Obrazovane žene produljuju životni vijek svojim partnerima

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1,5 milijuna ljudi pokazalo je da je za duži život muškaraca važniji stupanj obrazovanja njihovih supruga od njihova obrazovanja.

Obrazovane žene više preferiraju zdravi način života

Ovim se sugerira da obrazovane žene više preferiraju zdravi način života jer razumiju važnost zdravog načina prehrane i liječničkih tretmana, a time u velikoj mjeri utječu na kvalitetu partnerova života i njegov životni vijek.

Obzirom da žene tradiconalno preuzimaju brigu i odgovornost za kućanstvo, njihovo obrazovanje može utjecati na životni stil cjelokupne obitelji. Kao što je navedeno, obrazovanija žena će veću pozornost  posvetiti prehrambenim navikama svoje obitelji i kreirati ih prema zdravim načelim.

Dakle, one puno lakše shvaćaju savjete koji se tiču zdravog načina života, prehrane, tjelovježbe, liječničkih savjeta i slično, pa tako u znatnoj mjeri utječu na partnerovo zdravlje i život.

Istraživači sa švedskog Sveučilišta u Stockholmu koristili su podatke 1,5 milijuna zaposlenih osoba od 30 do 59 godina. Istraživanje su započeli 1990. godine, a sljedećih trinaest godina pratili su podatke o uzrocima smrtnosti osoba, uključujući one uzroke koji su se odnosili na karcinom i kardiovaskularne bolesti.

Rezultati ovog  istraživanje objavljeni su u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, a ono što se pokazalo kao glavni uvjet duljeg životnog vijeka bračnih partnera su stupanj ženinog obrazovanja i visina muškarčevih primanja.

Također su utvrdili da visina muškarčevih primanja utječe na stopu smrtnosti oba partnera, a razlog tomu je što su muškarčeva primanja još uvijek ona koja su najviša u jednom kućanstvu.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...