Evo zašto biste vikend trebali provesti u Splitu

Iako ljeto službeno nije počelo, visoke temperature koje su svakim danom u sve većem porastu idealna su prilika za planiranje kraćeg godišnjeg odmora.  Ako ste još uvijek u dilemi gdje ćete ove godine na more, predlažemo da vikend provedete u Splitu – jednom od naših najljepših gradova.

Ovo je jedan od onih gradova iz kojeg se najčešće odlazi na predivne otoke poput Brača, Hvara ili Korčule. No, i Split ima mnoštvo bogatog sadržaja koji može ponuditi. Stoga ne čudi da je svake godine sve posjećeniji, posebice ljeti.

Mnoštvo hotela, predivnih restorana, kafića uz more te bogata ponuda sadržaja odlična je prilika za posjetiti ovaj grad i uživati u svim njegovim ljepotama. Za svakoga ima ponešto,  od onih koji vole duge šetnje do onih koji su zaljubljenici u arhitekturu – spomenika i znamenitosti ne nedostaje.

Inspirativna ljubavna priča

Jedan od zaista posebnih restorana koji svakako trebate posjetiti u Splitu je „Dujkin dvor“. Ono što mu daje dodatnu čar je posebna ljubavna priča koja se veže uz njega.

Roko Ljubica bio je sin konopara koji je od djetinjstva dio ribarskog svijeta. Izrađivao je konope, prao brodove te je pomagao oko ulova. Dujka Bašić zvana Cicela koja je kasnije nazvana Cicibela bila je kći nosača te je kao i Roko živjela u siromaštvu.

Kada su Dujkini roditelji umrli, ostala je i bez krova nad glavom. Tada je Roko pokazao svu svoju ljubav prema njoj. Pronašao je jedan stari ribarski brod koji je postao njihov dom. Sve što je imao Roko je poklonio upravo njoj, pa je tako njoj u čast nazvao i brod – “Dujkin dvor”.

Prepoznatljivost domaćih ali i stranih gostiju

Matejuška je stara ribarska luka koja povezuje staru i novu splitsku rivu, a ujedno krije i predivnu ljubavnu priču. Upravo je restoran “Dujkin dvor” inspiriran ovom pričom. Dujkin dvor je kulturno-turistički projekt koji domaćim i stranim gostima nudi bezbroj mogućnosti.

Vlasnica Jelena dugi niz godina radila je kao prevoditeljica te u putničkoj agenciji. Odlučila se okušati u poduzetničkim vodama te je 2013. osnovala tvrtku s kolegom. Radilo se o restoranu s tjesteninom u zoni Matejuška, a lokacija je bila jedan od glavnih razloga da su gosti u velikoj mjeri tražili ribu, pršut i tradicionalnu hranu. Istražujući povijest 2014. pokrenuli su restoran “Dujkin dvor” te je spletom okolnosti Jelena postala njegov jedini vlasnik. I danas promovira splitsku tradiciju i povijest.

Predah od istraživanja ovog predivnog grada možete iskoristiti za odlazak u Dujkin dvor i uživati u mnogobrojnim specijalitetima koji su u ponudi. Ovo je jedan od prepoznatljivijih restorana u Splitu, a izbor hrane je uistinu velik. Kako to obično biva na Mediteranu, prednjači riba – pripremana na razne načine.

Rashladite se u centru Splita

Duge šetnje i spas od vrućine možete potražiti u otvorenom baru u samom centru Splita, uz hladan svježe cijeđeni sok ili voćnu salatu. Juice bar Kokolo prvi je put otvoren u ljeto 2012. godine. Do današnjeg dana već je postao prepoznatljivi i nedjeljivi dio vizure Voćnog trga. Stalna ponuda domaćim i stranim gostima koji već znaju njegove mijene i da njegovo otvaranje znači početak još jednog, vrućeg ljeta.

U ponudi se mogu pronaći svježe cijeđeni sokovi, smoothie, voćne salate, acai bowls i voćni doručci. Ako ste od onih koji vježbaju i paze na prehranu s ovih barom nećete pogriješiti. Prate se nutricionistički trendovi, tako da imaju i dodatke prehrani kao što su spirulna, kanabis prah, proteniski prah i povrtni smoothie i sokovi.

Smještaj s pogledom na cijeli grad

U Splitu smještaj možete pronaći na adresi Kralja Zvonimira 23 u zgradi koja nosi naziv “Via Porto” što znači prema luci ili rivi. A kako i sam naziv kaže sobe su udaljene samo dvije minute od rive u samom centru Splita. Idealna lokacija u čijoj blizini možete pronaći apsolutno sve najpotrebnije kao što su primjerice market Tommy koji je udaljen 100 m, na istoj udaljenosti su još ljekarna i Bipa. Pazar ili zelena tržnica na udaljenosti su 200-300 m.

Po preporuci vlasnice smještaja ovo su neke od lokacija koje svakako trebate posjetiti. Ako ste sportski tip i želite se pridržavati treninga bez obzira što ste na odmoru, onda je relacija Bačvice – Žnjan idealna za to. Podne iskoristite za kavu na samoj rivi s prekrasnim pogledom na more. Navečer slobodno vrijeme iskoristetite za degustaciju kolača u hotelu Park.

Što posjetiti u Splitu?

Split je grad koji nudi bogat raznovrstan sadržaj. Ako se nađete u ovom gradu Dioklecijanova palača kao antički biser splitske baštine jedna je od glavnih znamenitosti koju svakako trebate posjetiti.

Za one avanturističkog duha i željne istraživanja splitske ulice i šetnja kroz Veli Varoš neizostavan je dio u kojem ćete u potpunosti uživati. Četvrt splitskih težaka i ribara, ljudi koji su, doslovno, svojim rukama stvarali ovaj grad – mjesto gdje se odvijao život, predgrađe antičke palače u kojoj su s vremenom živjeli plemići.

U isto vrijeme se na rubu antičkog grada odvijao život. Prvo javno kupalište, magazini grozda, uske uličice koje su svakodnevni život gradile u zajednicu. Fontane s izvorom pitke vode, bile su glavno središte društvenog života. Rodna kuća Emanuela Vidovića, Sveti križ, Sveti Mikula i Sveti Luka samo su neke od srednjovjekovnh znamenitosti koje svojom ljepotom ostavljaju bez daha. Splitske bratovštine i ulice koje vode direkt u Marjan. Također u Varošu se nalazi i najmanja splitska ulica s 3 Anagrafska broja, a nekoć je imala puno više.

Šetajući do crkve Svetog Frane, splitskog Panteona, u kojem je i grob Marka Marulića – doći ćete do drugog gradskog Varoša – gdje započinje i zlatna kadena grada koja se proteže sve do Lučca. Život ribara, težaka i njihovih obitelji odvijao se na moru i u splitskom polju pa sve do noćnog života po varoškim konobama.

Split je uistinu od onih gradova u kojima ćete u potpunosti uživati i odmoriti se. Uz brojne sadržaje koje nudi ovo su samo neki dragulji, ovog predivnog i neiscrpnog grada. Svakako ga posjetite i javite nam dojmove!

Sve WiA članice ostvaruju popust na smještaj u sobama Via Porto te u restoranu Dujkin dvor i Juice baru Kokolo. Uživajte!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...