Održan Noćni marš na Dan žena s važnom porukom: “Vrijeme je otpora”

Povodom Međunarodnog dana žena u Zagrebu se drugu godinu zaredom održao prosvjedni marš.

Noćni marš 8. mart organizirao je feministički kolektiv fAKTIV,a prema pisanju N1, okupilo se više od tisuću ljudi.

Prosvjed kojim se htjelo upozoriti na ograničavanje prava žena, ali i pravo na legalan i dostupan pobačaj, započeo je na Trgu žrtava fašizma, a završio na Zrinjevcu. Također, prosvjednici su tražili da pobačaj bude i besplatan.

„Sad je vrijeme otpora“

Edukacija žena o pobačaju samo otvara vrata klerikarnim strujama u javne bolnice, a to su pokazali i primjeri u drugim zemljama, rekla je Jelena Tešija iz kolektiva fAKTIV. Smatra i kako su krivci za ovakvu situaciju Vlada i Katolička crkva. I zato je u ime svih prosvjednika zatražila ostavku ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, kao i njegovog savjetnika Ladislava Ilčića.

Na prosvjedu su viđeni i neki političari – predsjednik SDP-a Davor Bernardić, te SDP-ovci Ranko Ostojić, Arsen Bauk i Joško Klisović, bivši predsjednik Ivo Josipović, kao i kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek.

Sudionici marša nosili su transparente s natpisima “Sad je vrijeme otpora”, „Opus dej go avej“, „Protiv 40 dana maltretiranja“  i pritom skandirale „U boj, u boj, za jajnik svoj!“


Pročitajte više: Velikanke – znane i neznane: na sam Dan žena u NSK otvorena izložba koja slavi žene


fAKTIV za prava žena

fAKTIV je feministički kolektiv koji se zalaže za radnička i socijalna prava žena, a protivi se rodno uvjetovanom nasilju prema ženama. Osnovan je kako bi se suprostavile sveprisutnoj socijalnoj i ekonomskoj nejednakosti, seksizmu, homofobiji društva te cenzuri i ukidanju slobode govora i izražavanja.

Osim u Zagrebu, i u Splitu je na Dan žena bio održan jednosatni marš “Žene Splita za sve žene svita” koji je organizirala Udruga Domine, a kojim se također htjelo upozoriti na smanjivanje i ukidanje prava žena. U prosvjedu je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -