Novi koncept koji olakšava online poslovanje

Digitalizacija je omogućila različite procese za koje više nije potrebna fizička prisutnost, a koji nam olakšavaju, kako privatne, tako i poslovne obaveze. Upravo jedan takav sustav koji olakšava online poslovanje nedavno je prva pokrenula Estonija. Riječ je o konceptu elektronske rezidentnosti.

Što je uopće digitalna ili elektronska rezidentnost, kako ju iskoristiti i kakve će promjene donijeti objašnjava pravnica Viktorija Knežević.

Online poslovne aktivnosti

E-rezidentnost je nova ideja na tržištu koju je smislila prilično mala, ali moderno nastrojena Estonija. Radi se o vrsti digitalne pripadnosti koja omogućava da osnujete tvrtku i radite negdje bez da se fizički „susrećete“ s određenom državom u kojoj je ta tvrtka prijavljena.

 

online poslovanje

Tvrtka se na taj način osniva bez potpisa bilježnika, solemnizacije i pečata. Za mjesečnu naknadu od 79 eura možete imati osnovanu firmu, poslovni račun, računovodstvo i još ponešto. Čak i za otvaranje računa u banci dovoljan je klik iz naslonjača.

Sve što je potrebno za osnivanje tvrtke može se obaviti online uz korištenje digitalne ID kartice, a kako do nje saznajte u nastavku.

Kako postati e-rezident?

Proces ulaska u sustav prilično je jednostavan. Web stranica estonske vlade sadržava sve potrebne informacije.

Zahtjev se podnosi online uz skeniranje putovnice ili drugog osobnog dokumenta. Treba uploadati fotografiju i uplatiti naknadu od 100 eura. Ukoliko zahtjev bude odobren u roku od 30 dana, prijavljena osoba bit će pozvana na preuzimanje digitalne ID kartice. Osobno preuzimanje kartice jedini je korak u proceduri koji uključuje fizički kontakt, a može se obaviti u estonskom veleposlanstvu ili u samoj Estoniji. Nama najbliže veleposlanstvo Estonije nalazi se u Beču.

Usklađivanje poreza

Estonski porezni sustav vrlo je jednostavan. Naime, opća stopa PDV-a iznosi 20 posto (beneficirana za neke proizvode je 9 posto), baš kao i porez na dobit i porez na dohodak.

Važno je znati da e-rezidentnost ne označava ujedno i poreznu rezidentnost, odnosno nije povezano s prebivalištem ili državljanstvom. Primjerice, ako su osnivači iz različitih država, porez na dohodak svatko plaća prema pravilima svoje države, ali tvrtka bi mogla biti obveznik plaćanja poreza u Estoniji.

Stranice estonske vlade za e-residency program također nude i popis tvrtki koje se bave pružanjem specijaliziranih usluga e-rezidentima, uključujući porezno savjetovanje. Dodatno, postoji i mogućnost simulacije određenih akcija, pa ih vrijedi isprobati kako bi se vidjelo isplati li se ulaziti u takav posao. Takav proces naziva se porezna optimizacija i potpuno je legalan.

Traje nova digitalna era

Estonija već 15 godina uspješno provodi kampanju „zero-bureaucracy“ koja je usmjerena na ukidanje svih birokratskih barijera i online dostupnost svih javnih usluga.

Kroz takvu politiku privlači velik broj digitalnih nomada, odnosno ljudi koji rade diljem svijeta i nisu im važne granice. Oni žele stvarati novu vrijednost i svoj život kroje prema tržišnim potrebama, tražeći najbolje uvjete koje mogu dobiti.

online poslovanje

Sa svojih milijun i dvjesto tisuća stanovnika do 2025. godine namjerava kroz e-rezidentnost privući 25 milijuna korisnika, odnosno e-rezidenata. Ovakav plan osigurat će značajno povećanje iznosa u estonskoj blagajni.

Time započinje nova era u kojoj su države i njihove usluge samo – biznis. Očekuje se nastavak takvog trenda, a na državama ostaje da to pravovremeno prepoznaju i iskoriste.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bračni ugovor za poduzetnice

Bračni ugovor za poduzetnice – Na što trebate obratiti pozornost?

Imovinski odnosi bračnih drugova uređeni su zakonskim odredbama Obiteljskog zakona osim ako bračni drugovi nisu imovinske odnose uredili bračnim ugovorom.