Olival Vlaste Pojatine novim pogonom i prijenosom poslovanja na sina spreman za sljedeću fazu rasta

Kada tko spomene Olival, gotovo da i nema osobe koja odmah neće povezati kvalitetnu prirodnu kozmetiku i ovaj domaći brend koji postoji već duge 23 godine. Tada ga je osnovala magistra farmacije Vlasta Pojatina, a danas je velik dio posla preuzeo njezin sin Marijan Pojatina, sadašnji direktor Olivala.

Krunu Vlastine karijere nedavno je obilježilo otvaranje novog pogona i poslovnog prostora, kao i prigodno predstavljanje novih proizvoda temeljenih na prirodnim sastojcima, što je ujedno i prepoznatljivost Olivala.

Vlasta Pojatina osnovala Olival u želji za promjenama

Vlasti Pojatina, po struci magistri farmacije, bogato je znanje iz područja kozmetologije bilo idealna podloga za kretanje u poduzetničke vode u devedesetim godinama prošloga stoljeća. Dobro je poznavala tadašnju ponudu i tržište kozmetičkih proizvoda pa je nakon, za nju pomalo statičnog, rada u ljekarnama, kreme i ulja za masažu koja je ranije izrađivala samo za sebe i svoje najbliže, odlučila plasirati na tržište.

Korak po korak gradila je svoju proizvodnju i poduzetničku priču, noseći se pritom s raznim preprekama na svome putu, pa se tako Olival s godinama etablirao kao vrlo kvalitetna i cjenovno pristupačna kozmetika koja je svoje mjesto našla na policama ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji i zemljama Europske unije.

Olival uspješno surađuje s najvećim  drogerijskim lancima kao što su DM, Müller, Bipa i drugi, te su ujedno jedini hrvatski brend certificirane kozmetike koji  je svoje mjesto pronašao na njihovim policama. Posjeduju ISO 22716 i Nature certifikate kao jamstvo kvalitete.

U novi pogon uloženo 9 milijuna kuna

Prije nekoliko mjeseci predstavili su novu liniju proizvoda Natural deo krema koje istovremeno nude dezodoiranje, njegu i hidrataciju kože tijekom cijelog dana, a cijelo je događanje bilo upriličeno u novoj kući Olival prirodne kozmetike koja objedinjuje proizvodni pogon i poslovne prostore na tri kata.

Na prva dva kata nalazi se proizvodni pogon i moderan skladišni prostor, dok je na zadnjem katu smješten uredski prostor otvorenog tipa s uključenim laboratorijem. Ono što prostor čini još posebnijim jest energetska učinkovitost zgrade i njezin minimalni utjecaj na zagađenje okoliša, a za ovakav koncept zaslužna je arhitektica Branka Petković, poznata i kao projektantica Laube.

U novi prostor uloženo je  ukupno  9 milijuna kuna, od čega su 2 milijuna kuna subvencije Europske unije pa je Olival pravi primjer tvrtke koja zaista zna kako pametno iskoristiti sredstva europskih fondova.

Kako nam kaže Vlasta Pojatina, sama ideja o izgradnji novog pogona i proširenju kapaciteta nastala je prije tri godine jer su bilježili kontinuirani porast proizvodnje, a samim time imali su i potrebu za većim prostorom. Vlastitim sredstvima kupili su zemljište i krenuli u ostvarenje ovog projekta, a tijekom cijelog perioda stvaranja novog proizvodnog i poslovnog prostora, svi su djelatnici mogli davati svoje sugestije.

“Svi su oni pridonijeli sadašnjem ustroju i organizaciji proizvodnje. Zajedno smo proučavali projekt kroz sve faze i zajednički donosili odluke o smjeru izgradnje pogona jer je iskustvo svih nas izuzetno važno i korisno za što produktivniji nastavak rada”, pojašnjavam nam Vlasta Pojatina.

Olival Vlaste Pojatina

Ne krije koliko su i ona i svi ostali djelatnici oduševljeni novim prostorom, te napominje kako su se uvjeti rada značajno poboljšali, kako kvalitetom, tako i funkcionalnošću. Upravo je nova tvornica ono na što je najponosnija u svojoj karijeri, ali za koju ističe da je ne bi bila ostvariva bez zalaganja svih djelatnika i njezinog sina Marijana Pojatine, današnjeg direktora Olivala.

S početna 3 proizvoda došli do 103

Sve će im to omogućiti još bolje poslovanje iako već i sada iza sebe imaju uspjehe i dugovječnost kojima se malo koja hrvatska tvrtka može pohvaliti. Od nekadašnja tri proizvoda kojima je prije 23 godine Vlasta započela svoju poduzetničku priču, došli su na današnja 103, a u planu je i daljnje širenje. Sve to i osnivačici i svim članovima današnjeg tima daje dodatni vjetar u leđa, ali i dokazuje što je uistinu važno u poslovanju.

