade gdje je bio zakazan sastanak prvo me oprao jak pljusak, a novi šok je tek uslijedio jer su mi rekli da se za 10 minuta očekuje da pitcham Tvizzy. Prizor je bio maestralan – ja pokisla kao miš, bez pripreme za pitchiranje stojim ispred 8 top znalaca iz start up svijeta koji očekuju vrhunsku prezentaciju. Onda sam sama sebi rekla – možeš ti to, ovo su kao još jedne izvanredne vijesti kada nemaš pojma što te očekuje u TV javljanju uživo, a moraš to rutinski obaviti. Izvadila sam mobitel, spojila ga na projektor i odradila predstavljanje. Stres je bio ravan onome kada krene breaking news! ” prepričava Lamija Alečković.

Mjesec dana kasnije slovenski ABC akcelerator nagradio ih odlaskom u Silicijsku dolinu. Ondje će im i u pravom smislu riječi dati akceleraciju odnosno ubrzati šanse za ulaz na američko tržište. Uz Lamiju, u SAD-u će TVizzy predstavljati direktor i osnivač Aspide Marin Erceg i Ariton Zanev, direktor tehnologije.

Marin Erceg

Foto: Vedran Tolić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više