Obiteljske tvrtke ključ razvoja gospodarstva, a nemamo niti njihov registar

U Golf Clubu Riverside Garden u Zagrebu održana je najveća konferencija o obiteljskom poduzetništvu. Konferencija “Obiteljske tvrtke kao pokretači hrvatskog gospodarstva”, u organizaciji udruge Glas poduzetnika, okupila je oko 150 mikro, malih, srednjih i velikih poduzetnika, ali i stručnjaka. Cilj je bio utvrditi položaj obiteljskog poduzetništva u Hrvatskoj i razgovarati o problemima s kojima se vlasnici i nasljednici susreću.

Ako znamo da se u obiteljskim tvrtkama u Hrvatskoj zapošljava više od 60% ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru, pitamo se zašto ne postoji institucija koja će sustavno pratiti rast tih tvrtki i osigurati podršku onda kada je potrebna? Kome se vlasnici obiteljskih tvrtki mogu obratiti za pomoć kada dođe vrijeme da se upravljanje prepusti idućoj generaciji? Nažalost bez adekvatne institucionalne podrške teško je osigurati strukturirani i glatki prijelaz bez negativnih utjecaja na poslovanje, ali i na obiteljske odnose.

Oformljen Odbor za obiteljsko poduzetništvo

Budući da se u Hrvatskoj oskudno i posve nedovoljno pridaje pažnje ovoj temi, da HGK, HOK, ali niti HUP nikada u zadnja tri desetljeća nisu niti pokrenuli navedena pitanja vezana uz obiteljske tvrtke, UGP je oformio Odbor za obiteljsko poduzetništvo na čelu s Dankom Bačelićem, vlasnikom trgovina Bačelić, s ciljem podizanja svijesti o gospodarskoj važnosti obiteljskih tvrtki za RH, ali i poticanja na promjenu njihova položaja u društvu.

Konferencija je otvorena predavanjima o specifičnostima obiteljskih tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi, nakon čega je uslijedila panel rasprava Snaga i uloga obiteljskih tvrtki u Europi. Pitanjima kako riješiti konflikte unutar obiteljske tvrtke na konstruktivan način i kako postići balans između obiteljskih odnosa i poslovnih interesa bavila se panel rasprava Izazovi unutar obiteljskih tvrtki. Razgovaralo se i o specifičnim izazovima u područjima komunikacije, upravljanja i nasljeđivanja na panelu Transfer generacija.

Na pitanje koje karakteristike čine obiteljsku tvrtku poželjnim poslovnim partnerom odgovaralo se u raspravi Obiteljske tvrtke kao stabilniji partneri za poslovne suradnje. Govorilo se i o temi kako pratiti trendove modernizacije i digitalizacije poslovnih procesa, a pritom na naići na opor starije generacije prema novitetima na panelu Digitalizacija u obiteljskim tvrtkama. Poziv na konferenciju posebno je razveselio i pripadnike kreativne industrije, budući da se poduzetništvo se rijetko spominje kada govorimo o umjetničkim strukama poput glumaca i glazbenika. Svoju priču o poduzetničkom putu na konferenciji podijelili su glumac Jan Kerekeš, osnivač Kerekesh Teatra, kao i članovi benda SoulFingers, Denis i Haris Ahmetašević koji su se istaknuli po svom inovativnom pristupu poduzetništvu u kreativnim industrijama.


Pročitajte više: Maja Brlek Krmić uz dvogodišnje blizanke preuzela i transformirala obiteljski biznis


Poduzetnik mora biti i plemeniti čovjek

Konferencija šalje jasne poruke, a to su da Hrvatska mora jasno i hitno definirati što je to obiteljsko poduzetništvo, te da treba oformiti registar obiteljskih tvrtki kako bismo mogli pratiti statistike i znati s kolikim postotkom obiteljske tvrtke sudjeluju u BDP-u. Ako znamo da ih u Italiji, Njemačkoj i Austriji ima između 80-90%, onda znamo da su obiteljske tvrtke pokretačka snaga jednog gospodarstva te da zaslužuju svu pažnju i podršku državnih institucija.

Završnu i inspirativnu riječ održao je Danko Bačelić, voditelj Odbora za obiteljsko poduzetništvo UGP-a koji je poručio:

“Ako se pitate što bi uspješni obiteljski ljudi i poduzetnici trebali činiti za života, a naročito u zenitu svojih najvećih dosega, evo nekoliko ideja: Prvo – prenijeti svoje bogato znanje i iskustvo na mlade i neiskusne. Drugo – mentorirati mlade ljude pune energije i željne uspjeha da ne čine pogrešne korake poput nas kako bi čim ranije i brže bili uspješni. Treće – učiti mlade da nije samo važno biti uspješan poduzetnik već i plemenita osoba, koristan sebi, obitelji i zajednici – „ostaviti trag“. I četvrto – volontirati i nikada ne prestati doprinositi boljitku zajednice jer kako je Martin Luther King rekao: ‘uvijek je pravo vrijeme da se učini ono što je ispravno'”.

Foto: UGP

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -