Održivi poklon za Valentinovo – Ovo su preporuke stručnjakinje za održivost

Ruku na srce, Valentinovo je vrlo komercijalizirano. Taj jedan dan tu je da promovira kupnju proizvoda koji niti nama niti našim polovicama – ne trebaju. Stoga, ako želite da danas romantika bude održiva, ne tražite dalje. Stručnjakinja za održivost i osnivačica Ditch Plastic Croatia Tihana Veljačić na svojem je LinkedIn profilu podijelila simpatične i romantične ideje za održivo Valentinovo.

Društvo je najodrživiji poklon

Bilo da ste u vezi ili da niste, ovaj dan se slavi ljubav. Ljubav nije samo ona prema partneru, već i obitelji i prijateljima. Provedite dan u društvu ljudi koje volite.

Izleti u prirodu nešto su što Veljačić jako voli. S partnerom, roditeljima, djecom, prijateljima – nevažno. Lijep je dan, toplo je i sunčano – iskoristite ga u ugodnom društvu.

Zajednički ručak ili večera koju ćete pripremiti kod kuće također je divna ideja. Ima li što ljepše od muvanja po kuhinji s voljenom osobom? Dajte kreativnosti na volju! A ako vam se ne kuha, nema veze. Posjetite restoran i fino se najedite.


Pročitajte više: Romantični filmovi – slavite ljubav uz ove filmske klasike


Ipak više volite tradicionalne poklone?

“Ako želite pokloniti biljku, neka bude u tegli ili se odlučite za održivi buket od lokalno uzgojenog cvijeća,” savjetuje Veljačić. “Za uzgoj rezanog cvijeća često trebaju velike količine vode i pesticida, uvoze se čak i s dugih kontinenata što znači da imaju ogroman CO2 otisak, a najčešće su zamotani u jednokratnu nereciklabilnu plastičnu ambalažu.”

Slično je i s čokoladom. Ako je ona vaš najdraži poklon, pazite da ima certificate FairTrade ili Rainforest Alliance ili oboje. Da, takve će čokolade biti nešto skuplje, ali ovi su certifikati garancija da za proizvodnju kakaa nije bio deforestacije prašume, kao i da su radnici pošteno plaćeni za svoj rad.

No, nemojte da ovi pokloni budu jedini pokloni. Vratimo se na prethodno poglavlje – društvo. Poklonite sebe, svoj zagrljaj, svoj osmijeh. Vrijedi više od bilo koje čokolade.

Foto: Canva / Tihana Veljačić, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -