Kako odabrati ime za startup koje će privući investitore?

Ako ste odlučili okušati se u poduzetništvu i pritom osnovati startup, jedna od najvažnijih stvari koje morate učiniti jest ne samo izrada dobrog poslovnog plana i plasiranja proizvoda ili usluga koji nudite na tržište, nego i odabir imena startupa.

Koliko je važno biranje imena, potvrđuju ne samo brojni primjeri lako pamtljivih imena uspješnih startupa poput Ubera, Xiaomija ili Snapchata, nego i najnovije istraživanje objavljeno u akademskom glasilu Venture Capital koje je provelo Sveučilište Stony Brook iz New Yorka.

Ime za privlačenje investitora

Spomenuto istraživanje pokazalo je da je ime startupa od krucijalne važnosti pri privlačenju investitora u početnoj fazi poslovanja. Lako pamtljiva i lako izgovorljiva imena poput već spomenutog Ubera ili Lyfta privlače više investitora bilo da je riječ o crowfund kampanjama, investitorima anđelima ili pak poduzetnicima s već popriličnim iskustvom. Originalno ime daje do znanja da su oni koji stoje iza njega ne samo kreativni, nego i da su dobro promislili o svome planu, a to investitorima ulijeva povjerenje.

Nasuprot tome, komplicirana, teško izgovorljiva imena koja nisu dobro promisljena odaju dojam nepoznatog okruženja i novosti koja je potencijalnim investitorima strana, tvrdi spomenuta studija.

Jesu li Vam poznata imena kao što su Xobni, Oooooc ili Bawte? Da, tako smo i mislili. Riječ je o startupima, čije je poslovanje završilo i prije nego što je uistinu započelo. Svi oni nisu trajali ni godinu dana. Ako pogledate njihova imena, primijetit ćete da ne asociraju na nikakav proizvod ili uslugu. Oooooc je posebno zbunjujući jer ne samo da ne otkriva o čemu je riječ, nego je i za klijente i na investitore dodatni napor pamtiti koliko slova “o” ima u njemu. Nastojte izbjeći takva imena u svojoj praksi.

Zašto je ime važno?

Ne samo da će vam jedinstveno i lako pamtljivo ime pomoći u privlačenju investitora, nego će vam biti od velike pomoći i u kasnijoj fazi poslovanja. No, kako ga odabrati i čime se pritom voditi?

O toj temi savjete smo potražili od Maje Puškarić, vlasnice D Point Kreativne agencije i Helene Bukovac, dizajnerice u tvrtki eMondo Design.

“Ime je ono što nas predstavlja, a najbolje ime je ono koje će netko lako zapamtiti. Bilo to asocijacijom ili jednostavnošću. Treba imati na umu ciljanu publiku i klijentelu tvrtke, te birati ime koje će privući i šarmirati upravo tu publiku. Ako previše kompliciramo s imenom, stvaramo nove riječi ili pokušavamo prenamijeniti već postojeće riječi, postoji mogućnost da se stvori ozračje nepovjerljivosti prema brendu”, pojašnjava nam Helena.

S time se slaže i Maja Puškarić koja potvrđuje rezultate spomenutog istraživanja. Prema njezinim riječima, upravo će ime utjecati na to hoće li se potencijalni investitor zainteresirati za naš projekt i tvrtku ili ne.

Pristupi odabiru imena

Stručnjaci iz eMondo Designa svojim klijentima uvijek pristupaju na nekoliko načina, a sve ovisi o tome želi li se oglašavati sam brend ili njihov proizvod.

