Bez radnog vremena i uz puno odricanja – odvjetnica i majka Kristina Bajsić Bogović u pravu pronašla svoju strast koju danas kroz edukacije prenosi na mlade

Zašto je kroz dugogodišnju odvjetničku praksu otkrila da pravo i pravda nisu ista stvar te kako balansirati duge radne sate s podizanjem obitelji ispričala nam je odvjetnica Kristina Bajsić Bogović iz Varaždina!

Od prvog dana

Kristina je još za srednjoškolskih dana bila aktivna na području zaštite ljudskih prava, a otkada je počela raditi, poneke mladenačke iluzije rasprsnule su se u dodiru s realnosti.

„Nekako sam oduvijek u sličnim temama. Upravo na temu zabrane diskriminacija pisala sam i svoj diplomski rad, a onda kada sam počela raditi ovaj posao, ta utopija brzo je nestala. Kada sam upisivala fakultet, htjela sam pronaći pravdu, a ona se teško može naći u sudskom postupku jer svaka stranka ima drugasčiju percepciju iste. Mi kao odvjetnici primjenjujemo pravo na svaku određenu, konkretnu, situaciju. Međutim, nikada ne bih željela ništa drugo raditi, to je ono u čemu se pronalazim.“

A pronašla se na prvom poslu koji je dobila i tamo – ostala.

„Svoj sam cijeli radni vijek provela u odvjetništvu. Zaposlila sam se u odvjetničkom uredu u kojem sam postala partner, a nastavno osnivač društva i član uprave.“

Koncem protekle godine došlo je do statusne promjene odvjetničkog ureda te je osnovano Odvjetničko društvo Horvat & Zebec & Bajsić Bogović. U Odvjetničkom društvu pružaju se usluge u svim granama prava, ali ipak najviše građanskim i radnim.

„Odvjetničke usluge pružaju se u građanskom pravu u najširem smislu riječi, radnim, trgovačkim i naravno ovršnim predmetima, budući da je na kraju okončanog spora često nužno poduzeti i pravne radnje kako bi stranka u konačnici i naplatila svoje potraživanje. Jedan od najvećih problema za poduzetnike upravo jest naplatiti svoje potraživanje, odnosno istima je potrebno da svoje vrijeme koriste na razradu poslovnih strategija i širenje poslovanja, a ne na sudske postupke i „borbu“ za naplatu odrađenih poslova i pruženih usluga.Tako poduzetnicima u prilog ne ide niti trenutna ekonomska situacija.“

Evo kako pokušavaju pomoći.

„Već prije samog sklapanja poslova stranke pokušavamo educirati i pomoći im da u tom stadiju svi eventualno kritični elementi budu koliko je god moguće „pokriveni“, odnosno da se unaprijed točno ugovore prava i obveze obiju stranaka. Isto tako, nastojimo ih educirati na koji način imaju nastupati kada dođe do eventualnog nepridržavanja ugovornih obveza od druge strane te kako se na najbolji način zaštititi, odnosno osigurati naplatu.”

Mirenje nije samo pravni termin

Ovo Odvjetničko društvo nastoji svoje stranke upoznati i s postupkom alternativnog rješavanja sporova, medijacijom. Kristina je, naime, nedavno položila obuku za izmiritelja, kao i za zastupanje u medijaciji te je upisana u registar izmiritelja kod Ministarstva pravosuđa.

„Kada sam se prijavila za obuku kod Hrvatske udruge za mirenje nisam bila ni svjesna da se otvara cijela jedna nova lepeza mogućnosti rješavanja sporova na mnogo brži i efikasniji način. Riječ je o alternativnom strategijskom alatu za brzo i efikasno rješavanje sporova uz pomoć treće nepristrane osobe, u kojem same stranke kreiraju konačno rješenje. Možda zvuči na prvu nemoguće, tako je i meni bilo, ali kada vas u taj svijet uvede vrhunski medijator, kao što je predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, shvatite i prihvatite da je sve moguće, pa i brzo okončanje spora.“

Kristina je osnivačica i trgovačkog društva Pripreme iuridica d.o.o., koje se bavi pružanjem usluge pripreme za polaganje državnih stručnih ispita i pripreme pravnika za polaganje pravosudnog ispita.

„Naše Odvjetničko društvo strankama pruža sveobuhvatnu uslugu koja se sastoji, između ostalog, i zastupanjem prilikom alternativnih načina rješavanja sporova. Isto tako, naše t. d. Pripreme iuridica d.o.o. kreće s pružanjem usluga pomoći za polaganje pravosudnog i državnih stručnih ispita, kroz teorijski ili praktični dio, ali navedeno ne zamjenjuje nužne seminare koje polaznici moraju obaviti kod nadležnih tijela“, objašnjava.

