Uz OneDrive se više ne trebate bojati za sigurnost svojih podataka

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula preporuku prema kojoj bi uvijek trebalo imati sigurnosnu kopiju najvažnijih podataka s računala. Pri tome je svejedno radi li se o kopiji na DVD-u, drugom računalu ili prijenosnom čvrstom disku.

No, kad radite dulje vrijeme, takva sigurnosna kopija može biti “teška” i po nekoliko stotina gigabajta podataka. Još ako paralelno radite na nekoliko uređaja pa morate stvarati sigurnosne kopije za svako računalo, veoma brzo sve se pretvara u kaos.

Što je OneDrive pohrana u oblaku?

Iako u privatnom životu znamo biti veoma neoprezni i zanemariti takvu preporuku, nakon prve havarije (kvara na računalu ili jednostavnog gubitka podataka zbog tuđe pogreške), osvijestit ćemo koliko je to zapravo dobra ideja.

Kako si u poslovnom svijetu ne smijemo dopustiti da zbog jedne male pogreške izgubimo podatke koje smo prikupljali mjesecima ili godinama, nije loše stvarati sigurnosne kopije u redovnim razmacima i pohranjivati ih na različite lokacije.

Jedna od takvih lokacija koja nam može poslužiti kako za pohranu sigurnosnih kopija, tako i za pohranu dokumenata na kojima aktivno radimo, zasigurno je i OneDrive pohrana u oblaku.

Radi se o pohrani podataka na računalima koja se ne moraju nalaziti u istom gradu, državi ili čak kontinentu, a koja su istovremeno uvijek dostupna s korisnicima bez obzira na to gdje se oni nalazili i koji uređaj koristili.

Važno je istaknuti da unatoč tome što podaci nisu fizički pohranjeni na vašem uređaju, oni i dalje pripadaju vama. Neke tvrtke koje se bave osjetljivim podacima zbog toga inzistiraju na servisima za pohranu koji imaju svoja računala na području EU, kako bi se nad tim podacima primjenjivali zakoni EU.

Kako koristiti OneDrive pohranu u oblaku?

Osim što možete pohranjivati dokumente u oblaku, tamo ih možete i uređivati te dijeliti s drugim korisnicima. OneDrive ima podršku Office Web Apps, što omogućuje korisnicima da direktno u prozoru svog internetskog preglednika uređuju dokumente u Office programima, dijele ih putem e-maila ili društvenih mreža te pretražuju pojmove unutar njih.

OneDrive dolazi kao web usluga, ali ima i aplikaciju za računalo te za tablete i mobilne uređaje kako biste u svakom trenutku mogli pristupiti svojim dokumentima, bez obzira na to koji uređaj koristite. Potrebna vam je samo internetska veza.

Posljednja inačica Windowsa, Windows 10, već dolazi s unaprijed pripremljenim pristupom za OneDrive, a potrebno ga je aktivirati OneDrive računom odnosno bilo kojim Microsoft računom. Nakon toga, sve pohranjeno u mapu OneDrive automatski se pohranjuje u oblak i sinkronizira s drugim uređajima na kojima se koristi taj korisnički račun.

Koristi li se s mobilnog uređaja (pametnog telefona ili tableta), OneDrive može poslužiti kao vanjska memorija za pohranu glazbe, videa, fotografija ili dokumenata i to tako da se dokumenti automatski pohranjuju na OneDrive, čime postaju dostupni i s računala. Isto tako, oni dokumenti koji su stvoreni na računalu i potom pohranjeni na OneDrive, dostupni su putem OneDrive aplikacije i na mobilnim uređajima.

Kako nabaviti OneDrive?

Za poslovne korisnike OneDrive je dostupan kao OneDrive for Business u Vip Office 365 paketima, u okviru kojih svaki korisnik dobiva 1 TB prostora za pohranu.

Više informacija o paketima provjerite na linku, s time da Women in Adria članice ostvaruju popust 15%.

Autorica: Martina Čizmić, tekst je dio knjige Kako pokrenuti i voditi posao od kuće

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -