Okružite djecu s knjigama kako bi bila uspješna

Kako djecu odgajati da budu uspješna? Trebate li ih voditi na satove glasovira ili tečaj stranog jezika kako bi u budućnosti mogli zarađivati dovoljno novaca?

Rješenje je puno jednostavnije i pristupačnije – okružite djecu s knjigama.

Kako djeci usaditi naviku čitanja?

Naviku čitanja treba formirati još u najranijem dobu. Ako djeca često vide svoje roditelje kako čitaju i proučavaju, veća je vjerojatnost da će u nekom trenutku i sami poželjeti čitati, maštati i sanjati o pričama i razvijati kulturu čitanja, odnosno da će i njima postati sastavni dio života.

No, ponekad nije dovoljno da djeca gledaju roditelje kako bi i sami poželjeli čitati. Stoga im roditelji trebaju pomoći da zavole knjigu.

Ljetna vremena, kada nema škole, najbolja su prilika za usaditi navike čitanja djeci. I dok roditelji na to gledaju kao na vrijeme za samostalno učenje i stvaranje mašte, djeci može predstavljati i stres i napor.

Erika Christakis, autorica knjige The Importance of Being Little navodi kako je najvažnije shvatiti što znači biti dijete i što je u njihovim glavama. Važno je omogućiti djeci da čitaju ono što mogu shvatiti, odnosno dešifrirati. Jedan od najvećih nesporazuma uključuje roditeljevo zanemarivanje oralnog jezika kao bitnog faktora za rani razvoj pismenosti. Temelj pismenosti je razigrano, istraživačko i društveno iskustvo.

Dakle, kako biste djeci usadili naviku čitanja, potrebne su vam dvije naizgled kontradiktorne strategije. Razgovarati s djetetom o stvarima koje ga zanimaju te poštivati tu želju. I maknuti se od djeteta i dopustiti mu da sam otkrije čari čitanja, ali i života.

čitanje

Odrastanje uz knjige pomaže da djeca budu uspješnija

Čitanje ima veliki utjecaj na razvoj njihove mašte i kreativnosti, a omogućava i razumijevanje različitih, dobrih i loših osobina u jednoj osobi, pomaže u izražavanju i povećanju vokabulara,  ali i kako bi u budućnosti zaradili više novaca. Prema najnovijem istraživanju koje su proveli ekonomisti na Sveučilištu u Padovi, dječaci koji su odrasli uz knjige znatno više zarađuju tijekom života. Istraživanje je bilo fokusirano na ljude koji su rođeni davno prije interneta, no knjiga je ostala i do danas vrlo važan faktor u cjelokupnom razvoju djece.

Međutim, važno je napomenuti kako rezultati ovog istraživanja ne pokazuju direktnu povezanost između knjige i plaće, pa se može dodati još nekoliko čimbenika koji su mogli pridonijeti uspjehu ovog istraživanja. Možda su roditelji osim u knjige ulagali i u obrazovanje svoje djece, ili su jednostavno bili bogatiji roditelji pa su mogli priuštiti kupnju knjige.

No, bez obzira na korelacije između knjige i rezultata o visini plaće, čitanje knjiga će zasigurno donijeti korist vašem djetetu.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više