Kako nam pojašnjava Helena, moguće je imati tvrtku “Aurora d.o.o.” koja proizvodi pametan zvučnik pod nazivom “YouRang” – odnosno da samo ime tvrtke nema veze s onim što u stvarnosti prezentiraju kao svoj proizvod. U takvom pristupu ime tvrtke nije ono što se oglašava, nego sam proizvod. U drugom slučaju, kada startup započinje, može se imenovati direktno po onome što proizvode i žele povezati sa sobom. Primjer takvog imenovanja  bio bi startup koji proizvodi pametne srebrne loptice koje su senzori – postavite lopticu u svoj dom i odaberete personalizirane postavke, a loptica u suradnji s pametnim sustavom kuće regulira temperaturu, osvjetljenje itd. Takva tvrtka bi se mogla zvati “Silver Smartball”

Maja Puškarić savjetuje i da si svatko postavi nekoliko pitanja, ovisno o tome kojim smjerom želi krenuti i kako planira komunicirati s tržištem. Hoće li to biti način na koji i konkurencija komunicira sa svojim investitorima ili pak potpuno različit koji sa sobom nosi vellik rizik, ali i velike mogućnosti za uspjeh.

“Kada odabiremo ime, treba se zapitati nekoliko važnih stvari. Prije svega, tko sam ja i tko je moja kompanija? Tko je moja ciljana skupina? Što su misija i vizija moje kompanije? Kakva imena ima moja konkurencija i kakva je njihova percepcija kod klijenata? Želim li ići istim putem ili biti potpuno drugačiji? Želim li u ime integrirati svoj core proizvod/uslugu, da potencijalni klijenti odmah „na prvu“ znaju o čemu se radi ili želim neko neutralno ime da zaintrigiram publiku?”  pojašnjava nam Maja.

Širenje asortimana izvan inicijalne ideje

Kada smo privukli klijente i investitore te već neko vrijeme vrlo dobro poslujemo, a potom odlučujemo proširiti svoj asortiman koji pak izlazi iz okvira našeg imena u slučaju da smo ga vezali uz proizvod, takva situacija također ima rješenje.

Pritom sam pravni naziv kompanije nije toliko važan koliko brand koji stvarate. Kao primjer možemo navesti fiktivnu tvrtku Pametna klupa d.o.o. koja se inicijalno odlučila za brend Pametna klupa, a kasnije odlučila proširiti svoj asortiman pametnim satovima. Ako se ona već etablirala na tržištu i njezin je brand prepoznat kao onaj koji ulijeva povjerenje i kvalitetan je, Maja savjetuje brandiranje Pametnih satova kao dijela Pametnih klupa odnosno spajanja dva branda vizualnom komunikacijom.

“Tako ćete se puno lakše probiti na tržište sa satovima jer vas tržište već percipira kao nekoga „tko zna što radi“, imate već poznati brand Pametna klupa i to vam uvelike smanjuje ulaganja u marketing za satove. Naravno, uzmite u obzir različite ciljne skupine. Ako klupe baš i ne prolaze, tržište nije percipiralo i usvojilo vaš brand, imate novu priliku s pametnim satovima. Počnite iznova: novi brand, novi vizual primjeren ciljnoj skupini i nova strategija komunikacije”, govori Maja.

Razmišljajte i o budućnosti

Upravo je spomenuto rebrandiranje nužno želimo li novi početak, ali isto tako je dio normalnog razvoja svakog brenda. Ranije spomenuto istraživanje ističe kako investitorima nije važno ime startupa u kasnijoj fazi razvoja, no važno je kako klijenti percipiraju vašu tvrtku. Čak i ako ovih danas pokrećete svoj startup i ni ne razmišljate o budućnosti, treba imati na umu da je povremeno potrebno osvježiti brend i uskladiti ga s tekovinama vremena.

“Manja estetska osvježenja logotipa, weba i ostalih elemenata vizualne komunikacije s klijentima neophodna su kako bi brend ostao relevantan. Zna se dogoditi da neki proizvod koji postoji već dvadeset godina ima identitet koji je jednako toliko i star. Sam proizvod može biti iznimno kvalitetan, ali neće privući nove klijente jer ne ostavljaju dojam kao da su bitni danas. Važno je zapamtiti da su klijenti ti za koje uopće postoji brend”, zaključuje Helena.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više