Tako se nudi i mogućnost održavanja radionica, kako u školama, tako i u trgovačkim društvima, na temu nenasilne komunikacije i mogućnosti rješavanja sukoba razgovorom. Vezano za navedeno Kristina je početkom travnja nazočila V. godišnjoj konferenciji za školsku medijaciju, koja se putem nastavne izvedbe i radionica bavila temom vršnjačke medijacije.

„To je prvenstveno namijenjeno mlađim generacijama kojima se kroz igru nastoji približiti zajedničko sudjelovanje u kreiranju i simulaciji suđenja i prikaza kako je mirni put, odnosno put nenasilja, najbolji put za rješavanje međusobnih odnosa.“

Tko je tu šef?

Iako pravni fakultet slovi kao jedan od težih, na tržištu i dalje postoji puno pravnika. Kakvo je stanje u sjevernoj Hrvatskoj?

„Na ovom području zastupljeno je mnogo odvjetnika. U našem profesionalnom radu uveike nam koristi rad s inozemnim klijentima, budući da time stječete kako nova iskustva tako i znanja i vještine koja su zastupljena na inozemnim područjima. Uz navedeno, morate uvijek biti u mogućnosti svojim strankama pružiti sveobuhvatnu informaciju i uslugu i one tada navedeno i prepoznaju“, ističe.

Osim što rade s inozemnim strankama, rade i na području cijele Hrvatske. Iako Kristina živi i radi u Varaždinu, sjedište tvrtke jest u Zagrebu, a pisarnica postoji i u Varaždinu i Čakovcu.

„Ja redovito putujem za Zagreb, a zastupamo stranke čiji se sporovi riješavaju pred sudovima u Dubrovniku, Korčuli, Slavonskom brodu, Poreču, tako da sam se kroz svoj radni vijek, moram priznati, naputovala. Bilo je dana kada su vremenske prilike bile vrlo loše, te sam ujutro imala raspravu na Pagu, a poslijepodne u Kninu. Nitko pri tome ne pita na koji način i kako uskladiti i stići na svaki od termina, već uvijek moraš biti koncentriran i na razini zadatka. Dok voliš posao kojim se baviš, to nije problem.“

A radno vrijeme? Dobro je poznato kako odvjetnici posvećuju dobar dio dana poslu, budući da se od njih to po samoj definiciji očekuje.

Osim što je uspješna odvjetnica, Kristina je i majka Jurije, pa smo ju upitali kako uspijeva uskladiti ta dva područja.

„Iako smo formalno sami sebi šefovi, zapravo su nam šefovi vrijeme i rokovi. Nažalost, koliko god mi želimo imati „normalno“ radno vrijeme, ne možete u 16 sati otići iz ureda i zaboraviti na stranke i rokove. Nema radnog vremena za nas, mi s tim poslom živimo. Kada sam i kod kuće i obavljam neke kućanske poslove, ako postoji određeni pravni problem, razmišljam kako bih pomogla stranci. Nije to neko veliko opterećenje, ali tu nema nekog odmora za nas. Tako da se moja obitelj prilagodila tome, a i sve je u dobrom planiranju i organizaciji vremena. Ipak, nastojim da sam za vikend što više s obitelji i djetetom tako da se ne osjeti nedostatak roditelja.“

Profesionalna nadogradnja

Poslovni planovi Kristininog Odvjetničkog društva uključuju daljnje širenje i to na ostala područja Republike Hrvatske, gdje će, nadaju se, otvoriti još koju pisarnicu.

„To nam je prvenstveni cilj, kao i međunarodno širenje. Želimo pronaći dobre radnike te ih educirati i u konačnici izgraditi u vrsne odvjetnike kako bi i oni mogli preuzeti dio našeg posla. Naime, obavljanje odvjetništva ne podrazumijeva isključivo pružanje usluga u odvjetničkom uredu, već povlači za sobom mnoga putovanja, sklapanje novih poslova i širenje poslovanja. Predmetno obuhvaća dodatno certificiranje, kao i prolaženje daljnjih obuka i seminara, a sve kako bi se strankama konstantno pružala brza, kvalitetna i sveobuhvatna usluga na najvišoj mogućoj razini. Uvijek je dobro vidjeti i znati što postoji i na drugim stranama“, zaključuje.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -