Odlična vijest za strastvene kavopije – konzumacija kofeina povezana je s dugovječnošću

Iako nas neki stručnjaci uvjeravaju kako je kava štetna, čini se kako umjerena konzumacija kofeina može zapravo biti zdrava.

Naime, kava kao i čaj ima antioksidanski učinak, a osim što konzumacija kave može smanjiti rizik od demencije i ciroze jetre, spriječiti Alzheimerovu bolest, dijabetes ili rak te pomoći u mršavljenju, a sam miris kave smanjiti stres, najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine pokazalo je kako može smanjiti i rizik od upala u staračkoj dobi.

Veća konzumacija kofeina dovodi do smanjenja kroničnih upala

Istraživači sa Sveučilišta Stanford još su jednom dokazali da redovita konzumacija kofeina nije loša. Stotina ispitanika prošla je opsežnu analizu, gdje su istraživačima odgovarali na pitanja o povijesti bolesti u obitelji, ali i davali krv.

Rezultati su pokazali kako su niske razine upala imali oni ispitanici koji su pili nekoliko šalica kave dnevno. I to uglavnom stariji ispitanici. Kofein tako pomaže inhibirati molekulu adenozina, koja blokira put raznim upalama. Zbog toga su ih naveli da naprave dublje istraživanje kako kofein može pomoći kod liječenja kroničnih bolesti.

Naime, kako smatra jedan od istraživača David Furman, više od 90 posto svih nezaraznih bolesti kod starijih osoba povezano je s kroničnom upalom, piše portal Big Think.

konzumacija kofeina

Konzumacija kofeina povezana i s dugovječnošću

Također, ovo istraživanje pokazalo je i korelaciju između konzumacije kofeina i dugovječnosti. Barem su tako pokazala laboratorijska testiranja, naglasio je drugi autor Mark Davis.

Stoga sada možete bez grižnje savjesti uživati u svom jutarnjem ritualu koji vam pomaže da se pripremite za cjelodnevne izazove. No, nemojte pretjerivati jer vas to može dovesti do uznemirenosti ili nesanice.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više