Novogodišnje tradicije diljem svijeta – sirova jaja i crveno rublje

Došlo je i to vrijeme – 2022. je na izmaku i sve je spremno za 2023. U Hrvatskoj slavimo više od same nove godine. Ulazimo u schengenski prostor i opraštamo se od naše drage kune, svatko na svoj način. Neki će tradicionalno otići na trg i uživati u fritulama, drugi će proslaviti u uskom krugu dragih ljudi, a neki će pogledati film i otići ‘u krpe.’ Što god da odlučili, vaš je izbor validan. A što se radi u drugim zemljama? Iako su neke novogodišnje tradicije možda i zastarjele, uvijek je zanimljivo naučiti nešto novo o manje nam poznatim kulturama. Kako u drugim zemljama brinu da sretna nova godina doista bude sretna?

Dobra hrana za dobru godinu

Očekivano, novogodišnje tradicije naveliko su vezane uz hranu! Među zanimljivijima svakako je ona iz El Salvadora. Minutu prije nego što otkuca ponoć, jaje je potrebno istresti u čašu vode. Točno u ponoć, sudionici pregledavaju žumanjak, a prema izgledu žumanjka određuju kakva će im biti godina.

Nešto slasnija tradicija dolazi iz Španjolske gdje je običaj u ponoć pojesti 12 bobica grožđa, jednu po jednu, za svaki mjesec u godini. Slatke bobice grožđa predstavljaju dobre, a kisele loše mjesece.

Njemci pak vole izvoditi praktične šale na svojim prijateljima! Ukusne krafne, koje inače pune marmeladom, vole napuniti – senfom. Tko će se zasladiti, a koga će zadesiti gorka krafna?

Šveđani i Norvežani vole jesti puding od riže. U pripremljeni puding stavljaju tek jedan badem, a onaj tko ga nađe u svojoj šalici može se veseliti uspješnoj godini.


Pročitajte više: Ovo su najljepše svečane haljine za Novu godinu


Odijelo (ne) čini godinu

U mnogim kulturama postoji vjerovanje da odjeća koju nosimo određuje ton nadolazeće godine.

Tako u zemljama Južne Amerike mnogi vjeruju kako će im crveno donje rublje donijeti ljubav, zeleno sreću, a žuto novac. Slično, neki Talijani vjeruju kako će crveno donje rublje donijeti plodnost, te ga rado nose ako žele proširiti obitelj. Talijani također vole nositi novu odjeću za novogodišnje slavlje, što je običaj i u dalekom Vijetnamu. Nova godina donosi nešto novo – prikladno je stoga i obući nešto novo.

Japanci će za novu godinu rado nositi tradicionalnu odjeću i posjetiti hram u kojemu će se pomoliti za sreću i blagostanje u nadolazećoj godini.

Filipinci pak jako vole – točkice. Krug simbolizira novac, a točkasta odjeća, okrugla hrana i novčići u džepovima prizivaju bogatstvo u sljedećoj godini, piše Green Global Travel.


Pročitajte više: Novogodišnja sarma za sreću u Novoj godini i ostale srećonoše


Svi kao jedno – gdje god bili

Kao što se u Hrvatskoj volimo okupiti na gradskim trgovima, Amerikanci se vole okupiti na njujorškom Times Squareu. Tisuće njih svake će godine proputovati i na drugi kraj zemlje kako bi gledali novogodišnju kuglu kako se spušta dok sat odbrojava do ponoći. Ovo je jedna od najpoznatijih novogodišnjih tradicija u svijetu, a započela je kao zamjena za zabranjeni vatromet.

U Nizozemskoj je običaj okupiti se u Amsterdamu na jednom od najvećih svjetskih novogodišnjih proslava. U ponoć se jedu oliebollen (masne kuglice) za sreću, a doček nudi mnogo manjih zabava na ulicama, vatromet i šatore u kojima pivo teče u potocima. Ove su zabave poznate kao vrlo raskalašene.

Australci se vole okupiti u Sydneyju, točnije – u luci Port Jackson. Kako je u Australiji u to doba ljeto, nema smrzavanja na slavlju koje počinje već u 18:00. Vatromet za cijelu obitelj kreće u 21:00, a u ponoć kreće glavna atrakcija – lučka parada svjetla.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -