Kako odabrati pravog zaposlenika

Kad god je na tržištu rada velika konkurencija, poslodavci se susreću s problemom – kako odabrati pravog zaposlenika. Kako među stotinama ili tisućama prijava za neko radno mjesto odabrati osobu koja neće otići za nekoliko tjedana i koja će se lako uklopiti u već postojeće radno okruženje.

Neki se poslodavci oslanjaju na pomoć vanjskih agencija za zapošljavanje, drugi koriste različite testove, dok se treći ipak oslanjaju na svoje instinkte i procjene.

Međutim, ni to nije garancija da će osoba biti zadovoljna u toj tvrtki niti da će tvrtka kao cjelina biti zadovoljna poslom koji ta osoba obavlja.

Veliku odgovornost ima osoba koja odlučuje o zapošljavanju

Kristina Ercegović, direktorica tvrtke Zaokret, smatra kako je velika odgovornost upravo na osobi koja bira odnosno donosi odluku o zapošljavanju neke osobe.

„Prvo trebamo krenuti od sebe. Moramo znati da je HR (ljudski potencijali) jednako PR (odnosi s javnošću). Zašto bi netko kvalitetan radio kod nas? Danas je prava konkurencija u borbi za kvalitetnim kadrovima“, ističe Kristina i dodaje kako je važno da se osoba koju odaberemo uklapa u tim, da dijeli iste vrijednosti i misiju.

No, osim privlačenja novih zaposlenika, važno je voditi računa i kako zadržati dobre i motivirane radnike.

„Ono što mi je uvijek pomoglo su dva pitanja – zašto mi (zašto želite raditi za nas) i zašto vi (zašto da odaberem vas, a ne nekog drugog). Stav je ono što tražim kod ljudi, stav ‘mogu’, ‘hoću’, ‘naći ću način’ umjesto ‘nemoguće’, ‘ne znam’ i ‘neću’“, ističe Kristina i dodaje kako je često bitnije da je netko snalažljiv i fleksibilan jer će se on uvijek uspjeti snaći.

S druge strane, smatra naša sugovornica, dio odgovornosti leži i na poslodavcima koji zaposlenicima moraju omogućiti da se iskažu, dati im da rade, da pokažu što mogu, ali i da znaju što se od njih očekuje.

„Sami smo krivi ako na radno mjesto agenta za nekretnine zaposlimo nekog tko ne vozi auto, zar ne?“, zorno pojašnjava Kristina.

A da bi poslodavci mogli odabrati dobrog zaposlenika, moraju krenuti od sebe i raščistiti sami sa sobom što im zapravo treba.

„Prvo bih napisala drugačiji oglas, onda ne bih čitala CV-je nego samo motivacijska pisma. Nakon toga bih odradila skupni intervju da mogu usporediti kandidate i tek onda individualni. Pitala bih par situacijskih pitanja u kojima bi vidjela kako su se snašli, da otkrijem taj stav. Konačno, odluku donosim na temelju intuicije. I ne brinem se oko pogrešaka, one su neminovne“, ističe na kraju Kristina Ercegović.

5 kriterija kod zapošljavanja

Ni poznatoj američko poduzetnici Barbari Corcoran nije ništa lakše pronaći kvalitetne zaposlenike. No, kako je sama istaknula u blogu za American Express , bez obzira za koje mjesto traži pravu osobu,uvijek ima pet kriterija od kojih ne odustaje.

Zapošljava samo sretne ljude, koji vole sebe jer oni stvaraju sretne tvrtke, a u poslovnom svijetu sretne tvrtke lakše uspijevaju.

Drugi joj je kriterij da osoba ima mnogo energije. Jer, sve uspješne osobe na svijetu pršte od energije, ona ih pokreće, omogućava im da rade brže i ispunjavaju svoje obaveze.

Naravno, jedan od uvjeta je i pamet. Baš kao i Kristina Ercegović i Barbara Corcoran traži ljude koji su praktično pametni, koji se snalaze u nepoznatim situacijama i koji znaju riješiti problem.

Traži i dobre komunikatore, jer je jedan od glavnih razloga za neuspjeh u poslovnom svijetu nedostatak dobre komunikacije među ljudima.

I, na kraju, traži ljude koji žele i vole pomagati drugima. Uspjeh je gotovo uvijek rezultat zajedničkog rada. Bez zajedničkog rada stvaraju se suparništva koja mogu samo usporiti provođenje bilo kakvih odluka i rješavanje problema.

„Naučila sam neke trikove u procesu intervjuiranja tijekom godina koji mi pomažu da eliminiram potencijalne problematične osobe. Nekoliko znakova na koje obraćam pozornost, a koji bi mogli značiti probleme. Poput: neuredna torba znači neuredan um, a neuredna odjeća znači da osobu nije briga. Osobe koje se ne smiju ne vole druge ljude, a ako vas ne gledaju u oči nemaju dovoljno samopouzdanja. Popis je podulji, ali shvatili ste što mislim. Ako obratite pozornost na vizualne znakove i prve dojmove, bit ćete bolji poslodavac“, savjetuje Barbara Corcoran.

Imate li vi kakve trikove ili savjete za odabir „pravih“ zaposlenika?  Oslanjate li se na vlastite instinkte i dojmove ili više vjerujete životopisu i motivacijskom pismu?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...