“Takvi rezultati vesele i daju onu pozitivnu energiju s kojom nastavljamo i dalje. Trudimo se da pozitivno ozračje u radu prevlada  i uvijek nas prati, ali za ozbiljan rad i razvoj tvrtke iznimno je bitna kompetentnost u svakom segmentu, kao i poštenje i iskren stav prema poslovnim partnerima, kupcima i potrošačima. Ja oduvijek koristim naše proizvode i trudim se biti kritična i objektivna u ocjeni svakog našeg proizvoda”, govori nam ova uspješna magistra farmacije.

Kada pak odlučuju o plasiranju novih proizvoda na tržište, u to je uključen tim koji se sastoji od voditelja prodaje, proizvodnje i razvoja, no pritom su vrlo oprezni, u čemu je i ključ njihovog uspjeha.

“Ideja imamo dosta, ali ne idemo prenaglo i bez dobrog promišljanja te uvijek pratimo i povezujemo iskustvenu tradiciju s novitetima. Ponekad se dogodi da se i dobar proizvod izgubi u masi i velikoj konkurenciji kozmetičke industrije. Zato nastojimo zadržati naš identitet brenda prirodne kozmetike i distancirati se kroz razvoj proizvoda prirodne certificirane kozmetike kao baze Olivala”, ističe Vlasta.

Olival Vlaste Pojatina

Važnost zaštite kože ljeti

S obzirom na njezino dugogodišnje iskustvo u radu s preparativnom kozmetikom i sve veće prisustvo visokog Sunčevog zračenja posljednjih nekoliko godina, osnivačica Olivala osvrnula se i na važnost zaštite kože koju nikada nije naodmet dodatno naglasiti.

Iako, kako kaže Vlasta, ne postoji proizvod kojim se naša koža u potpunosti može zaštiti, treba joj pružiti što je moguće veću zaštitu s osobitim naglaskom na lice, kao dijelu tijela koje je svakodnevno izloženo sunčevim zrakama. Toga su itekako svjesni u Olivalu pa svojim proizvodima za zaštitu od sunca pristupaju s posebnom pažnjom.

“Koristimo kombinacije fizikalnih i kemijskih filtera u našoj liniji za sunčanje, te imamo za svakog ponešto. Svakako bih izdvojila kremu za lice SPF 30 koja je praktična i učinkovita za svakodnevnu upotrebu. Za djecu i osobe u pokretu, one koji se bave nekim sportskim i rekreativnim aktivnostima na otvorenom prostoru, vrlo je praktičan naš novi proizvod SUN stick SPF 50. Lako se aplicira i dobro razmazuje, te je namijenjen zaštiti lica prilikom šetnje, plivanja i zaštititi osjetljivih dijelova kože, kao i tetovaža”, kaže Vlasta.

Nastavak poslovanja osigurava sin kemičar

Iako je na njezinom dosadašnjem poduzetničkom putu uvijek bilo prepreka koje je nastojala uspješno prevladati sa svojim timom, a jedna od njih je upravo u tijeku zbog goruće krize s Agrokorom čiji je Olival jedan od malih dobavljača, uvijek nastoje biti ispred svoje konkurencije.

Zato i bilježe  konstantan rast prihoda od 35% u posljednje tri godine. Premisa kojom se vode svih ovih godina je, prije svega, kvaliteta proizvoda, stabilnost u poslovanju, cijene prilagođene tržištu i kontinuirano reinvestiranje.

Olival Vlaste Pojatina

U svemu tome Vlasti je značajno pomogao i njezin sin Marijan, već spomenuti današnji direktor Olivala.

“Rijetko me tko pita je li mi drago zbog toga što je sin nastavio obiteljski posao, no mislim da je to bilo presudno za kontinuitet i dobar poslovni uspjeh Olivala. Poznata je činjenica da samo 30% tvrtki u obiteljskom vlasništvu uspije dočekati drugu generaciju vlasnika iz iste obitelji i da je ta vrsta tranzicije prilično zahtjevna. Moja je prednost što je Marijan po struci kemičar i vrlo kompetentan za posao koji obavljamo, a ujedno ima i tu poslovno poduzetničku crtu, što je  također presudno  za dobro poslovanje”, s ponosom nam govori Vlasta.

Ekspanzija u Poljsku, Tursku i Njemačku

Iako danas radi manje nego prije, još uvijek aktivno  sudjeluje na razvoju proizvoda i edukaciji novih generacija formulatora. Baš kao i kod njezinog sina i kod nje je još uvijek prisutna ljubav, vječna znatiželja, volja i zainteresiranost za posao koji obavlja pa tako ima u vidu već i širenje tvrtke na strana tržišta.

Osim u zemlje regije, planovi su usmjereni i na širenje u druge europske zemlje.

“Ove godine uspjeli smo potpisati ugovore i otvoriti tržište u Poljskoj i Turskoj, dok je suradnja s Njemačkom u finalnoj fazi pregovora. Također nam je u planu razvoj novih proizvoda prirodne certificirane kozmetike, odnosno onoga po čemu je Olival već godinama prepoznatljiv”, zaključuje Vlasta Pojatina.

Foto: privatna arhiva Vlaste Pojatina

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više