8 stvari koje će se promijeniti odlaskom iz korporacije

San mnogih je napuštanje korporativne karijere i pokretanje vlastitog poslovanja. Biti odgovoran prema samom sebi i vlastitom biznisu. No odlazak iz korporacije i nije toliko jednostavan kako se čini. Bez dobre ideje i realizacije to može ostati samo san. Ipak, ako se upustite u takav izazov, neke stvari će se bitno promijeniti.

Za mnoge korporativni posao ne predstavlja dovoljno izazova. No treba li se zadovoljiti sigurnom zonom ako postoji dobra ideja i dovoljna motiviranost? Mnogi se, vodeći time, upuštaju u vlastite. Sami odlazak iz korporacije možda i nije toliko problematičan koliko izazovi koji dolaze s time.

Povezano:

Odlazak iz korporacije

Mnoge stvari će se promijeniti odlaskom iz korporacije. Početničke greške nisu rijetke, no mogu se spriječiti. U nastavku je popis stvari o kojima trebate voditi računa kako biste bili što efikasniji.

Nepotrebni sastanci

U početku, vrlo je teško razlučiti koji su sastanci važni za odraditi uživo, a koji se ipak mogu odraditi putem e-maila ili skype-a. U korporaciji je puno vremena utrošeno upravo na sastancima, organiziranju svakog detalja kao i dobrog prezentiranja. S vremenom se bolje određuje koji se sastanci ne smiju propustiti te oni koji se mogu odraditi i na drugačiji način. Za početak, ispitajte razloge sastanka i tako odredite njihovu važnost.

Kolege daju svrhu

U pokretanju vlastitog biznisa, često ste prepušteni sami sebi. Sami se upuštate u to i sami vodite cijelo poslovanje. U takvim trenucima shvatit ćete koliko su kolege, koji su vam možda išli na živce, zapravo značili. U takvim trenucima shvatite da je život utemeljen na odnosima. Isto vrijedi i za samo poslovanje. Svakodnevna mala ulaganja u odnose s drugima pokazat će se i na poslovanju.

Važnije je ostaviti jak dojam nego impresionirati

U korporativnom svijetu lako je trošiti previše vremena brinući se o tome kako ste se prezentirali na sastanku ili što vaš šef misli o vama. Ali važno je znati da nije bitno ono što ljudi misle o vama. Impresioniranje i ostavljanje dojma dvije su različite stvari, a ostavljanje dojma puno je djelotvornije. Pronađite model kako napraviti nešto za nekoga bez da nužno to dovodi do određene koristi. Jednom će vam se to isplatiti.

Sitnice su zaista sitnice

Koliko puta smo se uhvatili kako nas razdiru sitnice koje su se dogodile kroz dan? U poslovanju sitnicama ne smijete pridavati previše pažnje. Podsjetite se na to više puta kroz dan. Svi griješimo, male stvari neće promijeniti mnogo. Koncentrirajte se na perspektivu i pozitivan stav.

Fleksibilnost vremena veliki je plus

Napuštanje korporativnog života znači puno fleksibilniji raspored. Time ne prestajete biti ništa manje zauzeti, naprotiv, no fleksibilnost radnog vremena nešto je o čemu mnogi sanjaju i smatraju kako bi bili mnogo efikasniji upravo da imaju tu mogućnost. Za mnoge je to motivirajuća stavka od znatno veće plaće.

Prisutnost znači mnogo

Biti izvan vrlo stresnog korporativnog okruženja donosi mnoge benefite. Za početak, doći će do veće opuštenosti koja prije vrlo vjerojatno nije postojala. Time će biti moguće stvaranje veće prisnosti s ljudima u vašoj okolini. Iako i u korporativnom okruženju treba odvojiti posao od privatnog života i time smanjiti stres koji se reflektira na sve oko vas.

Osjećaj izazova i ponovnog rasta

Život je ispunjen mnogim primamljivim parkirnim mjestima, a mnogi se uvuku u jedno, a da toga nisu ni svjesni. Odlaskom iz korporacije kao da se proširuju vidici. Učite nove stvari, uključite se u tečajeve koje ste oduvijek htjeli, a niste imali priliku upustiti se u njih. Ideja izazova i rasta ono je što hrani tijelo i mozak.

Ne zanemarujte svoje zdravlje

Rad u korporaciji može biti sinonim za žrtvu, često mentalne i fizičke vrste. Nemojte to podcjenjivati. Ulaganjem u zdravlje ulažete i u profesionalni život. Zdravlje i rad ne moraju se međusobno isključivati. Štoviše, ako ste nezadovoljni na poslu, vrlo vjerojatno će se to odraziti i na vaše zdravlje. Vrijedi i obrnuto. Gdje god bili, zdravlje nikako ne smije biti na zadnjem mjestu!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -