Budite kao ona koju mrzite na poslu

Svaka ‘cosmo djevojka’ čula je barem jednom za Kate White, poznatu glavnu urednicu svjetski poznatog magazina Cosmopolitan.

Budite kao ona k…. koju mrzite na poslu!

I baš kad smo se navikli gledati je na čelu svima nama dragog i zanimljivog Cosmopolitana, Kate White odlučila je reći dosta i krenuti dalje. Protekle je (2012.) godine ostavila dotadašnji, dobar posao te odlučila biti ‘samo’ pisac i govornik s punim radnim vremenom. 14 godina bila je na čelu Cosmopolitana, a izdala je i nekoliko knjiga, od kojih su neke, poput ‘Hush’ i ‘The sixes’, bile bestseleri. Njezina najnovija knjiga zove se ‘I shouldn’t Be Telling You This: Success Secrets Every Gutsy Girl Should Know’.

Kate White rođena je i odrasla je u Glen Fallsu, u New Yorku gdje je 1972. godine diplomirala na Union Collegeu. Jedan od prvih razgovora s Kate po odlasku s mjesta glavne urednice Cosmopolitana napravio je međunarodni bestseler autor Dan Schawbel. U tom intervjuu, Kate White govori o najvećim poslovnim izazovima za žene, što se može naučiti od uspješnih žena lidera i daje savjete za uspjeh u karijeri.

Kaže da često na poslu imamo kolegice koje ne podnosimo jer se stalno hvale, ulizuju šefovima ili nam otimaju projekte. Zar šefovi ne mrze ulizice? Ona kaže da ne! Kad su joj podređeni dolazili s pritužbama na ulizice, odgovarala je: Ja volim da mi se ulizuju! Ta ljutnja je zapravo ljutnja na same sebe jer duboko u sebi znamo da bi mi isto to trebale raditi. Stoga, okrenite se prema sebi i preuzmite od kolegice “par caka”! Ne morate biti ulizica ali se ne smijate bojati reći što mislite, pričati o svojim postignućima i konkurirati kolegama za iste projekte!

>>Learn to be a woman who toots her own horn

Istaknite se, tražite plaću koju želite i mudro postavite granice privatnog i poslovnog života

Ističe da je jedan od najvećih izazova žena na radnom mjestu – tražiti ono što želimo, posebno kad je u pitanju novac. Posjetimo, istraživanja pokazuju da će žene rijetko pregovarati o početnoj plaći pa stoga imaju u startu i manju plaću od muškaraca. Kate White ističe da moramo imati na umu da osoba koja nam nudi posao često ima i više novaca nego što u danom trenutku pokazuje. Dodaje da bi svaka žena trebala biti dovoljno ‘gutsy’ – hrabra, i reći: ‘Ja bih se voljela pridružiti Vašoj tvrtki, no nadala sam se xxx plaći.’. Čak i samo malo povećanje od onog što nam je ponuđeno u startu, može značiti mnogo u profesionalnom svijetu, kad uzmemo ukupnu zaradu u obzir.

>>Zašto su žene manje plaćene

>> Neugodna pitanja na razgovoru za posao: Koliku plaću očekujete za svoj rad?

Kate White upozorava da višestruko moramo iskoristiti poslovne prilike, zadatke i odgovornosti koje nam se pruže. Čak i kad moramo samo sastaviti neki izvještaj, dobro je da ga uvijek sagledamo iz više kutova, pronađemo neke zanimljive situacije i obrasce te ukažemo na njih. Žene bi trebale uvijek imati način da se istaknu i budu primijećene.

Zasigurno najveći izazov za žene je uskladiti posao i obitelj. Bitno je postaviti granicu između posla-karijere i obitelji-djece, supruga, ističe White. Dodaje da granica mora biti noću i vikendima, bez obzira imamo li djecu ili ne, jer nas u današnje vrijeme uznapredovale tehnologije bombardiraju sms-ovima, mailovima, telefonskim pozivima… Dobro je, kaže iskusna lavica, napraviti mali eksperiment – ne odgovarati na nebitne poruke (sms-ove, mailove…) u večernjim satima, no da na njih odgovorimo naredno jutro do 8 sati. Zasigurno će, napominje Kate, šef uzeti tu činjenicu u obzir i drugačije gledati na situaciju.

Karijera i posao su dvije različite stvari

Kate White u intervjuu nakon odlaska iz Cosmopolitana osvrnula se i na uspješne žene oko nas, posebno na Sheryl Sandberg, o kojoj ste imale priliku čitati na našim stranicama, te na Marissu Mayer, koja je novi posao u posrnulom Yahoo! preuzela u visokom stupnju trudnoće. Osim što im se divi, ističe da na njihovom primjeru vidimo da nema najboljeg modela za uspjeh žena. Ako je uspjelo njima, ne znači da će ići i nama. Dobro je upoznati više žena-lavica, čitati o njihovom uspjehu pa potom na njihovom primjeru stvoriti svoje planove.

Na kraju razgovora, Kate White dala je tri savjeta mladim ženama koje žele izgraditi uspješnu karijeru poput njezine. Prvo ne treba brinuti o tome da li su drugi poput nas. Ne smijemo se bojati govoriti, pokazivati svoje uspjehe te uzeti projekte koje možda i drugi žele. Zatim biti veliki i imati ideje, čak i ako pritom kršimo neka pravila.

>>Public speaking tips for women

>> Don’t fake it till you make it. Fake it till you become it

I na kraju, da nas posao odlikuje, moramo biti uporne graditeljice karijere i upravljati njome kao da upravljamo poslom. Važno je zapamtiti da su karijera i posao dvije različite stvari. A potrebno je stalno se nadograđivati, razvijati nove vještine. Ako žena želi uspjeti, mora biti hrabra, proaktivna, inventivna i naravno, raditi za šefa koji vidi vrijednost toga.

I zadnje ali ne manje važno: Nikada ne dolazite na posao u skijaškoj jakni ma koliko hladno bilo! Oblačite se za posao koji želite a ne onaj koji imate!

Još savjeta pogledajte u videu.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Petra Slavečki – 10 godina u novinarstvu, prva i velika ljubav radio. Radila je brojne poslove u elektroničkim medijima, a iskustva ima i u pisanim medijima, bila je urednica besplatnih novina rađenim u suradnji s NCL Media Grupom. Sudjeluje u brojnim kulturno-zabavno-turističkim i humanitarnim projektima na području Koprivničko-križevačke županije. Radi na Radio Koprivnici.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -